You are here

Workshop «Προώθηση της δράσης για το κλίμα στις πόλεις»

Edited on

24 November 2020
Read time: 3 minutes

«Προώθηση της δράσης για το κλίμα στις πόλεις» (Driving Climate Action in Cities) είναι ο τίτλος του διαδικτυακού workshop που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom στις 22 Οκτωβρίου 2020 και διοργανώθηκε από το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής του URBACT C-Change στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων.

EU Regions Week

Στο συγκεκριμένο workshop έγινε αναφορά στη δράση του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής C-Change του URBACT, το οποίο έχει ως στόχο τη μεταφορά του έργου της  επικεφαλής πόλης του δικτύου, Μάντσεστερ, και συγκεκριμένα της πρωτοβουλίας MAST- Manchester Arts and Sustainability Team (Ομάδα Τεχνών και Βιωσιμότητας του Μάντσεστερ). Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία συγκεντρώνει περίπου 35 πολιτιστικούς οργανισμούς και φεστιβάλ αναπτύχθηκε από την επιθυμία της Πολιτιστικής Εταιρικής Σχέσης του Μάντσεστερ να διερευνήσει πώς οι τέχνες και οι πολιτιστικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στρατηγική για την αλλαγή του κλίματος της πόλης και να ευθυγραμμιστούν με μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2038. Η ομάδα MAST είναι πλέον μέλος του Συμβουλίου Κλιματικής Αλλαγής του Μάντσεστερ, μιας ομάδας ενδιαφερομένων που επιβλέπει και υπερασπίζεται την παράδοση της στρατηγικής για την αλλαγή του κλίματος 2017-2050 και βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρής ηγεσίας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και έχει καταστήσει το Μάντσεστερ ένα ισχυρό παράδειγμα και σημείο αναφοράς για την πολιτιστική συνεργασία και δέσμευση στον τομέα της δράσης για το κλίμα.

 

 

https://urbact.eu/sites/default/files/styles/medium_380x285/public/images/mast_roadmap.jpg?itok=iVtdOsq6

 

Στη συνέχεια του διαδραστικού workshop, εμπειρογνώμονες τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ και του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής URBACT C-Change όσο και από την πόλη-εταίρο Μάντοβα στην Ιταλία αναφέρθηκαν στο πως μπορεί μια πόλη να καταφέρει να μειώσει δραστικά το αποτύπωμα του CO2. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να γίνει με:

1) Ανάπτυξη τοπικών πολιτικών, διακυβέρνηση και ικανότητα δράσης . Στη Μάντοβα, για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2020 διοργανώθηκε ένα φεστιβάλ σε εβδομαδιαία βάση, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες πήγαιναν με τα ποδήλατά τους ως τρόπο να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

2) Ανάπτυξη σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών CO2 ή / και προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος και υποστήριξη της εφαρμογής.

3) Ανάπτυξη σχεδίων για τη χρήση της τέχνης και του πολιτισμού για την εμπλοκή των πολιτών και υποστήριξη της εφαρμογής.

4) Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και εθνικών κυβερνήσεων όσον αφορά στο κλίμα. Στο Μάντσεστερ, για παράδειγμα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, χρησιμοποιεί τη φιλανθρωπική οργάνωση, Julie's Bicycle, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιβαλλοντικής βιωσιμότητα και των δημιουργικών βιομηχανιών που υποστηρίζουν το δημιουργικό τομέα να δράσει για την κλιματική αλλαγή και να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα.