You are here

Városaink és hálózataink hírei – november 26.

Edited on

30 November 2021
Read time: 5 minutes

Legfrissebb hírek városainkból és hálózatainkból, a „kitartó szeretettől” és az új technológiai vállalkozástól kezdve az élettel teli főutcákig és a városi parkokban tartott piknikekig.

 

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése

"Becslések szerint a bolygón megtermelt élelmiszerek egyharmada a szemétben végzi." A FOOD CORRIDORS hálózat vezető szakértője bemutatja "Az élelmiszerpazarlás városi megközelítése: A természeti erőforrások kimerítésének mérséklése, a környezeti hatások korlátozása és az élelmiszerrendszer körforgásosabbá tétele" .

 

"SDG-k? Mik azok az SDG-k?!"

"Hosszú út áll még előttünk, amíg a fenntartható fejlődési célokat (SDG-ket) általánossá teszik, és mindenki ismeri őket."Figyeld meg, hogy Trim, a Global Goals for Cities kísérleti hálózat ír partnere hogyan népszerűsítette a fenntartható fejlődési célokat - online, papíron és az épületeken.

 

URGE LogoAz ökocentrumok esete

Hogyan válogassunk szét több száz tonna hulladékot, és hogyan juttassuk el a kiválasztott anyagokat olyan helyekre, ahol a jövőben felértékelődhetnek? Infpormálódj az URGE hálózat legújabb esettanulmányából, amely az OesteCIM portugál településközi közösségben működő ökocentrumokat mutatja be.

 

Az örökség megújítása a gyakorlatban

Az ismét megnyíló utazások alkalmával az olaszországi Cesena és Bologna városok a KAIRÓS-hálózat uniós partnereinek bemutatták a részvételi, örökségvezérelt városrehabilitáció terén végzett munkájukat. Rövid beszámoló a november 16-18-i integrált cselekvési terv szakértői munkaértekezletről és tanulmányútról.

 

Online bor

Hogyan helyezte egy város az évente ünnepelt borospincetúráját az internetre? Budafok, a magyar főváros XI. kerülete megosztja tapasztalatait a Find your greatness hálózat támogatásával az "Európa első stratégiai márkaépítési programja intelligens városok számára" címmel.

 

Volunteering Cities, volunteerism, good practice, logoÖnkéntességgel az igazságos társadalomért

Ismerd meg a Volunteering Cities+ (Önkéntes Városok+) hálózat második hullámának és a négy új partnervárosának híreit. Megtudhatod, hogy az általuk támogatott önkéntesség hogyan segíti a 2030 Agenda keretrendszer alapelveinek megvalósítását, miszerint „senki nem marad magára” és „a leghátrányosabb helyzetűek kapnak segítséget először”.

Helyi csoportok: megéri a küzdelmet.

Az URBACT-tal folytatott együttműködés felénél járva, az ActiveCitizens Aktív Városlakók) hálózathoz tartozó kis- és középvárosok megosztják egymással a helyi URBACT-csoportjuk működtetésével kapcsolatos tapasztalataikat. Tudd meg, hogyan vélekedtek a programról őszintén, a felmerülő problémákra is kitérve beszámolójukban.

 

Fókuszban Arad újjáélesztése

Figyeld meg, hogy a romániai város miként vonja be a lakosokat az élettel teli terek kialakításába – a Space4People hálózattal folytatott együttműködésnek köszönhetően. Tudj meg mindent a vonzó közterek új mobilitási megoldásainak kifejlesztéséről.

 

Hogy jön ide a szeretet?

A TechRevolution 2.0 (Technológiai Forradalom 2.0) hálózat „második hullámában” részt vevő Európai Uniós várospartnerek megtapasztalták azt a „kitartó szeretetet”, amelynek köszönhetően a Barnsley (Nagy-Britannia) nemzetközileg elismert, a foglalkoztatást támogató helyi technológiai központtá vált. Derítsd ki, mit fedeztek fel!

 

A megújulás újragondolása

A USE-IT hálózat bemutatása a vezető szakértő szemszögéből. A birminghami (Nagy-Britannia) USE-IT projekt innovatív, együttműködésen alapuló módon közelítette meg a megújulás kérdését, hogy minél több helyi lakos javát szolgálja. Három további város készül hasonló rendszerek bevezetésére.

 

Ismerd meg az új RU:RBAN-t

Róma (Olaszország) négy további Európai Uniós várossal osztja meg a városi kertek kezelésének bevált modelljét, miután az első RU:RBAN-hálózat keretében hat városnak már átadta a jó gyakorlatot. A hálózat szakértője bemutatja az új partnereket – mindannyian kihasználják a városi kertekben rejlő lehetőségeket a lakosok életkörülményeinek javítása érdekében.

 

A Health&Greenspace városok legfrissebb hírei

 

Olvasd el az URBACT jó gyakorlatokat megismerő, átvevő és újrafelhasználó városok történeteiről szóló kiadványunkat: Jó gyakorlatok átadása – Miért ne az én városomban?

 

Reméljük, hogy elnyerte tetszésed az URBACT városi hírösszefoglaló. Ha van bármilyen híred, ötleted amit szívesen megosztanál az URBACT városokról, esetleg a fenntartható városfejlesztésről, akkor fordulj hozzánk bizalommal!

 

Az URBACT elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatva az uniós városok közötti tapasztalatcserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 főnél kevesebb lakossal rendelkezik. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az   akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Emellett öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósításával

Írta: Amy Labarrière

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-19-november-2021

https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-26-november-2021