Procesele participatorii sunt o fantezie? Nu și pentru URBACT!
Edited on
07 July 2022Municipalitățile îndrăznesc să acorde o voce mai puternică și mai mult spațiu cetățenilor în elaborarea politicilor. Povești din URBACT...
Participarea cetățenilor este pe buzele tuturor în acest moment. Ei bine, poate nu pe buzele tuturor. Dar multe persoane vorbesc despre acest subiect. Mai ales aleșii, funcționarii publici și cetățenii activi. Este destul de frecvent astăzi să dai peste articole de presă, interviuri radiofonice sau emisiuni politice care menționează participarea cetățenilor și, într-o măsură mai mare, democrația participativă.
Pentru a clarifica lucrurile de la început, la ce ne referim când vorbim despre democrația participativă? Ei bine, nu este complicat: democrația participativă este o formă de guvernare în care cetățenilor li se oferă (și își asumă) un rol activ în deciziile publice și, prin urmare, în guvernarea teritoriului în care trăiesc. Aceasta poate fi la nivel local, regional, național sau dincolo de acestea. În mod concret? Înseamnă că cetățenii participă la deciziile politice și contribuie la elaborarea politicilor publice.
Acest lucru seamănă foarte mult cu motto-ul "puterea poporului". Dar, în majoritatea democrațiilor, modelul participativ nu este de fapt cel în vigoare. Cea mai tradițională și mai larg răspândită formă de democrație se numește democrație reprezentativă. Cunoaștem cu toții logica: cetățenii aleg reprezentanți care iau decizii în locul lor. Acest model este în vigoare de zeci de ani în majoritatea democrațiilor, dar dă din ce în ce mai multe semne de eficiență limitată. Pe scurt: dezamăgire crescândă legată de eșecurile politicilor în a răspunde nevoilor societății; indiferență crescândă care duce la o participare scăzută la vot, ceea ce duce la o legitimitate scăzută a reprezentanților aleși; nemulțumire crescândă în ceea ce privește politicile care sunt implementate, ceea ce duce la o nemulțumire crescândă față de sistemul actual. Este o versiune scurtă a poveștii, dar, în esență, "democrațiile noastre din întreaga lume se află în criză", potrivit Freedom in the World Report (2020). Sau, ca să o spunem într-un mod mai pozitiv... Democrația ar avea cu siguranță de câștigat în urma unei mici "revitalizări".
Fotografie adaptată după scara participării elaborată de Arnstein
Vestea bună este că din ce în ce mai multe dovezi tind să confirme faptul că sporirea participării cetățenilor la elaborarea politicilor este o modalitate promițătoare de a reconcilia cetățenii cu democrația, transformând în același timp modul în care sunt elaborate politicile în general. Aceasta înseamnă o dublă schimbare. A avea reflexul de a oferi spațiu, voce și putere cetățenilor și, în același timp, a regândi procesul de elaborare a politicilor în direcția unor formate mai deschise, mai colaborative, mai agile și mai participative. Această convingere este în mare măsură împărtășită de întreaga comunitate URBACT.
Orașele URBACT: deschise, colaborative, agile, participative
Dacă ați luat parte la o rețea URBACT, indiferent de rolul dumneavoastră, probabil că sunteți familiarizat cu ingredientele fundamentale ale programului. Iată un memento: o politică urbană rezilientă și durabilă ar trebui să fie integrată (coerentă din punct de vedere sistemic) și participativă (cu mai multe părți interesate). Încă de la lansarea sa, în urmă cu 15 ani, URBACT a recunoscut necesitatea de a plasa abordările participative în centrul oricărui proces de elaborare a unei bune politici. Din nou, oricine s-a alăturat aventurii URBACT va întâlni, la un moment dat, celebrul "ULG", care înseamnă Grupul Local URBACT. Ce înseamnă asta? Simplu: fiecare oraș care participă la o rețea URBACT trebuie să își formeze propriul grup de persoane care vor co-crea strategia locală și planul de acțiune împreună cu administrația orașului. Acest grup de părți interesate va fi divers, eclectic, mixt și va include probabil cetățeni, deși acest lucru poate depinde de subiectul în cauză.
