You are here

URBACT-infossa aiheena kaupunkien kansainvälistyminen

Edited on

29 June 2018
Read time: 2 minutes

Kaupunkikehittäminen kansainvälistyy – millä tavoilla ja tuella siihen pääsee mukaan? Tätä tärkeää aihetta pohdittiin 11.6.2018 Kuntatalolla Helsingissä pidetyssä URBACT-ohjelman keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden järjesti Suomen URBACT-yhteystaho yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton kanssa.

 

Infoday Suomi

Keskustelutilaisuudessa kaupunkien kansainvälistymistä tarkasteltiin neljästä perspektiivistä. Aluksi Olli Voutilainen (TEM) esitteli EU:n kaupunkipolitiikan työkaluvalikoimaa ja sen kehityssuuntia. Kaupunkipolitiikassa EU:n toimivalta on rajallinen, mutta sen merkitys on kasvanut vuonna 2016 hyväksytyn EU:n kaupunkiagendan myötä. Sen perusajatuksena on osallistaa kaupunkeja ja lisätä niiden vaikutusmahdollisuuksia EU-Euroopassa. Toimintatavassa korostuvat toisilta oppiminen ja tiedonvaihto, joita harjoitetaan 12 teeman muodostamissa kumppanuusverkostoissa (Thematic Partnerships). Toinen EU:n merkittävä kaupunkipolitiikan työkalu on Urban Innovative Actions (UIA), joka tarjoaa rahoitusta kaupunkien innovatiivisille projekteille vuosina 2014–2010. Kolmannen pilarin EU:n kaupunkipolitiikassa muodostaa URBACT-ohjelma, jonka kolmas ohjelmakausi on edennyt toteutuksensa puoliväliin. Voutilaisen mukaan kaupunkiulottuvuus on näkyvästi esillä EU:ssa ja siksi kaupungeille tarjolla olevat EU-rahoitusmahdollisuudet jatkunevat myös tulevalla ohjelmakaudella.

Petri Kahila (UEF/Suomen URBACT-yhteystaho) tarkasteli esityksessään URBACT-ohjelmaa ja sen rahoitusmahdollisuuksia. Nykyisellään ohjelman kehittämisverkostoissa on mukana noin 600 kaupunkia 29 maasta. Verkostoissa tehdään kaupunkikehittämistä koskevia toteuttamissuunnitelmia (Action Planning Networks), toteutetaan niitä (Implementation Networks) sekä levitetään ja hyödynnetään niistä parhaita (Transfer Networks). Nämä verkostot muodostuvat kaupunkien oman aktiivisuuden perusteella ja niitä koskevia hakukierroksia järjestetään useita parhaillaan kuluvan, kuusivuotisen ja vuoteen 2020 ulottuvan ohjelmakauden aikana. Tietoja hakukierroksista on ohjelman nettisivuilla: http://urbact.eu/open-calls-networks.

Erinomainen tilaisuus tutustua URBACtiin ja valmistautua tuleviin hakuihin on URBACtin kaupunkifestivaali Lissabonissa 13.–14.9.2018. Siitä on lisätietoa tässä linkissä: http://2018cityfestival.urbact.eu. Valmistautuminen on ajankohtaista, koska ohjelmakauden toinen Action Planning Networks -haku avautuu vuoden 2019 alkupäivinä.

Hannele Lautiola (Vantaan kaupunki) kertoi kokemuksistaan URBACTin Arrival Cities -hankkeesta. Koska Vantaa on useilla mittareilla Suomen monikulttuurisin kaupunki, oppia ja vertailutietoa kotouttamisasioista kannattaa hakea kotimaan sijasta Euroopasta. Vantaalla on näistä kansainvälisistä kehittämisverkostoista paljon kokemusta, mikä antoi hyvät valmiudet myös Arrrival Cities -hankkeessa toimimiseen. Hankkeen päätuotoksena syntyi maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyvä toimintasuunnitelma, joka on osa kaupungissa valmisteilla olevaa hyvinvointiohjelmaa ja monikulttuurisuussuunnitelmaa. Hankkeen vaikutuksia arvioitaessa on huomioitava muodollisen lopputuotteen lisäksi myös hankkeen aikaiseen suunnitteluprosessiin ja työskentelytapoihin kuuluva vaikuttavuus. Arrivial Cities -hankkeen osalta nämä välilliset hyödyt liittyvät mm. systemaattiseen hallinnonalojen rajat ylittävään työskentelytapaan ja kansainvälisiin verkostosuhteisiin, joiden varaan Vantaalla voidaan rakentaa kansainvälistä hanketoimintaa myös tulevaisuudessa.

Tilaisuuden lopuksi Kauko Aronen (Kuntaliitto) esitteli selvitystä 17 suomalaisen kaupungin kansainvälisestä toiminnasta (http://shop.kuntaliitto.fi/product_details.php?p=3486). Selvityksen mukaan kaupunkien kansainvälistyminen on yleistynyt ja on nykyisin varsin suunnitelmallista, strategialähtöistä ja fokusoitua. Hankemuotoisena toteutettuna se voi kuitenkin jäädä irralliseksi eli haasteena on kansainvälisen toiminnan integroiminen osaksi kaupungin muuta kehittämistoimintaa. URBACTin verkostomuotoisen kansainvälistymisen yhteydessä integroiminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että verkostoista haetaan benchmarking-menettelyä mukaillen ideoita ja tukea kaupungin ajankohtaisiin kehittämishaasteisiin.

Alla ovat tilaisuuden esitelmät.

PDF icon Download voutilainen_kaupunkiagenda_ja_urbact_003.pdf (855.66 KB)
Type: 
Author: 
Voutilainen
Language: 

PDF icon Download lautiola_arrival_cities_hanke.pdf (2.76 MB)
Format: 
Type: 
Author: 
Lautiola
Language: 

PDF icon Download aronen_kaupunkien_kv-toiminta.pdf (115.51 KB)
Format: 
Type: 
Author: 
Aronen
Language: