You are here

URBACT IV a fost aprobat oficial!

Edited on

23 September 2022
Read time: 2 minutes

Aflați ce ne rezervă viitorul.

2022 a fost un an de tranziție pentru URBACT: ultima rundă de rețele URBACT III și-a încheiat activitățile, iar Festivalul URBACT City a celebrat realizările orașelor și a întâmpinat în mod simbolic noua ediție a perioadei de programare. Acum, după ce a trecut printr-un proces de consultare, URBACT IV a devenit o realitate, fiind adoptat oficial de către Comisia Europeană.

Ce urmează în URBACT IV?

URBACT IV (2021 - 2027) va funcționa după principiul ”evoluție, nu revoluție”. Programul va continua să sprijine orașele care lucrează la dezvoltarea urbană integrată și durabilă prin intermediul cooperării la nivelul UE. Tipurile de rețele existente vor reveni în actualitate:

  • Partenerii rețelelor de planificare a acțiunilor vor elabora planuri de acțiune integrate locale pentru a-și îmbunătăți orașele;
  • Partenerii rețelelor de transfer vor înțelege, adapta și reutiliza în context local o bună practică deja validată;
  • Partenerii mecanismului de transfer al inovării vor elabora planuri de investiții pentru inițiativele puse în aplicare în cadrul acțiunilor inovatoare urbane și al proiectelor Inițiativei urbane europene.

Rețelele URBACT IV vor primi parteneri din cele 27 de state membre ale UE, precum și din statele partenere și țările IPA: Norvegia, Elveția, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. Orașele din alte țări pot lua parte la activitățile programului pe propriile costuri.

Rețelele URBACT IV vor acoperi în continuare o gamă largă de teme urbane, din care orașele vor putea alege. Cu toate acestea, este foarte apreciat faptul că temele transversale ale programului sunt luate în considerare în acest proces: ecologizare, egalitatea de gen, tranziția digitală. Bineînțeles, activitățile URBACT de consolidare a capacităților și de capitalizare, precum și evenimentele emblematice vor continua până în 2027!

https://urbact.eu/sites/default/files/media/logo-urbactiv-europe_0.jpg

Numărătoarea inversă pentru următorul apel a început!

Un an nou, un nou apel URBACT! Primul apel URBACT IV va fi lansat în ianuarie 2023. Orașele și alte entități care doresc să se alăture unei rețele de planificare a acțiunilor vor fi invitate să creeze parteneriate și să trimită cereri în următoarele trei luni.

Cu toate acestea, pregătirea vine mai devreme și începe cu dumneavoastră! Un instrument online de căutare a partenerilor vă va ajuta să găsiți parteneri pentru proiectul dumneavoastră sau să contactați persoane cu idei existente. Această platformă va fi lansată pe site-ul URBACT în cursul lunii octombrie, astfel încât veți avea timp suplimentar pentru a explora noi parteneriate și subiecte relevante pentru orașul dumneavoastră.

Sprijinul pentru expertiză se află în continuare în centrul activităților de networking ale programului, astfel încât o nouă bază de date pentru Experți validați va fi stabilită începând cu luna noiembrie. Fie că sunteți în căutarea unei persoane care să fie viitorul Expert principal al rețelei dumneavoastră sau dacă doriți să deveniți Expert URBACT IV, fiți cu ochii în patru pentru lansarea aplicațiilor.

Partenerii Rețelelor de planificare a acțiunilor viitoare sunt pregătiți pentru o aventură interesantă, cu diferite activități și oportunități de a învăța, de a face schimb și de a impulsiona schimbarea pentru orașe mai bune. După câteva ediții online în perioada COVID-19, Universitatea de Vară URBACT va reveni și în persoană, așa că rămâneți pe fază pentru mai multe!

Doriți să aflați mai multe?