You are here

Ukrainska kommuner behöver partners!

Edited on

15 June 2022
Read time: 2 minutes

Lokalt självstyre är nytt i Ukraina. Det är bara två år sedan hela landet kommunaliserades. Ändå har det visat sig att decentraliseringsreformen – mer ansvar och mer resurser – har spelat en stor roll för Ukrainas motståndskraft inför den ryska invasionen.

Många ukrainska kommuner har fått humanitär hjälp från utländska partners – och kommunerna har också delat med sig till varandra. De som haft tillräckligt har skickat vidare till kommuner vid fronten.

Men de ukrainska kommunerna behöver också långsiktiga partners. Därför har SKR tillsammans med den ukrianska kongressen för lokala och regionala myndigheter tagit initiativ till partnerskapsprogrammet ”United for Ukraine”. Tanken är att stimulera och stödja långsiktiga partnerskap mellan ukrainska kommuner och kommuner i andra europeiska länder.

Detta görs bland annat genom att skapa och upprätthålla ett nätverk av partnerskap, för utbyte av erfarenheter, goda exempel, verktyg och metoder. Tanken är också att stimulera till partnerskap som inte bara engagerar de kommunala organisationerna utan hela lokalsamhället – näringsliv, föreningsliv, trosbaserade organisationer med mera – som får ett gemensamt fokus för sitt engagemang för Ukraina.

I det första steget erbjuder ”United for <ukraine” hjälp med ”Match Making” för att kommuner ska hitta lämpliga partners.

Vad kommuner kan hjälpa sina partners med variera från kommun till kommun och land till land. Givetvis kan det handla om rådgivning, utbyte och inspiration, men också om gemensamma ansökningar till program för finansiering av partnerskap. Sannolikt kommer det att finnas europeiska program som också innefattar resurser för investeringar.

Men det viktigaste är att vara en partner för kommunerna på deras väg mot en närmare europeisk integration – det man slogs för i den folkliga resningen ”Euromajdan” 2013 och som är en av orsakerna till den ryska aggressionen.

Om din kommun vill veta mer går det bra att kontakta Magnus Liljeström magnus.liljestrom@skr.se