You are here

A természethez való hozzáférés egészségre és általános közérzetre kifejtett jótékony hatása a városokban

Edited on

26 February 2021
Read time: 4 minutes

Vajon tisztában vagyunk-e a városi zöldfelületek emberi szervezetre kifejtett jótékony hatásával? Eleve úgy vagyunk programozva, hogy testünk és elménk sokkal hatékonyabban működik természetes környezetben. Egyre több empirikus bizonyítékunk van arra, hogy a városi zöldterületek léte pozitív hatással van mind testi, mind mentális egészségünkre. De a városok terjeszkedésével és sűrűsödésével értékes zöld területeink és a városi növényzet egyre inkább veszélybe kerül.

A jól megtervezett és megfelelően kezelt városi zöldfelületek hozzájárulhatnak az egészséges városi élethez, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz és a városi levegő minőségének javításához. A lehetőségek ellenére azonban a városi zöldfelületek szerepe továbbra is marginális, megjelenésükre pedig a széttagoltság és egyenetlenség jellemző a városokon belül.

Az URBACT Health&Greenspace Hálózatot (Health&Greenspace Network) a gyorsuló urbanizáció és a városok sűrűsödése okozta fokozódó egészségügyi kockázatok hívták életre. A 2019 szeptemberében indult projekt célja a városi zöldterületek egészségre is pozitívan kiható tervezése és kezelése, amely az egész európai lakosság egészségét és jólétét eredményezi. Amikor Hamza Zsófia, a Health&Greenspace projektkoordinátora, a Budapest XII. kerület motivációjáról beszélt a projekt kapcsán, kiemelte: „Az önkormányzat évek óta keményen dolgozik a zöldterületek védelme és az egészség javítása érdekében. E két terület összekapcsolása, az eddigi külön erőfeszítések ötvözése drámai módon megsokszorozhatja a két szektor eredményeit.”

Az URBACT Akciótervezési Hálózatot vezető Budapest XII. kerülete 8 további várossal fog együttműködni - Breda (NL), Espoo (FI), Limerick (IE), Messina (IT), Poznan (PL), Santa Pola (ES), Suceava (RO), Tartu (EE). A szeptember 24–26-án Espooban megrendezett kick-off találkozón a városok képviselői felvázolták a projekt altémáit, és meghatározták a lehetséges intézkedéseket, a tanulási igényeket és a jó gyakorlatokat.

A városi zöldterületek egészségügyi és jóléti előnyei

A Kelet­-Anglia Egyetem (UEA) kutatói által végzett elemzés – amely több tudományos tanulmány eredményeit ötvözte – megállapítja, hogy a zöldterületek nagyobb aránya az ott élők tekintetében csökkenő vérnyomással, jobb tüdő- és immunfunkcióval, ugyanakkor a stroke, szív- és érrendszeri betegségek, valamint az asztma kockázatának csökkenésével jár.

A természetes környezethez való hozzáférés javíthatja az általános mentális egészséget is. A zöldterületek mentális egészségre gyakorolt ​​hatása többek között csökkenti a stresszt, javítja a közérzetet, mérsékeli a depressziós tüneteket, javítja a kognitív funkciókat, az éberséget és a kreativitást.

Egy 2016-ban publikált tanulmány szerint a városi parkok hűtő hatása a környező épített környezetre is figyelemre méltó. A parkok oázis-jellege egyre fontosabbá válik a városi lakosok számára, ugyanis az éghajlatváltozással összefüggő hőhullámok számos egészségügyi kockázatot jelentenek, beleértve a potenciálisan végzetes kimenetelű hőgutát is.

A növényzetnek fontos szerepe van a városi levegőminőség javításában is, mivel a szennyeződéseket szűrés, lebontás, illetve feldolgozás útján távolítják el.

A zöld városi területek a fizikai aktivitás és a pihenés kiváló helyszínei, egyúttal menedéket jelentenek a zaj elől is. Ezenkívül a parkok és a zöldterületek a közösségi élet színterei is, ami a társadalmi jólét egy másik alkotóelemének tekinthető.

