You are here

Rezultate Rețelelor de Transfer URBACT III din România

Edited on

23 June 2021
Read time: 3 minutes

Pe data de 2 iunie 2021 a avut loc Evenimentul de diseminare a rezultatelor Rețelelor de Transfer în care au participat orașele din România. Chiar dacă întâlnirea a avut loc online pe platforma Zoom reprezentanții orașelor din România au venit cu un entuziasm debordant și au făcut schimb de experiență prezentându-și realizările. Haideți să-i cunoaștem! 

Rețele de Transfer URBACT din România

  1. Making Spend Matter - Primăria Municipiului Bistrița

Categorie tema URBACT: Dezvoltare economică

Tema: Schimbarea achizițiilor - schimbarea orașelor

Rețeaua de transfer explorează modul de utilizare a analizei cheltuielilor ca instrument de evidență pentru a spori impactul achizițiilor publice de către instituțiile publice pentru a aduce beneficii economice, sociale și de mediu suplimentare economiei locale și cetățenilor săi. Acest lucru se va realiza prin transferul bunelor practici dezvoltate de orașul Preston în acest domeniu.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/makingspendmatter

  1. InnovaTO-r - Primăria Municipiului Cluj Napoca

Categorie tema URBACT: Guvernanță

Tema: Toată lumea este un inovator.

Rețeaua de transfer Innovato-R se bazează pe proiectul cu același nume, care este o competiție deschisă angajaților municipalității și vizează dezvoltarea de proiecte inovatoare care să îmbunătățească performanțele administrației, să reducă deșeurile și/sau să valorifice resursele. Propunerile s-au axat pe calitatea serviciilor, achiziționarea de bunuri / servicii, raționalizarea costurilor, optimizarea energetică, reducerea impactului birocratic și creșterea datelor în gestionarea instrumentelor digitale.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/innovato-r

  1. CARD4ALL Primăria Municipiului Suceava

Categorie tema URBACT: Guvernanță

Tema: CARD4ALL este o rețea de transfer axată pe implementarea de servicii și tehnologii inovatoare printr-un sistem de carduri pentru cetățeni. Orașele pot aduna informații pentru a-și îmbunătăți serviciile și a le folosi pentru procesele participative. Inițiativa poate fi aplicată pentru a promova incluziunea socială, comerțul local, mobilitatea urbană și viața durabilă, creând astfel un oraș inteligent cu cetățeni inteligenți. Tehnologia utilizată permite transferabilitatea și replicarea în diferite contexte.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/card4all

  1. BioCanteens - Primăria Municipiului Vaslui

Categorie tema URBACT: Mediu

Tema: Rețeaua de transfer BioCanteens se referă la asigurarea distribuției meselor școlare durabile în orașele participante ca o pârghie cheie către dezvoltarea unei abordări integrate agroalimentare locale, protejând atât sănătatea cetățenilor, cât și mediul. Proiectul își propune să transfere exemplul de bună practică ale orașului Mouans-Sartoux în domeniul alimentației colective, în alte orașe foarte implicate din Europa. Buna practică a orașului Mouans-Sartoux se bazează pe distribuția zilnică a meselor care sunt 100% organice și compuse în mare parte din produse locale, reducerea drastică a deșeurilor alimentare compensând astfel pe deplin costul mai mare de trecere la produsele organice și organizarea de activități educaționale dedicate pentru a sensibiliza copiii cu privire la alimentația durabilă.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/biocanteens

  1. ALT/BAU - Primăria Municipiului Constanţa

Categorie tema URBACT: Dezvoltare urbană (spațiul construit)

Tema: Rețeaua de transfer ALT/BAU se concentrează pe strategii alternative în districtele centrale și istorice ale orașelor europene pentru a activa fondul de locuințe neutilizate și aflate în degradare, rezultat din schimbările demografice, economice și sociale. Pe baza experiențelor din „Agenția de locuințe pentru orașele care se micșorează” de la Chemnitz URBACT (Agentur StadtWohnen Chemnitz), rețeaua transferă experiențe care s-au dovedit reușite pentru a conecta în mod proactiv administrațiile, proprietarii, investitorii și utilizatorii pentru a iniția dezvoltarea durabilă și optimizarea resurselor.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/alt-bau