Desigur, a reuni un grup de persoane în procesul de elaborare a politicilor nu este chiar același lucru cu instalarea democrației participative în întregul oraș, dar este un mic pas în direcția cea bună. De ce? Pentru că un plan de politici construit împreună cu un grup de cetățeni și părți interesate din orașul dumneavoastră este deja mult mai bun decât un plan construit doar de funcționari publici. Pentru că, cu cât sunt mai diverse persoanele din jurul mesei, cu atât mai diverse sunt perspectivele asupra problemei pe care încercați să o abordați și cu atât mai bogate sunt ideile și potențialele soluții propuse. Așadar, înființarea unui Grup Local URBACT sau a ceva similar, cum ar fi un comitet multilateral, consilii de cartier sau adunări de cetățeni, asigură că politicile dvs. sunt elaborate cu participarea activă a mai multor voci.
Îndrăznind să experimenteze implicarea cetățenilor
Cetățenii nu mușcă! Mai multe autorități locale ar trebui să îndrăznească să se apropie de locuitori, să vorbească cu ei, să îi implice în procesele municipale, să le ceară părerea, să îi invite să propună idei și să co-creeze soluții! Nu este interzis, în calitate de autoritate municipală, să te angajezi într-o conversație cu cetățenii. Cu toate acestea, această comunicare nu vine întotdeauna în mod natural (dincolo de colectarea de plângeri). Orașele nu tind să aibă "reflexul" de a implica cetățenii ori de câte ori realizează proiecte, construiesc politici, reproiectează spațiul public, elaborează politici și planuri etc. Atunci când orașele implică cetățenii, de multe ori o fac pentru că sunt nevoite. Prin lege. Nu prin alegere. Nu prin convingerea că astfel ar putea face proiectele și/sau deciziile lor mai bune.
Evident, exagerez un pic aici. Într-adevăr - chiar dacă nu este încă noua normalitate - vedem tot mai multe orașe care dezvoltă procese participative. Sau cel puțin încearcă să o facă. Iar acesta este primul pas fundamental. Să îndrăznești să experimentezi. Dacă orașul sau localitatea dvs. nu a încercat, există foarte puține șanse ca schimbarea să se producă. Dar, odată ce ați făcut-o, odată ce ați lucrat cu cetățenii, valoarea adăugată începe să apară: idei, entuziasm, angajament... Și apoi, extinderea, replicarea unor astfel de procese va fi mult mai ușoară. Așadar, este nevoie doar de curajul inițial de a îndrăzni să experimentezi.
Și asta au făcut orașele partenere ale rețelei URBACT ActiveCitizens. Opt orașe mici și mijlocii au dezvoltat, cu sprijinul URBACT, peste 30 de acțiuni experimentale la scară mică (SSA) în ultimii doi ani și jumătate. Aceste opt orașe sunt: Agen (Franța), Bistrița (România), Cento (Italia), Dinslaken (Germania), Hradec Kralove (Republica Cehă), Saint-Quentin (Franța), Santa Maria da Feira (Portugalia) și Tartu Vald (Estonia). Deși unele orașe aveau ceva mai multă experiență în ceea ce privește participarea cetățenilor, toate au făcut progrese. Fiecare oraș a produs între trei și șapte acțiuni la scară mică pe parcursul implementării proiectului. Și toate aceste SSA nu numai că au consolidat și au remotivat grupurile locale URBACT, dar au arătat funcționarilor publici că pot îndrăzni să depășească zona de confort și să încerce lucruri pe care nu le-au mai încercat până acum, cum ar fi implicarea cetățenilor în conversații, co-creație și co-decizie, fie în aer liber, direct în spații publice sau în alte cadre total informale.
