You are here

Sakernas internet kan utveckla Ånges hemtjänst

Edited on

14 June 2021
Read time: 3 minutes

Digitalisering är särskilt viktig där avstånden är stora. Ånge vill utveckla sakernas internet för hemtjänst och snöröjning. Nätverket i de europeiska städerna ger ny och användbar kunskap.

Porträttbild Petra Malmberg

Ånge kommun är sedan juni 2019 med som part i URBACT-nätverket IoTxChange. Nätverket fokuserar på gränsöverskridande arbete mellan europeiska städer som vill utveckla sitt digitaliseringsarbete med fokus på Internet of Things, sakernas internet.

I nätverket ingår, förutom Ånge, även Fundao i Portugal, Razlog i Bulgarien, Dodoni i Grekland, Åbo Akademi i Finland, Nevers i Frankrike, Jelgava i Lettland och Kežmarok i Slovakien.

Petra Malmberg är IT-chef på kommun och projektledare för det lokala arbetet i Ånge. Vi intervjuade henne för att få en bild av nuläget.

Vad är på gång just nu i arbetet inom nätverket?
- Sedan förra sommaren har vi jobbat vidare med att konkretisera vilka ämnesområden vi ska satsa på och var utvecklingen inom sakernas internet kan göra störst nytta för oss i kommun.

- Det vi har landat i är att börja med att satsa på socialförvaltningens område med fokus på särskilda boenden och hemtjänst. Inom den förvaltningen finns ett stort engagemang att jobba med digitalisering som utvecklingsmetod, inte minst utifrån de långa avståenden som är en utmaning i kommun. Det vi hunnit med hittills är att vår partner ServaNet har satt upp antenner i kommunen som kan fånga upp data. Vår tekniska förvaltning testar uppkopplade vattenmätare och socialförvaltningen driver ett projekt på ett särskilt boende. Lägenheterna är utrustade med rörelsedetektorer i alla rum som kan fånga upp avvikande rörelsemönster. Misstänker man att något hänt kan personalen slå på en kamera för checka att allt är bra med den boende.

Hur har utbytet med övriga projektparter fungerat?
- Vi hade hösten 2019 ett uppstartmöte hos nätverkets huvudpartner Fundao i Portugal. Det var spännande, intressant och intensivt och gav mycket kunskap och inspiration i det fortsatta arbetet. De olika projekten har olika ingång och fokus men det finns stora möjligheter till inspiration och lärande mellan varandra. Till exempel kommer Åbo Akademi att titta på hur man kan jobba med att utnyttja sakernas internet vid snöröjning och det är ju intressant även här i Ånge.

- Vi har också haft besök av projektets huvudpartner samt av nätverkets expert. I februari i år hade nätverket ett möte i Vasa där vi jobbade med att färdigställa ansökan för nästa fas och den 8 maj fick vi beslut från URBACT att den var godkänd.

Hur påverkar nuvarande läge med pågående Coronakris arbetet?
- Vi har fått ställa om till digitala möten, både lokalt och på europeiskt plan. Det är förstås en utmaning i genomförandet men vi får hitta nya arbetssätt. Det inom Urbact årliga ”sommar-campet” blev inställt men gjordes om till ett ”E-University” i stället. Det fungerade väldigt bra och vi fick mycket inspiration till våra egna digitala träffar.

Vad skulle du vilja skicka med andra som funderar på att delta i ett Urbact-nätverk?
- När vi gick in i detta hade vi inte helt koll på hur mycket tid och engagemang som det faktiskt krävs för att delta i ett Urbact-nätverk, men det är absolut görbart. Man behöver bara anpassa arbetet efter den egna organisationens och platsens specifika förutsättningar och resurser. Att vi gått in i detta har också givit oss nya kontakter och satt på kartan i detta sammanhang. Till exempel har vi fått kontakt med andra kommuner som är intresserade av vårt arbete.

Mer information: