Reziliență și comunități: URBACT la Bienala de Arhitectură de la Veneția
Edited on
22 November 2021„Cum vom trăi împreună?” a pus întrebarea cea de-a 17-a Expoziție Internațională de Arhitectură. URBACT are câteva răspunsuri.
Comunitățile rezistente pot fi definite ca acelea în care efortul de a reacționa la schimbările rapide este un exercițiu de colaborare: în câteva cuvinte, în care colaborarea între oameni contribuie la găsirea de soluții la provocările orașelor în care trăim.
„Comunități Reziliente” este, de asemenea, titlul Pavilionului Italiei la cea de-a 17-a Expoziție Internațională de Arhitectură de la Bienala de la Veneția. Pavilionul propune o reflecție interesantă asupra rolului orașelor și al arhitecturii în general, pentru a răspunde la întrebarea ambițioasă prezentată în titlul Expoziției din acest an: „Cum vom trăi împreună?”.
Elementele principale ale programului URBACT – angajarea activă a rezidenților și a părților interesate, definirea planurilor de acțiune integrate care să fie implementate pe termen mediu și lung și guvernarea în colaborare a provocărilor legate de diferitele dimensiuni ale durabilității urbane – pot fi toate considerate parte a răspunsului la această întrebare pusă de curatorul expoziției, arhitectul de renume internațional Hashim Sarkis.
Relevanța metodologiei URBACT (link extern) ca parte a unei reflecții mai ample asupra modelelor viitoare de locuire a spațiilor urbane este deosebit de palpabilă în Italia. Nu doar luând în considerare numărul mare de orașe implicate în rețelele URBACT, ci și datorită rolului pe care programul îl joacă în dezbaterea urbană națională și în stimularea conexiunilor între factorii de decizie locali, părțile interesate, arhitecții și practicienii.
Aceste aspecte l-au împins pe curatorul Pavilionului Italian, Alessandro Melis, să invite reprezentantul Punctului Național URBACT pentru Italia să facă parte din Consiliul Consultativ al Pavilionului. Obiectivul a fost includerea experiențelor orașelor italiene și europene URBACT în tabloul mai larg compus din diferite viziuni asupra orașului contemporan.
URBACT și maparea colaborativă a rezilienței comunității
Pavilionul italian, un adevărat laborator cultural pentru regândirea rolului arhitecților și orașelor asupra modului în care trăim împreună, prezintă complexitatea relațiilor dintre spațiile urbane, natură și oameni, cu un program dens de activități și evenimente din 22 mai până în 21 noiembrie. 2021.
Punctul Național URBACT pentru Italia a fost implicat în cartografierea poveștilor de rezistență a comunității, împreună cu City Space Architecture și Fundația Unipolis. Accentul principal al acestei cartografieri, care urmează să continue după încheierea expoziției Bienalei, a fost asupra poveștilor desfășurate la diferite niveluri urbane, de la municipalități mici la zone metropolitane. Acest lucru a evidențiat rolul participării active a rezidenților în îmbunătățirea capacității orașelor de a răspunde la schimbările rapide și dificultăți.
Acțiunea de cartografiere colaborativă, disponibilă online sau accesibilă printr-un cod QR (link extern) la Pavilionul Italiei, sa bazat pe o selecție a unora dintre cele mai interesante soluții dezvoltate în diverse rețele URBACT. Acestea includ o schemă participativă pentru crearea de noi spații verzi în Potenza, împărtășită în Rețeaua de planificare a acțiunii Resilient Europe și deschiderea de noi parcuri publice și infrastructură în Casoria, co-proiectate cu sprijinul rețelei Sub>Urban.
Cartografierea explorează, de asemenea, practicile adaptate și transferate în Rețelele de Transfer URBACT, cum ar fi instrumentele de combatere a sărăciei urbane implementate de Bari în cadrul Com.Unity.Lab sau modelele de co-guvernare urbană transferate de Napoli către alte orașe ale UE din Europa în cadrul Rețelei Civic eState.
Sunt prezentate și activitățile dezvoltate în cadrul programului Acțiuni Inovatoare Urbane (UIA) și apoi transferate cu Mecanismul de transfer UIA-URBACT. Exemplele includ reutilizarea de către Torino a spațiilor publice și a structurilor subutilizate dezvoltate cu Co-City și transferate în alte orașe din rețeaua CO4CITIES, precum și modelul Milano de promovare a economiei agro-urbane, care este transferat partenerilor rețelei NEXT AGRI.
Toate aceste povești apărute din rețelele URBACT, povestite de oficialii civici și aleșii care le-au implementat la nivel local, au adus o contribuție importantă la reflexiile asupra viitorului orașelor promovate de Pavilionul Italian. Aceste experiențe practice sunt prezentate alături de principiile rezilienței comunitare care au fost studiate de academicieni și experți cu mult înainte ca pandemia Covid-19 să ridice urgența consolidării soluțiilor urbane inovatoare.
Evenimente de la Pavilionul Italian
Acestea sunt genul de acțiuni implementate de orașele și comunitățile care folosesc metodologia URBACT pentru a crește rezistența, în sensul „a fi comunități curajoase, capabile să pună în practică o revoluție permanentă, să se adapteze la schimbări rapide și să ofere nesfârșite oportunități pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU”, așa cum se precizează în concluziile Cartei Peccioli.
Aflați mai multe:
• Cartografierea comunităților rezistente (link extern)
• Comunități Reziliente, Pavilionul Italiei la Bienala de la Veneția a 17-a Expoziție Internațională de Arhitectură (link extern)
• Pagina URBACT despre Acțiunea Climatică
Fotografii de Simone d’Antonio
Submitted by Irina Panait on