You are here

Södertälje – staden och landsbygden

Edited on

15 December 2016
Read time: 2 minutes

Många små och medelstora städer i Europa verkar ha en mogen jordbrukssektor som utgör en betydande del av länders bruttonationalprodukt, arbetstillfällen och miljömässiga hållbarhet. Nya tillväxtmöjligheter genom till exempel innovationer, affärsmodeller och inkubatorer är nödvändiga för att den här sektorns fortsatta levnad.

 

Nätverket AGRI-urban kommer att arbeta med initiativ kopplat till att förkorta avstånden mellan produktion och konsumtion (från jord till bord), tillgång till mark, arbete för ungdomar inom jordbruk, policyer och stöd för nya producenter, urbana odlingar, organiska produkter och regleringar kopplat till jordbruksmark.

Stödmottagaren är Baena, Spanien och projektpartners är:   
Fundão - Portugal
Monmouthshire County Council – Storbritannien
LAG Pays des Condruses - Belgien
Södertälje - Sverige
Jelgava - Lettland
Petrinja - Kroatien
Pyli - Grekland
Cesena - Italien
Mouans-Sartoux - Frankrike
Mollet Del Vallès - Spanien

Resultatet av nätverket är integrerade handlingsplaner för hur varje stad ska lösa sina lokala utmaningar kopplat till hållbar stadsutveckling. Jordan Lane, samhällsbyggnadskontoret vid Södertälje kommun är med i AGRI-urban. Södertälje har ett stort intresse för att få mer kunskap inom smart markanvändning. I varje URBACT-nätverk skapar städerna varsin URBACT Lokal grupp (ULG). Södertäljes första ULG-möte kommer hållas i början av 2017. Under mötet kommer bland annat markanvändningen att diskuteras.

”Eftersom Södertälje ligger så nära Stockholm så finns ett stort intresse för marken i trakten. Vi måste hitta nya vägar för att använda marken med omtanke” berättar Jordan. Södertälje har ett politiskt mål att bygga 1000 nya bostäder varje år de kommande 20 åren. Noggrann planering för till exempel var skolor ska ligga och var maten ska komma ifrån måste ses över. Södertälje vill också arbeta mer med att förkorta avstånden mellan matproduktion och konsumtion. På så sikt kanske detta kan leda till att en nod för livsmedelsproduktion skapas i Södertälje. ”Vi måste planera väl för att bjuda in aktörer från den privata sektorn, sociala organisationer, utbildningssektorn, frivilligorganisationer och andra som vi vill ska involveras i arbetet för att skapa en handlingsplan” säger Jordan.

En av URBACTs nyckelfaktorer är integrerad utveckling där relevanta intressenter deltar. Under konferensen URBACT Summer University 2016 ​i Rotterdam, Nederländerna så testade deltagarna att arbeta med några metoder som kan hjälpa till med integrerad utveckling och att involvera många intressenter. ”Ett bra verktyg måste inte kräva en lång förklaring för att fungera. För att alla deltagare på mötet ska kunna medverka ska inte verktygen vara komplexa” menar Jordan.

De transnationella mötena, besöken som görs hos varje projektpart är mycket viktiga. ”Ett exempel är jordbruksinkubatorn i Belgien som vi kommer att besöka. De har väldigt spännande exempel på hur man kan arbeta med små och medelstora företag inom jordbrukssektorn”. Södertälje har stor expertis inom offentliga upphandlingar och det för de med sig in i nätverket. Eftersom AGRI-urban handlar om jordbruk arbetar projektmedarbetarna väldigt nära den lokala livsmedelsproduktionen. ”Efter de transnationella mötena äter vi också middag tillsammans och upplever på så sätt den lokala stoltheten över de lokala livsmedlen - den enda nackdelen är att middagen på kvällen ofta tar ganska lång tid” säger Jordan med ett skratt.

AGRI-urban avslutas 2018, men redan nu ser Södertälje kommun flera möjliga spår för att fortsätta med projektresultatet. ”Vi har flera parallella processer på gång som kan utmynna i en stor satsning med hjälp av EU-medel. ARGI-urban och URBACT är ett viktigt steg framåt för att Södertälje kommun till exempel ska kunna etablera en nod för livsmedelsproduktion ” berättar Jordan. Om du är intresserad av att veta mer om AGRI-urban projektet kan du läsa mer på Södertälje kommuns hemsida.