You are here

O conexiune rural-urban pentru a încorpora produsele alimentare în toate politicile

Edited on

23 March 2020
Read time: 3 minutes

Creșterea exponențială a populației planetei și caracterul său predominant urban sunt caracteristici ale lumii noastre moderne. Cum vom alimenta această populație, în principal urbană?

O abordare sitopiană, dezvoltată de Carolyn Steel, ar putea fi o modalitate de a evita un viitor agrar distopic. Rețeaua FOOD CORRIDORS utilizează aceste idei ale fluxurilor existente în jurul lanțului alimentar, teritoriului, resurselor și actorilor implicați într-o zonă funcțională.

„Sitopia” este o combinație dintre cuvintele grecești sitos (mâncare) și topos (loc). Re-teritorializarea sistemelor alimentare implică revitalizarea și consolidarea conexiunii rural-urban la nivel local, indiferent dacă sunt sau nu asociate cu anumite infrastructuri spațiale sau structuri administrative organizate formal.

Având în vedere natura transversală a nevoilor societății, a problemelor și a impactului legate de producția, transportul, consumul și gestionarea deșeurilor, acest lucru necesită în mod logic ca politica alimentară să fie încorporată în toate celelalte politici (FIAP).

https://urbact.eu/sites/default/files/media/food2.png

FOOD CORRIDORS

FOOD CORRIDORS este o inițiativă care urmărește să exploateze punctele tari și oportunitățile acestei relații rural-urban. Rețeaua utilizează această bază teritorială pentru a integra politicile pe verticală și pe orizontală.

În cadrul inițiativei FOOD CORRIDORS participă opt țări europene. Patru parteneri din rețea au o structură inter-municipală. CIM COIMBRA, partenerul lider al proiectului, cuprinde 19 municipalități portugheze. Aceștia împărtășesc o preocupare deosebită cu privire la micșorarea orașelor/teritoriilor. CIM COIMBRA își propune, prin mai multe proiecte, să faciliteze, prin achiziții publice și alte strategii, o tranziție locală de la o economie liniară la una circulară.

Unione dei Comuni della Bassa Romagna este un grup de 9 municipalități italiene. În cadrul rețelei FOOD CORRIDORS, acestea vor crea o viziune durabilă pentru alimente. Aceștia vor acorda o atenție specială creșterii sectorului lor productiv într-un mod incluziv și inovator. Gastronomia, peisajul și turismul au fost identificate ca elemente unificatoare în jurul cărora își pot promova marca de identitate teritorială.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/food3.png

În regiunea slovenă Gorenjsk, care are peste 200.000 de locuitori, Agenția de Dezvoltare Regională BSC KRANJ implementează un program teritorial în care produsele alimentare și dezvoltarea rurală sunt prioritare. Prin FOOD CORRIDORS, ei aspiră să energizeze lanțul valoric prin promovarea integrării între actori, participarea cetățenilor și conexiunile cu alte sectoare.

Al patrulea partener supra-municipal structurat este Asociația de Dezvoltare a Județului Tartu (ADJT) din Estonia. Zona adăpostește peste 150.000 de locuitori, dintre care 93.000 locuiesc în orașul Tartu. Acest oraș are deja un sector gastronomic foarte dinamic, iar ADJT vrea să îl dezvolte pentru a-i oferi un accent regional. Partenerul consideră promovarea sănătății, crearea de experiențe, inovația și creativitatea ca fiind fundamentale pentru această nouă strategie regională.

Cordoba (Spania) și Larissa (Grecia) sunt două orașe de dimensiuni medii legate de un sector agroalimentar foarte puternic.

Cordoba își propune să promoveze în cadrul rețelei un sistem alimentar sănătos și durabil. Acest lucru va consolida beneficiile obținute în urma acțiunilor recente derulate prin inițiativa „Alimentarea Cordoba”. Orașul este semnatar al Pactului privind Politica Alimentară Urbană din Milano și sprijină comerțul alimentar local prin șapte piețe municipale, o piață angro și o rețea de magazine locale competitive.

Orașul Larissa este situat în centrul Tesaliei, principala regiune grecească producătoare de alimente. O provocare importantă cu care se confruntă acesta este modul de a stimula conexiunea dintre sectoarele primare și terțiare ale municipalității. De asemenea, orașul caută modalități de a integra politicile alimentare și de mediu ale teritoriului în contextul noilor funcționalități urbane dinamice. Participarea în Rețeaua FOOD CORRIDORS le va aduce o parte din răspunsuri.

Alba Iulia (România), la fel ca orașul Larissa, a participat anterior la proiectele URBACT. Orașul din România urmărește reorientarea sistemului alimentar local către un model durabil. În acest scop, orașul intenționează să realizeze o strategie inteligentă, care să integreze diferite profiluri ale părților interesate și să stimuleze consumul local de produse alimentare sub umbrela unei destinații gastronomice și turistice.

În sfârșit, Szecseny este o municipalitate mică situată în județul Nograd (Ungaria). Municipalitatea a depus eforturi pentru activarea planurilor locale cu sprijinul micilor investitori externi. Inițiativele permanente au dus la crearea unei mici fabrici de procesare a sucurilor de fructe. De asemenea, a fost creat un program pentru furnizarea de mâncare locală în cantinele școlare. Prin participarea lor în rețeaua URBACT vor să genereze un model de învățare care vizează definirea strategiilor de succes pentru implementarea canalelor alimentare scurte.

MENIUL FOOD CORRIDORS

Rețeaua FOOD CORRIDORS creează un cadru în jurul acelor teme care pot susține strategiile alimentare teritoriale, așa cum sunt evidențiate de experiențele FAO, MUFPP și ale altor instituții.

Harta tematică FOOD CORRIDORS este distribuită inițial în jurul a șapte teme cheie, împărțite în aproximativ treizeci de sub-subiecte. Harta tematică a fost prezentată partenerilor din rețea la întâlnirea de lansare, desfășurată la Coimbra la 30 septembrie și 1 octombrie. Partenerii au fost invitați să pregătească un meniu inițial al proiectului. În urma acestui exercițiu, o primă selecție de subiecte prioritare au fost identificate și clasificate de parteneri de la cea mai mare la cea mai mică prioritate, după cum urmează:

https://urbact.eu/sites/default/files/media/food4.png

 

1. Mărci culturale și alimentare teritoriale

2. Politici alimentare

3. Lanțuri scurte de aprovizionare cu alimente

4. Economia alimentară și circulară

5. Resurse de mediu

6. Sisteme alimentare sănătoase

7. Guvernarea

Acest set de teme va fi aprofundat în faza a II-a a proiectului.

Orașele implicate vor profita și de anumite oportunități externe. Un bun exemplu în acest sens este sărbătorirea Regiunilor Gastronomiei Europene din 2021. Doi parteneri ai rețelei sunt implicați în acest eveniment desfășurat în două țări europene (Portugalia și Slovenia). Această oportunitate ar putea stimula interacțiunea dintre regiunile europene din cadrul proiectului și în afara acestuia.

Unii dintre partenerii FOOD CORRIDORS pot beneficia, de asemenea, de dezvoltarea de mici acțiuni-pilot.

Întreaga rețea poate profita, de asemenea, de cunoștințele generate în cadrul altor proiecte europene care lucrează pe același subiect și cu abordări similare cu propunerea FOOD CORRIDORS, cum ar fi REFRAME și ROBUST.

Spațiul rețelei FOOD CORRIDORS este acum deschis, masa pregătită și aperitivele servite. Vă invităm să vă pregătiți pentru restul meniului.