You are here

Városaink és hálózataink hírei – április 22.

Edited on

29 April 2022
Read time: 3 minutes

Legfrissebb híreink az URBACT városokról, amelyek mindig találnak jobb megoldásokat a helyi kihívások kezelésére: az útfejlesztésektől a digitális támogatási pontokig.

A stratégiai fenntarthatóság tanulságai

Solingen (Németország), Heraklion (Görögország), Tallinn (Észtország) és Bristol (Nagy-Britannia) tapasztalatai olvashatóak a Global Goals for Cities (Globális célok a városokért) hálózat találkozójáról készült jelentésben, amely a hálózat új szakaszát jelzi az akciótervezésében és végrehajtásában a kormányzás, partnerségek és politikai koherencia terén. A magyar partner Veszprémi fejleszésekről készített videós híradójában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulását mutatja be.

 

Fiatal és dinamikus

Hogyan lehet egy várost fiatalosan tartani? Néhány válasz Gabrovótól, a fenntartható helyi gazdasági fejlődést elősegítő iPlace városhálózat bolgár partnerétől. Gabrovo célja, hogy a középfokú oktatás befejeztével minél több fiatal élhessen teljes életet szülővárosában.

 

Digitálisan mindenki számára

"A digitális befogadó?" Ezt a kérdést vizsgálta Saint Quentin (Franciaország) a sikeres digitalizációra összpontosító közepes méretű városok DigiPlace hálózatában. Olyan érdekes statisztikák és megoldásokról lehet olvasni, mint a France Service Bus és a városszerte található digitális támogató pontok.

 

Biztonságosabb utak vagy zöld parkok? Hogyan lehet megismerni az emberek fontossági sorrendjét?

"Közvélemény-kutatások, felmérések, workshopok, helyszíni látogatások, ötletelések, standok, közös alkotó akciók...". Nézd meg a Space4People hálózat partnervárosai által kipróbált helyi kommunikációs akciókat. "Guía de Isora (Spanyolország) értékeli legutóbbi akcióját, amely hét oktatási központban tartott műhelymunkákról szól. Tarts velünk!"

Nemek közötti egyenlőség hackathon

A helyi munkaerőpiacon a kereslet és a kínálat közötti eltérés kezelése érdekében La Rochelle (Franciaország) mintegy 60 diákot fogadott egy egész napos hackathonra a nemek közötti egyenlőség érdekében a pályaválasztás terén. A Genderedlandscape hálózattal kipróbált kisméretű akcióról olvashatsz.

 

Új támogatás a helyi vállalkozásoknak

A USE-IT hálózat közelebbről megvizsgálja Trapani (Olaszország) "mikroközpont" terveit, amelyek célja a helyi vállalkozások és az innováció fellendítése - különösen a hátrányos helyzetűek körében. Fedezd fel a szomszédság újjáélesztésére irányuló projektjüket is, amely kooperációs tereket, laboratóriumokat, "fab-laborokat", kiállítótereket, vendégszobákat, kerteket és szociális otthonokat foglal magában.

 

Új interjú az URGE-től: "találkozzunk a partnerekkel"

Ismerd meg Sebastian Knollt, a müncheni URBACT helyi csoport tagját, aki az építőanyagok újrahasznosításával és újrafelhasználásával foglalkozó URGE hálózat tagja. Knoll úr mérnökökológus, a kitermelt talaj és másodlagos nyersanyagok gyökérrétegként történő újra- és újrahasznosításának szakértője.

 

 

Olvasd el kiadványunkat az URBACT jó gyakorlatokat megértő, adaptáló és újrafelhasználó városok történeteiről: Jó gyakorlatok átadása - Miért nem az én városomban?

Reméljük, hogy tetszett az URBACT városi hírösszefoglalónk. Ha szeretnél megosztani bármilyen hírt az URBACT-városokról, vagy vannak ötleteid a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Az URBACT elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatva az uniós városok közötti tapasztalatcserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 főnél kevesebb lakossal rendelkezik. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Emellett öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósításával

 

Írta: Amy Labarrière

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-22-april-2022