You are here

URBACT België - Newsletter n°8

Edited on

26 September 2019
Read time: 1 minute

Dit is de achtste Nieuwsbrief van het nationale URBACT-contactpunt in België. Het informeert u over onze activiteiten en nodigt u uit om ons te contacteren voor alle extra informatie! 

NEWSLETTER 

Multiple Cartoon Newsletters

1. De stad Luik treedt toe tot het ROOF-netwerk, onder leiding van Gent!

Het ROOF-netwerk is een van de nieuwe, door URBACT in 2019 goedgekeurde netwerken voor actieplanning. ROOF wil dakloosheid uit de wereld helpen door middel van innovatieve huisvestingsoplossingen en brengt daarvoor negen Europese steden samen, waaronder twee Belgische steden! Gefeliciteerd!

Het ROOF-project heeft tot doel een einde te maken aan dakloosheid via innovatieve huisvestingsoplossingen op stadsniveau. ROOF zal kennis uitwisselen over hoe (1) correcte gegevens te verzamelen over daklozen en (2) de overgang te maken van opvang naar Housing First/Housing Led begeleidingsmodellen. ROOF zal de partnersteden ook begeleiden om te komen tot geïntegreerde lokale actieplannen met als strategische langetermijndoelstelling geen structurele dakloosheid meer (functional zero).

2. Op 10 en 11 december vindt in Antwerpen het 15e OECD-forum over lokale ontwikkeling plaats

Het OECD-forum voor lokale ontwikkeling van 2019 zal honderden lokale ontwikkelingswerkers, ondernemers en sociale vernieuwers samenbrengen om goede praktijken uit te wisselen over hoe werkgelegenheids- en vaardigheidsprogramma's inspelen op de vraag van werkgevers en wat er wordt gedaan om mensen en plaatsen te helpen hun achterstand in te halen.

Meer informatie vindt u hier: https://www.oecd.org/local-forum/

Registratie is gratis, maar verplicht!

3. De do's and don'ts van stedelijke journalistiek: tips van de redacteur van Guardian Cities

Volgens hem zijn de sleutels tot stadsjournalistiek:

  • vertel een verhaal (niet alleen feiten!);
  • wees niet te pessimistisch, hoewel in steden veel situaties ingewikkeld zijn, kan je best ook positieve, innovatieve verhalen vinden;
  • gebruik een woordenschat die de urgentie van bepaalde kwesties benadrukt, met name de klimaatproblematiek ("klimaatcrisis" in plaats van "klimaatverandering").

Neem ook de gelegenheid om de Guardian Cities en haar spannende artikelen over de huidige steden te volgen!

Link naar het volledige artikel (in het Engels)

4. Kan Europa tegen 2030 duurzaam zijn? Alleen als steden de weg wijzen!

Een van de meest verontrustende observaties is het relatieve gebrek aan voorbereiding van steden op de uitdagingen die voor ons liggen. De cijfers zijn opvallend. Zoals duidelijk blijkt uit het bijbehorende onderzoek, heeft slechts 26% van de steden in de EU en 40% van de grote steden (meer dan 150.000 inwoners) aanpassingsplannen voor de toekomst op basis van duurzame modellen.

Link naar het artikel over URBACT België

5. De wereldwijde URBAN FUTURE-conferentie zal van 1 tot 3 april 2020 in Lissabon worden gehouden

Mis deze kans niet om deel te nemen aan het grootste evenement voor duurzame steden in Europa! De oproep tot het indienen van voorstellen voor sprekers, thema's en acties staat open tot 15 november 2019: http://www.urban-future.org/get-involved