You are here

Prima universitate electronică URBACT: noutăți de la eveniment și surse deschise

Edited on

27 October 2020
Read time: 4 minutes

Descoperă șase dintre cele mai importante momente de la primul eveniment URBACT, la scară largă, live, digital, de consolidare a capacității digitale pentru orașe!

„Inspirațional” „Util” „Nou” „Intens!” ... Acestea sunt primele patru cuvinte folosite de actori cheie din orașe pentru a descrie experiența lor în cadrul primei universități electronice URBACT, după încheierea evenimentului pe 8 octombrie 2020. Acest eveniment a constat într-o călătorie de o lună de învățare interactivă despre planificarea integrată a acțiunilor pentru dezvoltare urbană durabilă. „Absolvenții” URBACT e-University cunosc acum instrumentele, tehnicile și tactica pentru a începe să lucreze cu propriile grupuri locale pentru a construi Planuri de Acțiune Integrate urbane locale.

Alăturați-vă pentru o scurtă privire înapoi asupra celor șase puncte esențiale ale URBACT e-University 2020…

Participanții la Universitatea electronică URBACT au oferit feedback în timpul sesiunii de închidere


1. Un masterclass digital - cu resurse disponibile tuturor

Universitatea electronică a fost o călătorie prin fiecare etapă a formulării unui plan local de acțiune integrat, de la implicarea părților interesate, analiza problemelor și co-crearea de idei, până la planificarea acțiunilor, vizualizarea rezultatelor și apoi la schimbul de cunoștințe. O abordare de planificare participativă pe care funcționarii publici poate o cunoașteau, dar probabil că nu au folosit-o efectiv în munca lor de zi cu zi.

Pentru fiecare etapă a procesului, participanților le-a fost prezentată teoria în sesiunile plenare. Apoi au avut ocazia să lucreze în grupuri mici pentru a încerca să pună teoria în practică, testând de fiecare dată un instrument specific diferit.

„Nu este doar o reamintire a ceea ce ar trebui să faceți, ci o indicație că așa ar trebui să faceți, iar apoi chiar vom exersa împreună, astfel încât să vedeți că puteți să aplicați aceste metode!” Christophe Gouache, URBACT e-University e-Manager și Expert Lider în cadrul rețelei ActiveCitizens’

Vestea bună pentru toți practicienii din mediul urban, indiferent dacă sunt sau nu familiarizați cu URBACT, este că setul de instrumente URBACT - acoperind toate cele cinci etape ale ciclului de planificare a acțiunilor în sectorul public, de la analiza unei provocări urbane până la măsurarea impactului - este acum accesibil în mod gratuit pe internet. Puteți chiar să verificați toate sesiunile e-Universității printr-o listă de redare dedicată pe YouTube URBACT și să găsiți alte resurse - cum ar fi evenimentul „Learning Memos” - pe platforma e-University.

„Dacă sunteți un oraș care dorește să dezvolte un plan de acțiune integrat și participativ, acest set de instrumente vă va oferi o imagine de ansamblu a etapelor pe care va trebui să le parcurgeți.” Eileen Cowley, e-University e-Manager and Resourceful Cities’ Lead Expert

2. Un program bogat întins pe 4 săptămâni

Universitatea electronică a implicat opt sesiuni a câte două ore - incluzând discuții în plen și ateliere de grup - pe parcursul unei luni.

Activitățile au variat de la testarea instrumentului analitic arborele problemei pentru clarificarea înțelegerii provocărilor locale, până la formularea viziunii prin intermediul exercițiului ziarul creativ de mâine.

Astfel, implicarea în cele două sesiuni pe săptămână a fost un angajament important. Dar un avantaj pentru mulți participanți a fost șansa de a-și asimila învățarea zi de zi. Unii l-au aplicat direct în munca lor pe măsură ce cursul a progresat.

De exemplu, Irina Rotaru, coordonatoare locală a rețelei URBACT Space4People pentru Saint Germain-en-Laye (FR), a reușit să-și testeze imediat noile cunoștințe privind indicatorii de rezultat, discutând despre Alinierea la indicatorii strategici de impact asupra orașului cu echipa de proiect pentru mobilitate „Conectat în siguranță” între sesiuni.

„Formatul evenimentului l-a făcut fructuos și a contribuit la consolidarea învățării la fiecare sesiune.” Irina Rotaru, Saint Germain-en-Laye (FR)

3. Implicarea neprețuită a managerilor și facilitatorilor din cadrul sesiunilor

Fiecare sesiune, axată pe o etapă a planificării participative, a fost organizată de un „e-Manager”, unul dintre experții principali din runda actuală de rețele URBACT. Cunoștințele lor solide tehnice și de politici publice, combinate cu abordarea lor blândă și bune abilități de moderare au fost esențiale în desfășurarea unor sesiuni informative deschise, antrenante și participative. Acest lucru a fost crucial pentru succesul evenimentului.