Akciók sora reflektorfényben

A helyi hatóságok nagy mértékben befolyásolhatják, hogy az emberek hogyan használják a városi zöldterületeket, illetve komoly szerepük van abban, hogy miként lehetne kihasználni azok egészségmegőrző szerepét. A Hálózat által lefedett tevékenységek kapcsolódnak mind a városi környezet fizikai átalakításához, mind pedig a társadalmi tevékenységek előmozdításához. Ilyen például a közösségi részvétel a városi zöldfelületek kialakításában és fenntartásában, valamint a parkokban végzett tevékenységekben. A Health&Greenspace nem kizárólag a parkokra összpontosít, hanem az utak menti és az épületek felületét borító növényzetre, például a zöldtetőkre és a zöld homlokzati falakra.

Az Health&Greenspace a zöldterületekhez kapcsolódó azon intézkedéseket támogatja, amelyek közvetlenül javítják a városi polgárok testi és lelki egészségét. Ilyenek például a terápiás kertek, az egészségügyi séta utak és a pihenésre alkalmas területek kialakítása. Az intézkedések összekapcsolhatók egészségügyi megelőző szolgáltatásokkal, illetve a műtét utáni orvosi kezelésekkel egyaránt.

Az Health&Greenspace támogatja a zöldfelületek klímaváltozáshoz alkalmazkodó kialakítását a városi területek hűtési képességének növelése érdekében. A városi hatóságoknak számos lehetőségük van arra, hogy a növényzet hűtő hatására építsenek:

  • növelhető a nyilvános parkok elérhetősége, hogy menedéket biztosítson kánikula esetén,
  • a közparkok kertje megnyitható a szomszédos lakosok előtt,
  • hűtési útvonalak és hűtő oázisok alakíthatók ki a város bizonyos pontjain,
  • biztosítható a hideg levegő folyosók szabadon tartása a zöld területek szellőzésének javítása érdekében.

A városi zöldterületek a levegőminőség javítására és a forgalom által okozott zaj csökkentésére irányuló használata szintén a projektcélok közé tartoznak. A közút és a gyalogos forgalom közötti vegetációs sávok, a város szellőzését biztosító speciális zöldterület-tervezés, a hangzáróként működő növényzet-struktúrák és a csendes, természetes szigetek létrehozása a városi szövetben e tekintetben különösen hatékony lehet.

Az Health&Greenspace éppúgy szól a társadalmi egészségről és a társadalmi kohézióról is, mint a zöldfelületek fizikai és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. A szabadtéri közösségi központként funkcionáló zöldterületek kialakítása, a parkokban megrendezett családi események, a rekreációs terek fejlesztése mind motiváló erővel hatnak a városi zöldterületek jobb kihasználására és a társadalmi interakciók megerősítésére.

A hálózat partnerei mindannyian különböző kihívásokkal küzdenek, a kiindulási helyzet tehát városonként eltérő. Budapest XII. kerülete a nagy zöldterületek fenntartásával küzd, Espoo-ban nagyon magas ugyan a zöld területek aránya, ám a gyors urbanizáció miatt a zöld hálózat szűkül. Poznan egyedülálló „zöldgyűrű” rendszerrel rendelkezik, amely karbantartásra, korszerűsítésre szorul. Limerickben a zöldfelületek hálózata viszonylag kicsi és széttagolt. Messinában és Santa Polában a városi területek sűrűn beépülnek. Tartu új mestertervet készít a városi zöld infrastruktúra fejlesztésére, amely a hűtési megoldásokra, a zaj és a légszennyező anyagok csökkentésére összpontosít. Breda és Suceava a zöldfelületek nagymértékű rehabilitációját tűzte ki célul.

A városi zöldfelületek egyre értékesebbek, hiszen a mesterséges városi környezet gyorsan terjeszkedik és egyre több ember kénytelen városokban élni. A Health&Greenspace partnerség útmutatást ad Európa városainak, hogyan lehet a városi tereket egészségesebb környezetté alakítani a lakosok számára. Kövesse a @Health&Greenspace tevékenységét, és fedezze fel a 9 partnervárosban végzett munka részleteit!

Írta: Kállay Tamás 2020. február 3.

Eredeti cikk: https://urbact.eu/access-nature-cities-improves-health-and-boosts-well-being