Iată exemple concrete ale unora dintre aceste acțiuni la scară mică desfășurate de orașele ActiveCitizens:
1. Cabinele video
Agen (Franța) a decis să comunice cu cetățenii și utilizatorii în două piețe publice diferite înainte de a propune și/sau elabora orice plan pentru aceste locuri. |
Agen (Franța): videomaton în piața publică pentru a înregistra părerile cetățenilor | |||
Echipa din Agen a montat un cort "videomaton" (cabină video) în mijlocul a două piețe, iar trecătorii au fost invitați să răspundă la o serie de întrebări care au fost înregistrate video. Cetățenii au fost întrebați despre modul în care percep piața, despre modul în care o folosesc și, bineînțeles, despre dorințele lor cu privire la o eventuală transformare viitoare. "Cum v-ar plăcea să fie?" Această acțiune la scară mică este interesantă din mai multe motive: în primul rând, pentru că funcționarii publici au ieșit din birourile lor sau din locurile obișnuite de întâlnire și s-au "pus pe ei înșiși" în spațiul public, pentru a se implica cu cetățenii. În al doilea rând, pentru că au folosit înregistrări video pentru a colecta vocile, nevoile și dorințele cetățenilor: un instrument care nu este des întâlnit în cultura administrativă. În al treilea rând, pentru că au angajat conversația cu cetățenii într-un mod exploratoriu, în afara oricărui plan pre-formalizat cu privire la aceste piețe. Nu există niciun plan pentru acest moment. Nimic nu a fost decis sau imaginat încă. Iar consultarea cetățenilor fără ca totul să fie deja planificat și finalizat este un lucru rar. Orașele au tendința de a consulta cetățenii după ce au lucrat la plan și au decis aproape totul... de obicei, nu lasă prea mult loc pentru a lua în considerare opiniile cetățenilor. | ||||
Santa Maria da Feira (Portugalia): safari-walk (plimbări exploratorii) prin vasta zonă verde urbană a orașului pentru un diagnostic participativ | 2. Plimbări safari
Santa Maria da Feira (Portugalia) și Dinslaken (Germania) au organizat "plimbări safari" - o variantă de plimbare de explorare. În cazul Santa Maria da Feira, o mulțime diversă de cetățeni a luat parte la un lung tur în jurul parcului și al castelului orașului pentru a face un diagnostic colectiv al parcului și pentru a explora potențialele îmbunătățiri viitoare ale acestuia. | |||
În cazul orașului Dinslaken, un grup de tineri din cartierele populare a făcut un "foto-safari". Plimbările au folosit fotografia ca instrument pentru a le permite cetățenilor să facă propria evaluare a aspectelor pozitive și negative ale spațiului public din orașul lor, apoi să o împărtășească și să o discute în mod colectiv. Aceste două acțiuni la scară mică au arătat că implicarea cetățenilor în proiectele de planificare urbană nu numai că este posibilă, dar că poate fi realizată și în mod dinamic și activ, mai degrabă decât în cadrul unor întâlniri clasice de cartier. Această practică de organizare a plimbărilor cetățenești ar putea deveni o nouă modalitate "normală" de implicare a cetățenilor în departamentele de planificare urbană, completând alte metode, cum ar fi cartografierea participativă, construirea unei viziuni sau modelarea ludică a orașului. | ||||
3. Evenimente cultural-participative mixte Cento (Italia) a experimentat participarea în aer liber, în Giardino del Gigante, un parc public pe care oamenii l-au abandonat din cauza reputației proaste. Pentru a aduna cetățenii pentru a discuta despre parc, dar și pentru a-i face să voteze, să decidă și să se implice, orașul Cento a avut ideea inteligentă de a organiza un eveniment cultural public în alianță cu asociații locale active.
