You are here

SmartImpact i Stockholm

Edited on

31 October 2016
Read time: 2 minutes

 

Städer växer i snabb takt. Mer än hälften av världens befolkning bor i städer och den siffran kommer troligtvis att öka. Detta skapar stora utmaningar och kommunala infrastrukturer så som energi, avfall, vatten och transport behöver förbättras. Innovativa lösningar krävs för att kunna hantera utmaningarna och på så sätt skapa smarta städer, städer som på ett effektivt sätt kan ta sin an utmaningarna.


 

Riskerna med att skapa smarta städer är flera, till exempel: Den nya teknologin kanske inte lever upp till förväntningarna, planering eller utbyggnaden kanske fördröjs på grund av komplikationer eller att kapaciteten hos offentliga verksamheter är för låg att för att utveckla de nödvändiga ändringarna.

Nätverket SmartImpact, ett av URBACTs action planning-nätverk har målet att utveckla ett angreppssätt för att minska riskerna.

Nätverket består av följande städer:
Manchester – Storbritannien (stödmottagare)
Dublin   - Irland 
Porto   - Portugal 
Guadalajara   - Spanien
Zagreb   - Kroatien
Smolyan   - Bulgarien
Suceava   - Rumänien
Miskolc   - Ungern
Eindhoven   - Nederländerna
Stockholm – Sverige

 

 

 

Johannes Berg, Miljöförvaltningen vid Stockholms stad är med i SmartImpact. En av utmaningarna som Stockholms Stad har identifierat att det är svårt att ta med sig lärdomar från tidigare projekt in i linjeverksamheten och i förlängningen så försvårar det lärandet. Stockholms Stad är en stor organisation och det är svårt att hålla koll på vad de andra förvaltningarna deltar i för projekt. ”Just nu känns det som om vi arbetar i stuprör, viktiga möjligheter för synergier och lärande försvinner” menar Johannes.

Stockholms stad vill kunna förbättra sin kapacitet att samla lärandet som de får via projekt och hur de i sin tur kan leda till att staden blir smart.
Inom URBACT arbetar nätverken både på internationell nivå och på lokal nivå. Var och en av städerna i nätverken utvecklar en URBACT lokal grupp (ULG) för att hitta angreppssätt som hjälper dem att ta sig an de lokala utmaningarna. Resultaten ska bli en handlingsplan per stad.

Första mötet för Stockholms stads ULG skedde i september 2016.
”I vår lokala grupp ingår tjänstemän från olika förvaltningar, innovationsdirektören, stadsledningskontoret, klimatchefen med flera” berättar Johannes. Under mötet började de identifiera gemensamma utmaningar och vilket huvudproblem som kommer ligga till grund för den kommande handlingsplanen.

Det internationella utbytet i SmartImpact är viktigt. ”genom att samverka internationellt kan Stockholm utbyta erfarenheter med städer som är i ungefär samma storlek som oss, och har samma utmaningar” säger Johannes. Inom URBACT så får också städerna stöd i hur de utvecklar sina handlingsplaner. Under augusti 2016 skedde URBACT Summer University (USU) i Rotterdam, Nederländerna.

USU var en kapacitetsbyggande aktivitet där alla 380 deltagare fick träna i att ta fram en integrerad hållbar plan för stadsutveckling. URBACT rekommenderar sex steg för att ta fram en integrerad hållbar plan för stadsutveckling. ”Det var väl värt tiden att vara med på USU för att testa verktygen.” berättar Johannes. När Stockholms stads integrerade handlingsplan är färdig i mitten av 2018 ska den vara förvaltningsövergripande och förhoppningsvis implementeras på stadsledningsnivå. ”Beroende på utfallet så kan det vara intressant att arbeta vidare med handlingsplanen i ett av URBACTS implementeringsnätverk” säger Johannes.