You are here

Urgența Covid-19 la Napoli: rolul cheie al spațiilor autogestionate și al comunităților urbane

Edited on

11 June 2020
Read time: 3 minutes

Blocarea a pus la grea încercare cel mai mare oraș din sudul Italiei, dar răspunsul voluntarilor și activiștilor a fost exceptional.

Deși răspândirea infecției cu Coronavirus nu a lovit sudul Italiei la fel de tare ca în nord, chiar și aici a existat și există încă o mare îngrijorare cu privire la pericolele de infectare: în Napoli, în special, a existat o frică din cauza densității mari a populației (8.566 de locuitori pe kilometru pătrat în medie, cu vârfuri de peste 30.000 de locuitori pe kilometru pătrat în apropierea centrului istoric, unde familiile mari locuiesc în spații mici). În acest context, ar fi dificil de gestionat o posibilă epidemie și din acest motiv, în faza de carantină, guvernul local și forțele de poliție au fost foarte atenți să limiteze mișcările oamenilor la minim, monitorizând constant străzile orașului.

Napoli are o rată ridicată a șomajului (23,3%), iar Covid-19 a complicat o situație deja critică: închiderea a aproape tuturor întreprinderilor și restricțiile privind mișcarea oamenilor au adus mari schimbări pentru populație în lupta cu criza economică, uneori luptând pentru a obține chiar și necesitățile de bază.

Litoralul din Napoli, de obicei foarte aglomerat, părăsit în timpul izolării

Datorită evoluției bruște a situației de urgență, administrația orașului s-a străduit să reacționeze prompt, dar datorită rețelei largi de asociații, cooperative, bucătării de supă, centre sociale și centre comune, mulți locuitori au primit sprijin concret în „faza 1” de izolare. Rezistența și prezența constantă pe teritoriu au permis activiștilor, voluntarilor și asistenților sociali să creeze, în cel mai scurt timp, rețele de solidaritate care să sprijine cele mai vulnerabile grupuri de locuitori încă din primele ore de izolare, prin distribuirea alimentelor și contribuții economice mici. Datorită unei împletiri dense de apeluri telefonice, grupuri Facebook, chat-uri Telegram și platforme bazate pe wiki, cum ar fi viralsolidarity.org, a fost posibilă urmărirea celor în nevoie și au permis cetățenilor activi să intervină de la casă la casă.

„Puterea informală” a acestor grupuri sociale a fost puternic decisivă, chiar mai mult decât cea instituțională. După cum explică jurnalistul Antonio Musella în ziarul fanpage.it, la sfârșitul lunii aprilie, Municipalitatea din Napoli a livrat 1.500 de colete alimentare și a strâns 60.000 de euro în ajutor, în timp ce centre sociale au putut oferi asistență pentru 1.700 de familii și au strâns peste 80.000 de euro. Consorțiul de cooperative sociale „Gesco” a reușit să livreze colete către 3600 de familii și să garanteze 1500 de mese celor fără adăpost, iar bucătăria de supă „Mensa del Carmine”, una dintre principalele facilități publice, a servit în jur de 600 de mese în fiecare zi.

Odată cu suspendarea tuturor activităților obișnuite din cauza blocajului, centrele sociale, spațiile autogestionate și centrele urbane precum Scugnizzo Liberato, ex Opg, Mensa Occupata, Sgarrupato Occupato și Zero81 - din apropierea centrului orașului - și-au reconvertit spațiile în bucătării sau magazine alimentare unde să împacheteze colete pentru a fi distribuite o dată sau de două ori pe săptămână, folosind camioane mici, motociclete sau pur și simplu pe jos. Multe dintre aceste organizații informale au demarat campanii de strângere de fonduri, cum ar fi fostul Opg, care prin comunicarea informală și comunicarea online a strâns peste 42.000 de euro pentru a cumpăra consumabile, echipamente de protecție personală și alte bunuri pentru a fi oferite familiilor sărace, migranților și persoanelor fără adăpost.

Ambalarea coletelor alimentare care urmează să fie distribuite la Sgarrupato Occupato, mai 2020

Cu toate acestea, sprijinul acordat populației nu s-a limitat doar la alimente. Având în vedere această situație de izolare, mai multe centre urbane au oferit și încă oferă asistență psihologică cu numere de telefon dedicate (cum ar fi Villa Medusa) sau asistență juridică prin chat sau e-mail (cum ar fi l’Asilo). Santa Fede Liberata și-a deschis ușile pentru a oferi adăpost celor nevoiași. Giardino Liberato di Materdei, împreună cu activiști din alte comunități, au contribuit la crearea Radio Quarantella, un radio web cu un consiliu de redacție deschis care colectează voci din carantină - nu doar din districtele din Napoli, ci chiar din întreaga lume.

Banner obișnuia să lanseze un program radio cu interviuri din cartierele populare în timpul carantinei

Situația extraordinară cu care se confruntă orașe precum Napoli în timpul pandemiei a pus în evidență rolul esențial al spațiilor autogestionate sau co-gestionate prin participare și reciprocitate. De fapt, sistemul de bunăstare informal și comunitar pe care cetățenii activi îl construiesc de ani de zile în Napoli și-a confirmat capacitatea de a reacționa rapid și într-un mod direcționat la nevoile locale, mai ales când circumstanțele de urgență necesită o abordare descentralizată. Acest lucru confirmă rolul important al comunităților urbane ca infrastructuri sociale, producând servicii publice cu impact social prin inițiative de solidaritate, creativitate, colaborare, economie digitală și circulară.

Acum că izolarea a luat sfârșit, provocarea este de a continua sprijinirea rezidenților marginalizați sau cu risc. Pentru ei, situația de urgență nu s-a terminat și nu se va termina curând.

Autor: Gregorio Turcolla