Universitatea electronică a beneficiat, de asemenea, de sprijinul unui număr mare de „facilitatori-e” voluntari fantastici - reprezentanți ai orașelor participante și alți experți care au sprijinit munca de grup în sesiuni de desfășurare în fiecare zi a universității electronice. Ei au fost lipiciul care a sudat evenimentul!


4. Un răspuns agil la criza Covid-19 - și un pas către un viitor durabil?

Când a izbucnit prima dată criza Covid-19, mulți s-au temut că Universitatea de vară URBACT - planificată să aibă loc la Dubrovnik în vara anului 2020 - va trebui pur și simplu anulată. Sally Kneeshaw, expertă în programul URBACT, a scris despre efortul uriaș și energia imensă depuse în transformarea conceptului testat al Universității de vară într-o experiență online.

După cum spune Sally, eșecul face parte din învățare! După un început accidentat, au fost rezolvate problemele tehnice timpurii, astfel încât, în cele din urmă, abordarea online a funcționat atât pentru marile sesiuni plenare, cât și pentru munca mai concentrată în echipă. Mai mult, mulți s-au simțit ca și când toată lumea ar fi trecut printr-o provocare comună - atât organizatori, cât și participanți - și atunci când a funcționat bine, toți au apreciat-o și mai mult!

De asemenea, a creat o determinare, precum și abilități suplimentare și încredere pentru utilizarea din nou a instrumentelor digitale în viitor.

„A fost foarte dificil să fim suficient de flexibili pentru a adapta Universitatea URBACT. Oamenii ar putea lua acest lucru de la sine înțeles, dar efortul depus în organizarea unui eveniment digital este comparabil cu cel din timpul unui eveniment fizic.” Stefanie Weber, URBACT Secretariat

https://youtu.be/Bg1GpKUNnpE


5. Prezentarea de noi instrumente interactive la nivel de oraș

Nu numai URBACT ca program a beneficiat de îmbrățișarea noilor tehnologii, dar le-a oferit și participanților o experiență practică în utilizarea de noi instrumente interactive care le-ar putea satisface nevoile în activitatea lor.

Mulți dintre participanți, care au folosit Zoom și „platforma de colaborare vizuală online” Miro (producând împreună un total de 304 de exerciții la bordul Miro!), au spus că e-Universitatea i-a învățat noi moduri digitale de lucru pe care le vor folosi în propriile lor orase.

„A fost minunat să văd participanții scufundându-se în instrumentul Miro și familiarizându-se cu acesta pe parcursul celor opt sesiuni. Știam că nu va fi dragoste la prima vedere cu acest instrument pentru majoritatea oamenilor, așa că a fost minunat să vedem participanții care au început să se simtă mai confortabili cu el și să vedem învățarea care se întâmplă în direct.” Clémentine Gravier, Secretariatul URBACT


6. Și - mai presus de toate - participanții!

În timp ce unele sesiuni de Zoom au atins până la 436 de participanți, conexiunile reale au avut loc în grupuri mai mici de până la 8-10 colegi de clasă care s-au cunoscut în cele patru săptămâni. Ca urmare, unii intenționează să se viziteze în orașele lor de origine odată cu eliminarea restricțiilor Covid-19. Și ni se spune că unui participant i sa oferit chiar și un interviu de angajare de către cineva din grupul ei de lucru!

„Mi-a plăcut să văd atmosfera bună și spiritul de echipă dezvoltându-se în cadrul unor grupuri de oameni care nu se cunoșteau înainte și veneau din țări, orașe foarte diferite și cu medii și interese diferite. Sper că vor rămâne în legătură și vor continua aceste noi relații de lucru.” Clémentine Gravier, Secretariatul URBACT

Participanții înregistrați la prima universitate electronică URBACT au fost 486 de practicieni urbani din orașele implicate în ultimul set de 23 de Rețele de Planificare a Acțiunilor URBACT. De asemenea, li s-a alăturat o selecție de orașe partenere africane din rețeaua de orașe inteligente ASToN, sprijinită de francezi. În medie, 395 de persoane au participat la fiecare sesiune plenară și 280 au participat la sesiunile de breakout participative - un rezultat bun având în vedere provocările de a păstra angajamentul participanților pe parcursul a patru săptămâni.

Aceste puncte culminante au fost dezvoltate după ce au discutat cu e-managerii Liat Rogel, Eileen Crowley și Christophe Gouache, facilitatorii electronici Delphine Gaudart-Brunet, Irina Rotaru și Alisa Aliti Vlasic, precum și cu angajații Secretariatului URBACT Stefanie Weber și Clémentine Gravier - doar câțiva dintre mulții participanți, iar organizatorii URBACT le sunt recunoscători că a ajutat la dezvoltarea evenimentului și au făcut fiecare sesiune atât de vibrantă!

Nu uitați să verificați înregistrările sesiunii e-University pe YouTube, precum și setul bogat de materiale practice disponibile pentru orașe în #URBACTtoolbox: