You are here

URBACT, o oportunitate pentru acţiune şi schimbare

Edited on

07 January 2019
Read time: 4 minutes

Încă din 2002, peste 1000 de oraşe europene implicate în Programul URBACT au experimentat valoarea adăugată a cooperării transnaţionale, transferul de bune practici în afara graniţelor naţionale, şi abordarea participativă în elaborarea de politici. URBACT continuă să aducă oraşele laolaltă printr-un nou apel pentru Reţele de Planificare la începutul anului 2019. În acest fel Programul vine în sprijinul oraşelor pentru schimbări la nivel local.

Acest articol este prezentat în publicația "Cities in Action - Stories of Change".

Metoda URBACT

Rapoartele UE şi UN au detaliat de-a lungul anilor provocările urbane curente şi viitoare, dar şi perspective pentru oraşe. Provocări precum şomajul, declinul populaţiei, scăderea investiţiilor publice, fluxul de migranţi şi digitalizarea societăţii împing oraşele din toată Europa să reinventeze modul lor de operare.

O modalitate diferită de a atinge prosperitatea, bunăstarea și creșterea într-un oraș se poate realiza prin regândirea modelului de guvernare pe care administrațiile orașelor l-au adoptat anterior și trecând de la un rol de "comandă și control" la cel de "facilitator". Acest lucru implică relații de încredere între reprezentanții aleși locali, personalul primăriilor și cetățeni, și o mai mare putere a părților interesate de la nivel local în co-proiectarea și implementarea politicilor locale. Acesta este momentul în care intervine URBACT.

URBACT susţine dezvoltarea urbană integrată și principiile sale de integrare politică orizontală și verticală. Aceste principii se bazează pe abordarea integrată a dezvoltării urbane de la începutul mileniului, cu pași importanți precum Carta Leipzig din 2007, Pactul de la Amsterdam și Noua Agendă Urbană semnată în 2016.

Integrarea orizontală a politicilor într-un oraș implică o colaborare strânsă între diferitele servicii municipale și agențiile locale. Prin urmare, un proiect de construire a unui spaţiu pentru a gazdui diferite activități trebuie să fie proiectat și implementat prin integrarea aspectelor de planificare (alegerea spaţiului), sociale (instruire, măsuri de ocupare a forței de muncă) și aspecte economice (suport pentru afaceri). Integrarea verticală pune accentul pe elaborarea comună a politicilor și acțiunilor împreună cu părțile interesate locale (locuitori, asociații, parteneri din sectorul public și privat), dar și cu autoritățile competente la nivel înalt, regionale și / sau naționale.

Pentru a încorpora aceste principii în administrațiile orașelor din întreaga Europă, URBACT a dezvoltat o serie de procese și instrumente, supranumite “Metoda URBACT”, care permite formarea unui mediu care favorizează învățarea prin practică.

Componentele de bază ale acestei metode sunt:

· Interrelaţionarea între orașele UE pentru a face schimb de bune practici și pentru a identifica soluții adresate provocărilor lor.

În prezent, există trei tipuri de rețele care răspund unor nevoi diferite:

1. Rețelele de Planificare a Acțiunilor pentru orașele dispuse să elaboreze un plan de acțiune integrat pentru orașul lor;

2. Rețelele de Transfer pentru orașe dispuse să adapteze și să transfere în contextul lor local o bună practică deja existentă; și

3. Rețelele de Implementare pentru orașele care au deja o strategie / plan de acțiune integrat, dar care doresc să abordeze provocările confruntate în timpul implementării.

Rețelele facilitează procesul de schimb și de lucru pentru personalul din oraș și părțile interesate locale, prin vizite de studiu, ateliere transnaționale și revizuiri inter pares. O rețea implică un oraș al partenerului principal și până la 11 parteneri care sunt susținuți de experții URBACT.

· Abordarea participativă pentru dezvoltarea urbană. Administrațiile locale implicate în rețelele URBACT au înființat Grupuri Locale URBACT, compuse din reprezentanți ai sectoarelor social, economic, de mediu (personalul orașului, ONG-uri, IMM-uri, universități, cetățeni și alte părți interesate). Obiectivul lor este acela de a găsi soluții la nevoile și provocările locale pentru care orașul s-a alăturat unei rețele. În plus față de personalul local, aceste părți interesate beneficiază totodată de activitățile de schimb descrise mai sus.

· Elaborarea și punerea în aplicare a planurilor integrate de acțiune în urma creării de rețele și a implicării părților interesate de la nivel local. Acesta este un proces de colaborare care rezultă din schimbul de bune practici și idei cu orașele partenere din UE și din cadrul întâlnirilor Grupurilor Locale URBACT care se ocupă de aceste practici și le adaptează în orașele lor.

· Expertiză pentru orașele implicate în rețele URBACT, 100% finanțat de URBACT. Experții, selectați de rețelele în sine, sprijină orașele în ceea ce privește metodologia și cunoștințele tematice.

· Consolidarea capacităților și formarea profesioniștilor din mediul urban pentru a proiecta, transfera și implementa practici și strategii integrate într-un mod participativ. URBACT a dezvoltat Universități de Vară, reunind sute de orașe URBACT (profesioniști/practicieni din domeiul urbanismului), pentru a-și îmbunătăți abilitățile în elaborarea planurilor de acțiune integrate cu părțile interesate locale. În completarea acestor Universități, programul dezvoltă traininguri naționale, workshopuri online și ghiduri pe teme specifice.

· Orientarea către rezultate pentru a defini aşteptările privind acţiunea la nivel local, inclusiv definirea etapelor, a indicatorilor de rezultat și monitorizarea progresului.

· Capitalizarea și comunicarea cunoștințelor și a practicilor în beneficiul orașelor URBACT și non-URBACT. URBACT a pus mai multe mijloace pentru a realiza acest lucru. De la site-ul web URBACT, social media, articole, publicații, ateliere de lucru, Laboratoare de Politici, Festivalurile Oraşelor URBACT, Punctele Naţionale URBACT, care comunică în limbile naționale în țările lor, la conectarea şi comunicarea cunoştinţelor parteneriatelor Agendei Urbane a UE, şi alte organizații care activează în domeniul dezvoltării urbane (CEMR, EUROCITIES, UN-HABITAT, etc.).

·  Sprijin din partea Secretariatului URBACT, Punctelor Naţionale URBACT și a Experților Programului. Din 2014 până în 2018, URBACT a finanțat 20 de Rețele de Planificare a Acțiunilor, adunând 205 de orașe din întreaga Europă. Datorită Metodei URBACT, aceste orașe au accentuat rolul părților interesate de la nivel local prin intermediul grupurilor locale URBACT să realizeze în colaborare Planuri Integrate de Acțiune. Mai mult de 66% din aceste orașe au aprobat Planul de Acțiune Integrată, aproape 50% au asigurat finanțarea pentru acesta, iar peste 80% dintre acestea au început deja implementarea lor. Poveștile și mărturiile orașului demonstrează valoarea adăugată a metodei ca modalitate de urmat pentru dezvoltarea urbană durabilă.

Cum să beneficiați de Programul URBACT

Orice oraș, indiferent de populația sa, poate beneficia de Programul URBACT în moduri diferite.

În primul rând, site-ul web URBACT este o sursă valoroasă de cunoștințe și experiență, cuprinzând bune practici, articole, studii de caz, planuri integrate de acțiune pe diverse teme, care pot inspira administrațiile orașelor mici sau mari. În paralel, publicațiile digitale și pe hârtie, cum ar fi Cities in Action - Stories of Change, sunt accesibile în întreaga Europă, cu ajutorul Punctelor Naționale URBACT.

În al doilea rând, URBACT organizează în mod regulat evenimente deschise tuturor orașelor din UE pentru a împărtăși cunoștințele, practicile și know-how-ul. Aceste evenimente includ Festivalurile Oraşelor URBACT, Laboratoare de Politici, ateliere de lucru în timpul Săptămânii Europene a Oraşelor şi Regiunilor, dar şi alte mari conferințe. În completarea acestor evenimente, Punctele Naționale URBACT care operează în 27 de țări ale UE comunică și organizează evenimente naționale privind bunele practici și rezultatele orașelor URBACT.

În al treilea rând, orice oraș poate aplica în cadrul apelurilor și poate beneficia de o călătorie de schimb și de învățare alături de omologii din UE. Unele rezultate și beneficii ale orașelor implicate anterior în Rețelele de Planificare a Acţiunilor URBACT sunt descrise în publicația Cities in Action-Stories of Change.

 

***

Noua politică de coeziune a UE și noile sale instrumente dedicate orașelor ar trebui să se bazeze pe Metodă URBACT, pe rezultatele, beneficiile și lecțiile învățate. Până atunci, Programul URBACT va continua să facă orașele noastre un loc mai bun.

 

Orașele dispuse să elaboreze Planuri Integrate de Acțiune pentru a răspunde provocărilor locale pot să se aplice în cadrul Apelului dedicat Rețelelor de Planificare a Acţiunilor, începând cu 7 ianuarie 2019.

Toate informațiile sunt disponibile aici: urbact.eu/open-calls-networks   

Articol de Jenny Koutsomarkou, 04 January 2019