You are here

Rețelele URBACT și „Tranziția justă”

Edited on

07 February 2022
Read time: 4 minutes

Energie și transport verde, la prețuri accesibile, sprijin pentru IMM-uri și inovare. Orașele noastre iau măsuri pentru climă+justiție socială.

În întreaga UE, orașele inspirate de URBACT sunt în prima linie în sprijinul „Tranziției juste”, asigurând o redresare ecologică, implicând în același timp cetățenii în proces. Expertul programului URBACT Eddy Adams analizează modul în care URBACT ajută orașele să experimenteze noi intervenții transversale, care sunt bune pentru oameni și planetă...

Dar mai întâi, ce înțelegem prin „tranziție justă”?

„Un cod roșu pentru umanitate” - acestea sunt cuvintele pe care secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a folosit pentru a descrie un nou raport al IPCC (link extern), organismul ONU de evaluare a schimbărilor climatice, în august 2021. El a spus că singura cale a rămâne sub pragul de încălzire globală de 1,5 °C convenit la nivel internațional înseamnă „prin intensificarea urgentă a eforturilor noastre și urmărirea celei mai ambițioase cale”.

Orașele sunt esențiale în această poveste. În calitate de consumatori ai 78% din energia mondială și generatori de peste 60% din emisiile de gaze cu efect de seră, ei sunt parte a problemei, dar și cheia soluției.

„Mecanismul de tranziție justă” al Comisiei Europene, lansat în 2020, face parte din Pactul Verde European de 1 trilion de euro (link extern) care vizează o reducere cu 55% a emisiilor de carbon până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050. În timp ce fiecare parte a Europei și fiecare sector industrial va trebui să se adapteze, unele regiuni sunt mai vulnerabile – zonele miniere de exemplu. Vizând o tranziție echitabilă și echitabilă, „Mecanismul de tranziție justă” va sprijini lucrătorii și cetățenii din locurile cele mai afectate de aceste schimbări structurale, mobilizând aproximativ 100 de miliarde EUR în perioada 2021-2027.

Orașele găzduiesc cele mai mari inegalități sociale și economice. Pe măsură ce Europa se transformă, ce pași pot lua practicienii din mediul urban pentru a se asigura că această călătorie către neutralitatea climatică nu îi afectează cel mai puternic pe cei mai vulnerabili cetățeni, prin pierderea locurilor de muncă, scăderea industriilor sau facturi mai mari la energie? Cum ne putem asigura că justiția climatică și justiția socială merg mână în mână?

Aceste întrebări sunt esențiale pentru noul program URBACT IV, cu un accent sporit pe consolidarea capacităților și implicarea cetățenilor în orașe, ca motoare ale unei tranziții juste și ecologice. Aceasta se bazează pe moștenirea de 15 ani a URBACT în promovarea dezvoltării urbane integrate și durabile. Să aruncăm o privire rapidă la câteva exemple recente...

Energie verde

Rețelele URBACT Zero Carbon Cities și Urb-En Pact se concentrează ambele pe eficiența energetică și producție. Bugetele alocate reducerii emisiilor de carbon și pactele energetice locale se numără printre instrumentele pe care le implementează pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, implicând în același timp cetățenii.

Vilawatt ajută o rețea de orașe europene să adopte bune practici în tranziția energetică din activitatea Urban Innovative Actions (link extern) din Viladecans (ES). Acest mic oraș catalan oferă un șablon pentru implicarea activă a cetățenilor și a întreprinderilor locale în îmbunătățirea eficienței energetice. De exemplu, au înființat un consorțiu local de energie deținut în comun de municipalitate, cetățeni și un furnizor de energie curată. Sprijinirea activității de reducere a emisiilor de carbon în cadrul lanțului de aprovizionare a afacerilor locale a fost un element integrant, pe lângă o campanie de comunicare de înaltă calitate pentru a atrage cetățenii la bord.

Economie circulară

Reducerea deșeurilor este o prioritate în cadrul tuturor temelor. În Europa, acest lucru are implicații speciale pentru sectoarele industriale din „zona roșie”, cum ar fi construcțiile, care reprezintă în prezent 25% din generarea totală de deșeuri. Atingerea obiectivelor UE stabilite pentru acest sector va necesita o schimbare completă a mentalității, pe măsură ce trecem la practici circulare.

Rețeaua URBACT URGE implică nouă orașe concentrate pe promovarea circularității în sectorul construcțiilor. Una dintre cele mai atrăgătoare abordări este în München (DE), unde un întreg cartier este dezvoltat pe aceste principii. Acesta se va ridica pe un teren de 50 de hectare ocupat anterior de cazarma militară Bayernkaserne, creând 5 500 de apartamente cu chirie controlată în nordul orașului. Din cele 1,2 milioane de tone de moloz rezultate din demolarea vechilor clădiri militare, 50% urmează să fie reciclate la fața locului, ceea ce înseamnă cu 90 000 mai puține călătorii cu camionul. Proiectul cuprinde o componentă importantă de formare, deoarece lucrătorii din construcții dobândesc noi competențe circulare, precum și un proces amplu pentru a permite participarea cetățenilor.

