You are here

Városaink és hálózataink hírei –2021.szeptember 10.

Edited on

28 October 2021
Read time: 3 minutes

A legújabb történetek városainkról és hálózatainkról, az újrahasznosított épületektől a városi gyerekek „sárkonyhájáig”.

Az URBACT III program elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatja az uniós városok közötti cserét és tanulást. A program aktuális tevékenységei közé tartozik a 23 akciótervezési hálózat (2019–2022) menedzselése, valamint öt, a városi megoldások UIA projektekből történő átvételére létrejött hálózat és egy a fenntartható fejlődési célok lokalizálására szolgáló hálózat támogatása.

 

A 23 nemrégiben befejezett transzferhálózat (TN) sikerére építve a vezető partnerek továbbadják a már jól bevált gyakorlatokat a „második hullámban” részt vevő 27 városnál. Eközben öt Nemzeti Gyakorlatátviteli Kezdeményezés is segít az URBACT III -ban részt vevő új városoknak abban, hogy tanuljanak saját országuk többi URBACT városától.

Városszéli gazdálkodás

Fedezd fel a NextAgri UIA-URBACT Transfer Mechanism kísérleti hálózatát! Az üzleti fejlődés és az innováció fellendítése érdekében a városszéli mezőgazdaságban a milánói (Olaszország) OpenAgri UIA projekt sokféle partnert hozott össze a „városi peremvidéken”, ahol a város és a termőföld találkozik. Most három város is tanul Milánótól, hogy fejlessze saját élelmiszer-biztonsági politikáját.

URGE LogoA jövő városi kertje

Mivel Dánia lehetővé teszi az építőanyagok fokozottabb újrahasznosítását, az építőipar körkörös gazdaságáról szóló URGE hálózat Koppenhágától (Dánia) vár ihletet. A város a polgárokkal közösen újratervezte az építőanyagokat, amelyeket gyönyörű, a heves esőzések kezelésére kialakított, fenntartható városi vízelvezető rendszerekkel (SUDS) behálózott városi terekhez használtak fel.

Eközben az URGE a körkörösség kialakításáról szóló jelentése a kutatók, tervezők, építészek és kivitelezők közötti jobb együttműködésre hívja fel a figyelmet. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy Koppenhága új épületeiben újrahasznosítsa a régi fát, műanyag palackokat, téglákat és betont.

Természetes játszóterek

 „Sárkonyhák”, mászásra szánt fatörzsek, homok, víz, árnyas lombok… Poznań (Lengyelország), a Health & Greenspace hálózat partnere természetes játszótereket épít a város gyermekei számára, lecserélve a mesterséges felületeket és játékokat földdel, homokkal, fűvel és fával.

Nyári emlékek: Tartu autómentes sugárútja

Nézd meg, hogy Tartu, a Zero Carbon Cities hálózat észt partnere, hogyan varázsolta át ideiglenesen a négysávos autóutat egy élénk, játékokkal, pancsolómedencével, művészettel, koncertekkel és folyóparti kávézókkal tarkított gyalogos területté! Barátságos tárlatvezetés Tartu Városi Önkormányzata szervezőivel.

Olvasd el új kiadványunkat, amelyben további városi történetek találhatók az URBACT Jó Gyakorlatok alkalmazásáról és újrafelhasználásáról: Jó gyakorlatok átadása – Miért ne az én városomban?

Reméljük, hogy tetszett az URBACT városi hírek összefoglalója. A következő összefoglaló két hét múlva várható. Ha van bármilyen hír, amit megosztanál az URBACT városokról, vagy ha felmerül bármilyen ötlet a fenntartható városfejlesztésről szóló történetekkel kapcsolatban, keress minket bizalommal!

Írta: Amy Labarrière (a.labarriere@urbact.eu)

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-10-september-2021