|
Cento (Italia): Grădina Uriașilor este a noastră - proces participativ încorporat într-un eveniment multi-social și cultural | |||
De ce să se organizeze un eveniment cultural în loc de un simplu "cort participativ"? Pentru că foarte puțini oameni vin în acest parc. Funcționarii publici ar fi putut aștepta toată ziua înainte de a prinde cetățeni cu care să interacționeze. "Șmecheria" în acest caz a fost să aducem în parc muzică, artă, dans, circ etc. pentru a crea un eveniment pentru părinți și copiii lor, precum și pentru alte persoane din cartier. Apoi, odată ajunși la fața locului, aceștia ar fi fost invitați să contribuie, să se implice și să voteze. Această acțiune la scară mică a funcționat atât de bine încât cetățenii au decis că este într-adevăr păcat ca acest parc să fie lăsat în paragină. Un colectiv de cetățeni a decis să se formeze chiar la fața locului: ei vor continua să exploreze viitorul acestei "grădini a giganților". Această soluție de "ascundere" a procesului participativ în cadrul unui eveniment cultural/popular nu numai că a făcut ca oamenii să vină, dar a fost și o modalitate de a ajunge la persoanele cunoscute ca "suspecți neobișnuiți" - precum și la "suspecții obișnuiți", care se prezintă în mod regulat la procesele participative. Privirea dincolo de acești cetățeni deja activi este esențială pentru democrație. | ||||
4. Implicarea cetățenilor în simplificarea procedurilor Hradec Kralove (Republica Cehă) a încercat să elaboreze noi "instrucțiuni pentru utilizarea comitetelor de cetățeni". Hradec Kralove are 25 de "comitete ale administrației locale" (Komise místní samosprávy) compuse din cetățeni care acționează ca "organism de inițiativă și consultativ" pentru consiliul municipal. Chiar dacă aceste comitete există de aproape trei decenii, aparatul administrativ, procedurile sale, regulile sale etc. rămân încă destul de obscure pentru persoanele din aceste comitete. Cum se procedează atunci când se confruntă cu probleme practice complexe, cum ar fi reparații de drumuri, reamenajarea locurilor de joacă, probleme legate de deșeuri, probleme de trafic, tensiuni legate de parcări, întreținerea spațiilor verzi, reclamații, investiții? Care sunt procedurile corecte? Cine ar trebui contactat? Care sunt soluțiile posibile? Pentru a răspunde la aceste întrebări, orașul Hradec Kralove a decis să reunească funcționari publici și membri ai acestor comitete ale administrației locale (LGC) pentru a clarifica procedurile, dar și pentru a adăuga o secțiune dedicată pe site-ul web al orașului. Această nouă secțiune a fost denumită "Cerințele LGC - Ce trebuie să fac atunci când vreau să schimb ceva", facilitând astfel organizarea activităților LGC-urilor și menținerea districtului lor. Acest exemplu este interesant atât pentru procesul de co-creare - care implică funcționari publici și cetățeni, mai degrabă decât doar tehnicienii IT ai orașului - cât și pentru modul în care oferă cetățenilor instrumentele necesare pentru a le facilita implicarea și "munca". Într-adevăr, vedem adesea orașe care promovează participarea, dar care nu lucrează la reducerea sau simplificarea procedurilor. Dacă orașele doresc să aibă cetățeni activi, ele trebuie să reducă sau să limiteze sarcina administrativă sau să ajute oamenii să o ocolească. Implicarea în acțiuni locale este deja un rol destul de solicitant. Așadar, nu supraîncărcați cetățenii activi valoroși cu o greutate administrativă! | ||||
5. Formare în domeniul participării pentru personalul municipal și reprezentanții aleși Saint-Quentin (Franța) a decis să formeze toți managerii orașului și toți aleșii săi în domeniul democrației participative și al conceperii de politici. Cum? Știm că, de obicei, participarea este încurajată de persoane care sunt deja profund convinse de valoarea sa adăugată. Dar ea nu este neapărat răspândită în cadrul administrațiilor municipale, chiar și în cadrul celor din rețeaua ActiveCitizens. Acesta este motivul pentru care orașul Saint-Quentin a decis să se asigure că nimeni din cadrul administrației municipale nu poate spune "Nu știu ce înseamnă participarea și cum funcționează". Și, în același timp: să-i inspire pe cei curioși, să-i întărească pe cei convinși și să-i sărbătorească pe cei deja activi. O primă sesiune de formare a fost organizată pentru aproximativ 50 de funcționari publici, iar mai târziu, în aceeași zi, a fost organizată o formare pentru toți oficialii aleși ai partidului majoritar, inclusiv pentru primarul însuși. Formarea funcționarilor publici a permis imaginarea și reflectarea unor proiecte cu o potențială dimensiune participativă. De asemenea, i-a ajutat pe cursanți să realizeze că participarea poate lua forme multiple... cu un grup mic de cetățeni sau cu o mulțime mare... pe o perioadă lungă de timp sau într-un mod foarte spontan și punctual... etc. Pentru mulți oficiali aleși, a fost un "semnal de alarmă". Când unii dintre ei au reacționat la formare, spunând: "noi știm toate astea", primarul a răspuns: "poate că știți, dar noi nu facem asta"! | ||||