Producția și consumul de alimente

Întrucât sectorul alimentar generează 30% din emisiile de CO2 ale Europei (link is external), necesitatea schimbării este clară. Cu toate acestea, transformarea care urmează are implicații majore pentru producători, consumatori și lucrători. URBACT are o experiență puternică în acest domeniu, inclusiv rețeaua de orașe FOOD CORRIDORS din URBACT care mobilizează planificarea urbană pentru a sprijini strategiile urbane și regionale pentru alimentație durabilă.

Un alt exemplu este BioCanteens II, condus de orașul Mouans-Sartoux (FR). Această rețea de transfer URBACT permite mai multor orașe să îmbrățișeze agricultura urbană, replicând abordarea lui Mouans de a promova alimente ecologice, locale și accesibile – una dintre cheile unei Europe neutre din punct de vedere climatic. Pe parcurs, aceasta oferă noi competențe, creează locuri de muncă și se asigură că toți cetățenii pot beneficia de rezultate.

Pentru mai multe detalii, vizitați URBACT Food Knowledge Hub.

Turism durabil

Turismul este un alt sector care se confruntă cu reajustări semnificative, deoarece oamenii vor trebui să călătorească mai puțin și mai durabil, pentru a reduce emisiile de carbon. Acesta poate să nu fie un mesaj binevenit într-o industrie deja devastată de Covid de la începutul anului 2020. Cu toate acestea, aceste lecții dure pot ajuta industria să se adapteze pentru a combina dorința de a călători cu prioritatea primordială de a salva planeta. Rețeaua URBACT TURISM-FRIENDLY CITIES, condusă de Genova (IT), include parteneri precum Dubrovnik (HR) și Veneția (IT), al căror punct de plecare este lipsa de sustenabilitate a tiparelor turistice consacrate. Partenerii rețelei explorează pași practici, cum ar fi reducerea deșeurilor de plastic și stimularea transportului public.

Orașe mai verzi

Biosfera și implicarea cetățenilor sunt teme centrale în rețeaua URBACT RU:RBAN. Aici, orașele partenere învață din modelul de management al grădinilor urbane de la Roma (IT), care dezvoltă și susține spațiile urbane verzi prin planificarea eficientă a orașului, implicarea cetățenilor și dezvoltarea capacității. „Grădinarii” urbani în devenire sprijiniți prin RU:RBAN funcționează ca noi ambasadori ai comunității, mobilizându-și colegii pentru a-și asuma un rol mai activ în ecologizarea orașelor noastre.

Schimbarea mentalității

Rețeaua URBACT C-CHANGE promovează un model de implicare a sectorului artelor și culturii în declanșarea acțiunilor locale pentru schimbările climatice. Abordarea a fost transferată inițial de Manchester (Marea Britanie) către o rețea de orașe partenere, inclusiv Mantova. Acum, cu sprijinul URBACT, orașul italian împărtășește bunele practici cu alte orașe din întreaga țară, ajutându-i să-și mobilizeze propriile sectoare creative și culturale pentru a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice. Abordarea implică pași practici pentru a schimba mentalitățile și culturile, cum ar fi instruirea privind alfabetizarea carbonului.(link extern) Dar oferă și o nouă paradigmă pentru modul în care cultura este prezentată și consumată.

Ce urmează?

Ca program, URBACT are un accent puternic și în creștere pe impulsul pentru neutralitatea climatică. Acest lucru se reflectă în „Prioritatea verde”, care va fi în centrul noului program URBACT IV, care va începe în 2022.

Festivalul Orașelor URBACT, ce va avea loc în Paris în luna iunie 2022, va fi primul mare eveniment neutru din punct de vedere climatic al URBACT, care va genera experiență și instrumente pe care rețelele noastre și orașele partenere le pot utiliza. Acesta va fi unul dintre evenimentele finale ale Președinției franceze a UE, ale cărei priorități legate de climă includ comercializarea cotelor de emisii, circularitatea sporită și producția sporită de energie curată.

În plus, URBACT va continua să lucreze îndeaproape cu alte programe ale UE. De exemplu, cu UIA, precum și pilotarea unui nou mecanism de transfer, URBACT este un participant activ în activitatea UIA de gestionare a cunoștințelor privind „Tranzițiile juste (link extern)”.

Crearea unei Europe neutre din punct de vedere climatic, fără a lăsa în urmă nicio persoană sau loc va necesita noi abordări din partea autorităților orașului și un angajament și mai puternic față de munca integrată. Ca program, URBACT continuă să susțină și să sprijine acest lucru, prin munca sa cu orașele pentru consolidarea capacităților și prin repertoriul său în generarea de instrumente pentru a sprijini participarea activă a părților interesate.

Autor: Eddy ADAMS