You are here

„Campania pentru mobilitate urbană durabilă” de vară din Bistrița

Edited on

15 December 2021
Read time: 5 minutes

Acțiunea la scară mică desfășurată de Municipiul Bistrița se referă la o „Campanie pentru Mobilitate Urbană Durabilă”, care încearcă să încurajeze cetățenii să folosească mijloace de transport alternative durabile, să promoveze cultura ciclismului și să promoveze aceste mijloace.

De asemenea, Municipiul Bistrița se preocupă de protejarea mediului, reducerea CO2, astfel desfășoară în cadrul SSA o serie de acțiuni de educare, informare și conștientizare.

Pe perioada verii, prima activitate a fost turul Zero Carbon Bike – acesta a avut loc pe 3 iunie 2021. Obiectivul a fost promovarea unui comportament ecologic de transport, un mediu urban neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, pentru a oferi cetățenilor acces la zero. -transportul urban carbon dar si promovarea proiectului si a obiectivelor acestuia.

La acest tur cu bicicleta au participat aproximativ 150 de persoane, care au circulat cu bicicleta pe străzile orașului, pe un traseu prestabilit, zâmbind și pedalând împreună, pentru un oraș verde, cu zero emisii de carbon, cu aer mai curat, mai puțin poluat.

O altă activitate a implicat voluntarii de la Liceul de Artă, care au realizat o pictură murală pe peretele curții unei grădinițe din Bistrița, cu rolul de a promova conceptul „Orașe Zero Carbon” în rândul copiilor mici. Prin pictura artistică preșcolarii învață într-un mod distractiv mai multe despre mijloacele de transport durabile și despre poluarea aerului.

Sub titlul „Jocuri distractive ale mobilității inteligente” și în colaborare cu unul dintre membrii noștri ULG - Direcția de Sănătate Publică-, preșcolarii au învățat prin jocuri despre mijloacele de deplasare ecologice, dar și despre cele care poluează aerul din orase.

Copiii au fost receptivi la importanța păstrării aerului curat în oraș și și-au exprimat bucuria de a merge pe jos sau de a folosi bicicleta atunci când vin la grădiniță, respectiv de a folosi trenul și autobuzul în călătoriile cu familia.

În perioada 27 – 28 septembrie 2021, aproximativ 200 de elevi de la școlile primare din Bistrița au participat la lecția de siguranță rutieră. După cum știm, copiilor le place să meargă pe jos sau să meargă cu bicicleta, pentru că le permite să câștige experiență, să câștige autonomie pe măsură ce se dezvoltă, dar, în același timp, atât ei, cât și părinții își doresc să se simtă în siguranță în trafic.

Astfel, pentru a-și reîmprospăta cunoștințele privind deplasarea în trafic ca pietoni, bicicliști, utilizatori de autobuz sau ca pasageri în mașina familiei, elevii din diferite școli din Bistrița au participat, la lecții interactive de siguranță rutieră, sub îndrumarea atentă a reprezentanților direcţiilor de specialitate ale Inspectoratului de Poliţie.

Pentru că oamenii devin mai responsabili și mai conștienți atunci când au acces la date transparente, în timp real, această campanie continuă cu achiziționarea și instalarea a 18 senzori de poluare a aerului, exterior în zonele de trafic ale orașului, dar și interior, in cateva scoli. Datele de la senzori vor fi disponibile pe aplicația mobilă și, de asemenea, pe o platformă online specifică, astfel încât fiecare membru al comunității să poată fi implicat în efortul de monitorizare. Având aceste date oamenii și studenții înțeleg cauza și efectul de a deveni ei înșiși parte a mecanismului de combatere a poluării prin decizii individuale de consum: transport, energie, cheltuieli, produse cu impact nociv etc.

Sperăm ca astfel de activități să rezoneze în rândul cetățenilor și să contribuie, prin mici gesturi, la trecerea către „Bistrița, Orașul Zero Carbon”.

Vom reveni la anul pentru a urmări această călătorie, legat de ce date au fost descoperite și cum acestea vor modela deciziile cetățenilor în viitor.

Autor: Laura McIntosh