You are here

Városaink és hálózataink hírei – március 25.

Edited on

31 March 2022
Read time: 4 minutes

Legfrissebb híreink az URBACT-városokból, a fenntartható turisztikai megoldásoktól kezdve a nemek közötti egyenlőségen alapuló városi tereken át a technológiai ökoszisztémákig.

 

Legfrissebb híreink az URBACT-városokból, a fenntartható turisztikai megoldásoktól kezdve a nemek közötti egyenlőségen alapuló városi tereken át a technológiai ökoszisztémákig.

 

A fenntartható helyi gazdaságfejlesztés életterei

"Az összetartozásra kell összpontosítanunk, valamint arra, hogy képesek és hajlandóak legyünk tenni egymásért... Egy olyan város, amelyre mi (a tanács és a lakosok) büszkék lehetünk és büszkék maradhatunk!" Az iPlace hálózatnak köszönhetően Heerlen (Hollandia) lakói részt vesznek városközpontjuk újragondolásában. Egy virtuális hackathon pedig Pärnuban (Észtország) hozza össze a közösséget a város fejlesztéséért: négy nyertes ötlet kapott költségvetést a megvalósításra.

 

Tények a hajléktalanság elleni küzdelemben

A ROOF hálózathoz tartozó városok szerint fontos, hogy a hajléktalanság elleni küzdelemben megértsük az embereket és szükségleteiket. Toulouse Métropole (Franciaország) városra vonatkozóan Dominique Fievez teszi fel a kérdést: "Kik a hajléktalanok városunkban? és hányan vannak?".

 

Új megoldások a jobb turizmusért

Történelmi vízvezeték-túra Genovában (Olaszország), kísérleti hajótúra Dubrovnikban (Horvátország), tanulmány a fogyatékkal élők barátságosságáról és az akadálymentességük biztosításáról Druskininkaiban (Litvánia), jobb kommunikáció a látogatókkal Velencében (Olaszország) és Rovaniemiben (Finnország) - fedezd fel ezeket és még több, a Turizmusbarát Városok Hálózata által tesztelt kisléptékű akciót.

 

Túl sok az autó? Próbálj ki egy új buszjáratot!

A Space4People hálózatnak köszönhetően Panevėžys (Litvánia) városa elemezte közlekedési problémáit, és úgy döntött, hogy kipróbál egy új buszjáratot, amely egy nagy kórházi telephelyet köt össze a helyi lakónegyedekkel. Az útvonalat mostanra állandósították, és a további kutatások további új buszvonalak kijelölését eredményezhetik.

 

Építőanyagcsere

Íme egy nagyszerű ötlet az URGE hálózattól: A Rigai Energiaügynökség négy hónapig tesztelte az építőanyag-cserepontot - az első ilyet Lettországban -, és most egy nagyobb cserepontot terveznek.

 

Babaápoló hely

A görög Trikala város, a Genderedlandscape hálózat partnere, a központi városi kulturális központban egy szoptatós és csecsemőgondozási helyszínt tesztel. Ez is egyike a nemek közötti egyenlőséget a várospolitika tervezés és szolgáltatásokat célzó intézkedéseinek.

 

Képzeld el, hogy 2031-re elérjük fenntarthatósági céljainkat!

"Nulla szén-dioxid-kibocsátású és az éghajlatváltozással szemben ellenálló város, egészséges biológiai sokféleséggel és egészséges emberekkel"; "Biztonságos, összekapcsolt és ellenálló". Utazz el a jövőbe Glasgow-val (Egyesült Királyság) és Schiedammal (Hollandia). A Global Goals for Cities hálózat két partnere megosztja elképzeléseit arról, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljait hogyan lehet helyi szinten megvalósítani.

 

Összekapcsolt vállalkozók

"Legyen elképzelésed arról, hogy milyen az ideális ökoszisztéma, kommunikáld ezt világosan, és mutasd be, hogy kezdeményezésed, programjaid és politikáid hogyan segítik egy erős vállalkozói ökoszisztéma kiépítését" - Laura Bennett, 2022. A TechRevolution 2.0 hálózati városok a vállalkozói ökoszisztémákat vizsgálják. 

 

Történetmesélés a városi változásokért

A történetmesélés világnapján a középpontban az áll, hogy a Thriving Streets hálózatához tartozó városok hogyan építik be a narratív elemet helyi városi stratégiáikba, miközben a mobilitás és a közterületek közötti kapcsolatokat vizsgálják.

 

 

Olvasd el kiadványunkat az URBACT jó gyakorlatokat megértő, adaptáló és újrafelhasználó városok történeteiről: Jó gyakorlatok átadása - Miért nem az én városomban?

 

Az URBACT elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatva az uniós városok közötti tapasztalatcserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 főnél kevesebb lakossal rendelkezik. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Emellett öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósításával

Írta: Amy Labarrière

 

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-25-march-2022