You are here

Reflecția CARD4ALL despre cum poate fi utilă cartela urbană în criza pandemică

Edited on

13 May 2020
Read time: 2 minutes

Orașele deschise, transparente, colaborative și care adoptă soluții complexe sunt mai bine echipate pentru a gestiona pandemiile.

Cartea urbană, așa cum a fost proiectat conceptul inițial la Gijon, a avut ca obiectiv să ofere cetățenilor servicii publice de bună calitate și să existe o cartelă pentru toate acțiunile municipalității. A devenit un instrument esențial pentru creșterea calității vieții și stimularea unui „trai inteligent”, transparență și colaborare între cetățeni și autoritățile publice locale.

Cartea urbană este personală și netransmisibilă, înlocuind alte sisteme de identificare, cum ar fi legitimația de bibliotecă, cartela de transport sau altele legate de serviciile din cadrul orașului. Adunarea tuturor serviciilor într-o singură cartelă, înseamnă economisirea de timp și o simplificare generală eficientă.

Există o mulțime de date disponibile pe cartea urbană, care pot ajuta orașele să gestioneze pandemiile și să monitorizeze rata de mortalitate. Cu toate acestea, chiar și într-o criză de sănătate publică, utilizarea datelor despre oameni este sensibilă, dar în condițiile în care guvernul orașului are o utilizare legitimă și respectă regulile de confidențialitate, de obicei este în regulă. Există întotdeauna această graniță cu ce trebuie să știm?

Dar, lăsând aspectele de confidențialitate în afara acestei reflecții, care mai târziu pot fi abordate într-un alt articol, accentul este pus pe modul în care cartela de oraș poate fi utilă în adoptarea de măsuri critice, cum ar fi: combinația de supraveghere proactivă, comunicare de rutină, izolarea rapidă și protecția personală și comunitară (de exemplu, distanțarea socială).

Cartea urbană are o relevanță ridicată în capacitatea de a comunica și de a implementa planuri de răspuns la situații de urgență, ceea ce este, de asemenea, esențial, precum și disponibilitatea, calitatea și accesibilitatea spitalelor, clinicilor, instalațiilor de îngrijire și a echipamentelor esențiale.

O caracteristică imediată este caracteristica „fără contact” a cartelei, care scade riscul de infectare a suprafețelor contaminate în activitățile zilnice, cum ar fi plata autobuzelor, accesul în clădirile publice, utilizarea imprimantelor în birouri publice, activarea ascensoarelor și multe altele. Aceste utilizări ale accesibilității fără contact ar putea fi ușor exportate către companii private sau chiar (cu o investiție minimă) către clădiri private.

Cartea urbană poate fi utilizată pentru urmărirea pacienților și a personalului, supravegherea sănătății publice, sprijin pentru sporirea personalului, registrul COVID-19, tabloul de bord COVID-19, un instrument de planificare a capacității și o resursă de impact financiar și de analiză. Un exemplu concret poate fi capacitatea de a identifica locația pacienților care s-au testat pozitiv pentru COVID-19, precum și alte interacțiuni și expuneri ale pacienților, interacțiunea personalului și expunerile, pentru a permite supravegherea bolilor infecțioase și monitorizarea automată a „punctelor fierbinți” folosind localizarea prin geo-cartografiere. Strategiile de supraveghere și reținere a informatiei pot îmbunătăți detectarea COVID-19, pot reduce transmiterea și ajuta spitalele și sistemele de asistență medicală să gestioneze capacitatea și consumabilele pentru a limita riscul de copleșire a sistemului, îmbunătățind astfel rezultatele pentru pacienți, medici și comunitate.

De asemenea, cartea urbană poate juca un rol important în gestionarea seviciilor sociale. Dincolo de pierderea tragică a vieții umane, criza va provoca, probabil, un cost uman extraordinar în alte moduri, sporind sărăcia și inegalitatea și afectând și mai mult pe cei care sunt deja vulnerabili. Orașele se confruntă cu o dublă provocare: menținerea sănătății în contextul pandemiei, în același timp, a face față impactului său economic și social. Aceste amenințări grave evidențiază necesitatea unui răspuns politic puternic și coordonat. Cartea urbană (în acest caz numărul și codul PIN) este un instrument rapid și eficient pentru acordarea beneficiilor sociale în caz de boală, acces la asistență medicală, reducerea tarifelor de mobilitate, ca exemple, adresând cu prioritate nevoile grupurilor vulnerabile.

Multe alte utilizări pentru cartea urbană pot fi evidențiate, dar una care ar putea fi importantă în etapa de recuperare a situației pandemice este Permisul de imunitate, bazat pe teste serologice. Testarea pentru a vedea cine are coronavirusul Covid-19 a devenit unul dintre cele mai importante elemente de încetinire a pandemiei globale. Și poate ține cheia pentru a reveni la normal. Acesta ar putea fi un impuls uriaș pentru medicii din prima linie, care s-ar putea să fi fost expuși la virus, dar de care este nevoie urgent din nou în acțiune. La fel și pentru angajații companiilor private care trebuie să revină la viața normală pentru a începe lupta cu criza economică cu care se confruntă Europa. Verificând cartela urbană, autoritățile pot verifica imunitatea cetățeanului și pot oferi trecere liberă pentru o activitate normală.

Autoritățile din orașe trebuie să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta rețele pentru diseminarea informațiilor de încredere, reducerea răspândirii dezinformării, îmbunătățirea competenței în domeniul sănătății și schimbul de informații despre cum să prevină și să reducă răspândirea bolilor infecțioase. Astfel, partenerii din rețeaua CARD4ALL consideră că această cartelă urbană este un instrument de încredere pentru a fi utilizat de către orașe.

Autor: Miguel Sousa

Expert Lider URBACT