6.Consultarea cetățenilor referitor la comunicarea cu autoritățile locale Tartu Vald (Estonia) este un municipiu rural cu 15 000 de locuitori, care se întinde pe o suprafață de 700 kmp. Din cauza densității deosebit de scăzute a populației, fără un centru urban important, Tartu a decis să lucreze la provocările legate de comunicare. Într-un municipiu precum Tartu, unde întâlnirile publice sunt dificil de organizat, municipalitatea a decis să își întrebe direct cetățenii despre cele mai bune modalități de a comunica cu ei. Și-a dat seama că merită să se adapteze la instrumentele și obiceiurile existente ale oamenilor. Mult prea des, orașele își dezvoltă propriul canal sau instrument de comunicare fără a verifica sau evalua impactul acestuia - cum ar fi o aplicație a orașului care sfârșește prin a nu fi descărcată de locuitori și apoi nu este actualizată de către oraș. Aici, în Tartu, cetățenii au fost întrebați cu privire la preferințele lor în materie de comunicare prin intermediul unui sondaj online. Rezultatul? Cetățenii au evidențiat trei canale de informare preferate: Grupurile de pe Facebook, revista lunară a municipalității și, în sfârșit, evenimente sau întâlniri ocazionale la fața locului. Sondajul a arătat, de asemenea, că bugetul participativ al municipalității era încă destul de necunoscut pentru mulți cetățeni. Această acțiune la scară mică a ilustrat necesitatea ca orașele să adopte și să utilizeze aceleași instrumente pe care cetățenii le folosesc zilnic și să reflecteze asupra propriilor practici de comunicare - primul pas fundamental pentru a permite o participare fructuoasă a cetățenilor. Mai ales dacă orașele doresc să ajungă și să se implice cu oamenii dincolo de suspecții obișnuiți. | ||||
7. Evenimente comunitare distractive pentru a crea legături Bistrița (România): curțile care ne aduc împreună. |
Bistrița (România) reface legăturile relativ slabe dintre cetățeni și autoritățile publice. Un prim obiectiv a fost acela de a reconecta cetățenii cu municipalitatea lor. Acest lucru a însemnat că, mai degrabă decât să dezvolte procese participative directe, Bistrița a depus eforturi pentru a aduce împreună cetățeni de toate vârstele prin activități co-organizate. | |||
De exemplu, o acțiune a implicat restaurarea și deschiderea curților interioare istorice pentru uzul tuturor cetățenilor, prin organizarea unui eveniment cultural distractiv. Acest lucru a dus la crearea unei modalități concrete de a demonstra utilizarea unui spațiu revitalizat și la un moment convivial de activități multiculturale comune, inclusiv o expoziție de fotografie, o prezentare de modă, o degustare de mâncare și de vin. În paralel, Bistrița a început, de asemenea, să implice școlarii în diverse activități legate de participarea activă: crearea de "bănci ale păcii", Bistrița prin ochii copiilor: "Desenarea sufletului orașului meu" și o "vânătoare de comori ale orașului" pentru a recupera orașul. | ||||
Participarea cetățenilor nu este o practică obișnuită, dar poate deveni una Ceea ce au demonstrat partenerii ActiveCitizens prin cele peste 35 de acțiuni la scară mică este că participarea cetățenilor, chiar dacă nu este o practică obișnuită pentru toate administrațiile municipale, ar putea deveni cu siguranță o practică mai regulată și mai "normală" de elaborare a politicilor. Aceștia au demonstrat că participarea cetățenilor nu este fezabilă doar prin procese intense, costisitoare, consumatoare de timp, formale și instituționalizate, ci poate fi realizată și în moduri ușoare, spontane, agile și creative. Nu există o rețetă miraculoasă pentru participare. Dar există modalități infinite de a imagina procese participative care nu numai că pot oferi o contribuție valoroasă și diversă a cetățenilor, dar pot duce și la evenimente sociale distractive, conviviale și memorabile. Pe baza experienței noastre cu orașele URBACT, dacă există un ultim sfat pentru autoritățile publice, acesta este: Nu este suficient ca administrațiile locale să devină mai transparente pentru cetățeni. Trebuie să meargă spre cetățeni, oriunde s-ar afla aceștia. Ieșiți. Mergeți să vă întâlniți cu cei pe care nu îi întâlniți niciodată. Pentru că ei sunt prețioasele voci tăcute care nu se simt îndreptățite să vorbească în democrațiile noastre. Încă.
Mai multe informații:
Articol de Christophe Gouache |
Submitted by Irina Panait on