You are here

Cum facilităm cooperarea atunci când orașele nu se pot întâlni?

Edited on

24 April 2020
Read time: 2 minutes

Un editorial al Secretariatului URBACT cu privire la impactul pe termen scurt și lung ale crizei Covid-19 asupra cooperării orașelor.

Pentru draga noastră comunitate europeană,

În ultimele luni ne-am confruntat cu o criză excepțională care a lovit Europa și întreaga lume. Ne confruntăm cu o stare de urgență în sănătatea publică ce ne-a obligat pe toți să ne oprim și să ne gândim la acțiunile noastre, la consecințe și la rolul nostru în această lume. Pentru comunitatea URBACT, care este înrădăcinată atât de mult în învățarea de la egal la egal, schimburi și participare, această criză are un impact profund.

Se ridică o întrebare fundamentală pentru program: în contextul în care URBACT este atât de ferm bazat pe reunirea oamenilor din orașe, între țări, pentru a crea un mediu de încredere în care provocările și slăbiciunile pot fi împărtășite într-un spațiu sigur și de încurajare ... ce se întâmplă atunci când acea nevoie esențială de a ne întâlni este brusc luată?

Răspunsurile și reacțiile pe care le-am văzut de la colegii din Secretariatul URBACT, de la Punctele noastre Naționale URBACT și din orașe au fost covârșitor de pozitive. Solidaritatea europeană este necesară acum, mai mult ca oricând. Împărtășirea cunoștințelor și experienței este necesară acum, mai mult ca oricând. Chiar dacă nu putem continua mai departe ca până acum, mai mult ca oricând este nevoie de acest spațiu sigur pentru învățare.

Și astfel am văzut că orașele au făcut saltul digital - tranziția digitală care aparține acum acelei perioade de „înainte” - organizând întâlniri transnaționale pe o mulțime de instrumente online, cu care se familiarizează rapid, folosind experiența URBACT pentru a face față acestor noi provocări în orașul lor. Este o onoare să încercați și să evidențiați unele dintre aceste acțiuni pe harta noastră interactivă.

Secretariatul URBACT a fost, de asemenea, dezrădăcinat de la locul de lucru comun. Indiferent dacă se confruntă cu dificultățile de solitudine sau provocările de a trăi, de a lucra și de a școli într-un spațiu restrâns, Secretariatul URBACT a reacționat, s-a adaptat, dar a propus și noi activități pentru a însoți orașele, fidel valorilor programului de a asculta nevoile orașelor și de a dezvolta răspunsuri adaptate.

Secretariatul a revizuit calendarul proiectelor pentru a permite timp suplimentar pentru a încheia activități de schimb și de învățare. Testează noi instrumente și le vom recompune pe cele existente pentru colaborare, întâlnire și discuții online. Abordarea URBACT a fost întotdeauna de a da un bun exemplu în direcția schimbărilor pe care am dori să le vedem și acum nu este diferită. Deși suntem pe aceeași curbă de învățare abruptă, suntem siguri că, împreună cu orașele, vom găsi moduri noi și inovatoare de lucru.

Deoarece adrenalina de reacție și reorganizare începe să se estompeze, suntem conștienți că lucrurile nu vor reveni la „normal” în curând. Ca program dedicat unei mai bune elaborari de politici și practici în orașe pentru o dezvoltare urbană durabilă, ar trebui să profităm de această ocazie pentru a ajuta procesul de reconstrucție înainte, într-o altă direcție - una de elaborare a politicilor integrate, în care cetățenii sunt implicați în planificare și livrare, ceea ce ia urgența climatică la fel de serios ca această situație de urgență pentru sănătate.

În următoarele săptămâni, Secretariatul va produce o serie de materiale reflective ale specialiștilor noștri în cadrul programelor, analizând implicațiile pe termen lung asupra elaborării de politici și cum impactul crizei de sănătate asupra provocărilor de mediu, alimentelor, sărăciei urbane și redresării economice.

Și, natural, această reflecție alimentează pregătirile pentru Programul URBACT IV (2021 - 2027). De ce forme de cooperare vor avea nevoie orașele pentru a merge înainte? Cum poate URBACT și celelalte inițiative urbane de la nivel european să poată fi mai coerente pentru orașe pentru a le ajuta să facă față provocărilor cu care ne confruntăm cu toții?

S-ar putea să nu fie încă destul de clar drumul, dar ceea ce este clar este că orașele mai au un apetit de cooperare și URBACT va fi de partea lor, determinând schimbări.