  1. Civic eState - Primăria Municipiului Iaşi

Categorie tema URBACT: Guvernanță

Tema: Scopul rețelei este de a transfera prin adaptare buna practică a orașului Napoli, Lost & Found. Această rețea de transfer vizează gestionarea optimă a facilităților urbane esențiale concepute ca bunuri urbane și urmărirea gradului de satisfacție în rândul cetățenilor privind aceste facilități. Această abordare a comunității de către adminstrația publică va asigura accesul corect și deschis, luarea de decizii participative, sustenabilitatea și conservarea în beneficiul generațiilor viitoare.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/civic-estate

  1. RUMOURLESS CITIESPrimăria Municipiului Alba Iulia

Categorie tema URBACT: Dezvoltare economică

Tema: Prevenirea discriminării, consolidarea coeziunii

Rețeaua de transfer RUMOURLESS CITIES se concentrează pe transferul unei bune practici stabilite de municipalitatea Amadora care răspunde unei nevoi de la toți partenerii, și anume cum să contracareze atitudinea negativă în creștere față de o secțiune transversală a grupurilor din societate, care include de multă vreme migranți (cetățeni ai unor țări terțe), romi, refugiați sosiți recent, persoane LGBT și stereotipuri generale homofobe. Transferul bunelor practici dezvoltate de orașul Amadora abordează această provocare politică cheie.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/rumourless-cities

  1. Tech Revolution - Agenția de Dezvoltare Locală Bacău

Categorie tema URBACT: Dezvoltare economică

Tema: Lucrând împreună pentru a maximiza potențialul de creare a locurilor de muncă digital

TechRevolution, o rețea de transfer URBACT, oferă celor șase orașe din UE oportunitatea de a cunoaște în detaliu o bună practică URBACT dezvoltată și implementată în Barnsley, Marea Britanie, care se concentrează în jurul a doi piloni principali, precum și a unor activități spin-off. Întreprinzătorul Barnsley - un program de sprijin pentru afaceri; • Digital Media Center (DMC) - un punct de reper pentru afaceri creative și digitale în centrul orașului. Rețeaua permite acestor orașe să se reunească pentru a studia fiecare element al practicii într-un spațiu sigur și onest, să ia în considerare propriile contexte locale și prioritățile strategice și apoi să adapteze diferite aspecte a ceea ce Barnsley a făcut în propriul cadru local.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/tech-revolution

  1. Come in! - Primăria Municipiului Gheorgheni

Categorie tema URBACT: Incluziune

Tema: Provocarea politică pentru orașele partenere ale rețelei de transfer Come in! a fost ca acestea să mobilizeze cetățenii, să încurajeze puterea civilă și administrarea urbană prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la valorile patrimoniului construit pentru a reduce izolarea socială. Acest lucru subliniază, de asemenea, rolul de intermediere al municipalităților (condiție esențială pentru ca părțile interesate să modifice creativ mediul urban și politicile publice).

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/come

  1. BLUACT - Primăria Municipiului Galaţi

Categorie tema URBACT: Dezvoltare economică

Tema: Proiectul are ca obiectiv transferul bunei practici a orașul Pireu, care a pus în aplicare BlueGrowth Initiative (BGI), o competiție de inovare pentru economia albastră, pentru a consolida activități economice tradiționale legate de sectorul maritim cu idei de afaceri inovatoare. BGI ajută tinerii antreprenori, realizează concepte inovatoare și creează locuri de muncă într-o economie circulară. BGI cuprinde: depunere de propuneri inovatoare, evaluare, ceremonia anuală de premiere și un program de incubație.

Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://urbact.eu/bluact

Concluzii

Este greu de redat atmosfera plină de entuziasm, atât din partea Echipei URBACT din Romania, cât și din partea orașelor, dar un lucru este sigur, au fost atinse teme ambițioase, care reflectă forța cu care orașele mici și mijlocii din România doresc să se dezvolte într-o manieră durabilă și integrată:

  • Curaj și eficientizare în achiziții publice
  • Inovare în digitalizarea ideilor 
  • Digitalizarea implicării cetățenilor 
  • Lectii despre viata urbana sanatoasa 
  • Reactivarea participativă a patrimoniului construit  
  • Inovarea cadrului legislativ 
  • Educarea antidiscriminării în orașe
  • Hub digital antreprenorial
  • Conștientizarea patrimoniului construit în incluziune socio-culturală
  • Inovare și antreprenoriat în economie albastră