You are here

Resourceful Cities : lokale dynamiek, mondiale gevolgen.

Edited on

09 December 2021
Read time: 1 minute

De circulaire economie staat vandaag centraal in het Belgische en Europese overheidsbeleid. Het wordt gezien als een potentiële vector voor industriële herontwikkeling en als een sleutelsector voor duurzame ontwikkeling (CPDT, 2020). Maar wat is de circulaire economie in werkelijkheid? De circulaire economie is een economisch en industrieel systeem dat tot doel heeft producten terug te winnen en te recycleren, er zoveel mogelijk materiaal uit te halen, ze opnieuw te verpakken en ze opnieuw in te brengen in een nieuw productie- en waardecreatieproces (Eyckmans, 2015).

Naast het creëren van waarde uit materialen die in een lineaire economie als afval zouden worden beschouwd, beperkt de circulaire economie de druk op natuurlijke hulpbronnen door een nieuwe hulpbronnenbasis te creëren uit plaatselijk beschikbare materialen.

In dit opzicht is het optreden van de steden een bijzonder relevante hefboom. Zij zijn op wereldwijd niveau verantwoordelijk voor 60% tot 80% van het totale verbruik van natuurlijke hulpbronnen, produceren 50% van het afval en 75% van de uitstoot van broeikasgassen. Het is in het licht van deze vaststelling dat het URBACT-netwerk "Resourceful Cities" is opgericht, dat zal lopen van 2019 tot 2022.

Het Resourceful cities netwerk bestaat uit tien partners uit negen Europese landen die een antwoord willen vinden op de uitdagingen van de natuurlijke hulpbronnen. Hun ambitie is om hulpbronnencentra te ontwikkelen die als katalysator kunnen fungeren voor de lokale circulaire economie via een geïntegreerde participatieve aanpak (zie video).

In Mechelen heeft de Belgische partner van het netwerk, De Potterij, een voormalige vervuilde site die is omgebouwd tot een incubator voor circulaire projecten, deze rol op zich genomen. Op deze plek werken nu ondernemers samen die projecten en maatschappelijke initiatieven willen zien ontstaan, allemaal werkend volgens een circulair model.

Andere Europese partners in het netwerk van "Resourceful Cities" zijn Patras (Griekenland), Ciudad Real (Spanje), Zagreb (Kroatië), Oslo (Noorwegen), Vila Nova de Famalicao (Portugal), Boekarest 3e district (Roemenië), Cacerès (Spanje) en Opole (Polen).

Indien u meer wilt weten over de werkzaamheden van Mechelen binnen dit netwerk, dan kan dat via deze link.

Bronnen:

CPDT.(2020). R.2. Dynamiques économiques émergentes et nouveaux enjeux territoriaux​. Rapport scientifique.

https://cpdt.wallonie.be/sites/default/files/rapport_scientifique_complet.pdf

Eyckmans, J. (2015). L’économie circulaire sous l’angle de l’économie environnementale. Dans De Keuleneer, E., Rentier, B., Artige, L., Boulanger, P.-M., Bréchet, T., Cassiers, I., de la Croix, D., Donnay, P., Maréchal, K., Touzri, A. (eds). La croissance : Réalités et perspectives. 21ème Congrès des économistes, Charleroi : Université Ouverte, 721 p.

Mechelen. (nd). Resourceful cities. https://www.mechelen.be/resourceful-cities

URBACT. (nd). Resourceful cities. https://urbact.eu/resourceful-cities