Orașul tau în context european: Urban Data Platform
Edited on
01 August 2018Urban Data Platform (UDP) este o inițiativă comună a Direcției Generale – Centrul de Cercetare Comună (DG-JRC) și a Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană (DG-REGIO). Lansată în Octombrie 2016 în timpul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, a fost apoi prezentată la Conferința ONU Habitat III în Quito, ca parte a contribuției Uniunii Europene la obiectivele de dezvoltare durabilă și pentru Agenda Urbană globală.
Un scurt istoric…
Unul dintre principalele obiective ale Agendei Urbane pentru UE este de a imbunătăți baza de cunoștiințe și colecția de date comparabile și de încredere în chestiuni ce ţin de dezvoltarea urbană – facilitând în schimb monitorizarea și analizarea comparativă a orașelor europene, dar și încurajând participarea cetățenilor la dezbateri legate de mediul urban.
În acest context, Comisia Europeană a dezvoltat Urban Data Platform, al cărei scop este să furnizeze un singur punct de acces asupra indicatorilor comuni ai stării și tendințelor a mai mult de 800 de orașe europene.
Urban Data Platform (UDP) este o inițiativă comună a Direcției Generale – Centrul de Cercetare Comună (DG-JRC) și a Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană (DG-REGIO). Lansat în Octombrie 2016 în timpul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, a fost apoi prezentată la Conferința ONU Habitat III în Quito, ca parte a contribuției Uniunii Europene la obiectivele de dezvoltare durabilă și pentru Agenda Urbană globală.
Ce este Urban Data Platform?
Portalul web este o interfață interactivă care permite utilizatorilor să exploreze, vizualizeze, să compare și să descarce date. Are ca scop să creeze o imagine completă și consistentă a stării și tendințelor (i.e. trecut și viitor) orașelor europene folosind unelte vizuale și interactive pentru prezentarea și analiza datelor. Platforma colectează date open source din surse multiple, incluzând DG-JRC, DG-REGIO și EUROSTAT. Mai mulți indicatori au fost folosiți în Raportul CE/ONU privind situația orașelor europene.
Mulți indicatori au fost calculați utilizând datele prelucrate de Platforma de modelare teritorială LUISA, care acoperă atât starea actuală a zonelor urbane, cât și proiectarea scenariilor până în 2050. Datele disponibile (60 de indicatori, dintre care mai multe arată tendințe din 2010 2050) acoperă următoarele teme:
- Demografie – incluzând tendințe ale populației, densitatea populației, structura de vârste și migrația
- Dezvoltarea Urbană – aspecte ale urbanizării, inclusiv proporția terenurilor construite sau artificiale pe locuitor, proporția urbană și rata urbanizării
- Dezvoltarea Economică – acoperă tendințele de creștere/scadere ale PIB, rata de angajare/șomaj, educația superioară și brevetele
- Transport și Accesbilitate – aspecte variate, incluzând distanțe medii de calatorie, accesabilitatea la zborurile pentru pasageri, lungimea drumurilor pe cap de locuitor și accidentele rutiere fatale
- Mediul și Clima – câțiva indicatori privind calitatea aerului, inclusiv concentrațiile și emisiile de NO2 și PM10, riscul de inundații și expunerea la zgomot
- Eficiența Resurselor – accesul la spațiile verzi din mediul urban și cota de infrastructură ecologică, eficiența formei urbane și ponderea clădirilor vechi și noi
- Probleme Sociale – o gamă largă de subiecte, în special indicatori furnizați de Composite Indicator Research Group (COIN) la JRC, referitoare la educație, riscul sărăciei, privarea materială, securitatea și criminalitatea, supraaglomerarea rezidențială și ponderea chiriașilor, intensitatea și riscul de excludere socială.
Datele sunt vizualizate conform definiției UE-OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) în datele din oraș, din zona urbană funcțională și din regiunea metropolitană, incluzând:
- 807 Orașe – Unitățile administrative locale (UAL) unde majoritatea populației locuiește într-un centru urban de cel puțin 50 000 de locuitori
- 672 Arii Urbane Funcționale (AUF) – constând într-un oraș şi zona aferentă de navetă
- 271 Regiuni Metropolitane – Nomenclatorul unităților teritoriale de nivel 3 (NUTS-3) din regiuni sau grupări ale regiunilor NUTS-3 reprezentând toate zonele urbane funcționale de peste 250 000 de locuitori, împărțite în regiuni capitale, regiuni metropolitane secundare și regiuni metropolitane mai mici
Cum funcționează? Interfața web
Datele disponibile pot fi vizualizate în portal prin selectarea indicatorului dorit (din meniurile drop-down ale ariilor tematice) și a unității de raportare. Indicatorul este apoi afișat pe o hartă panoramică și cu zoom, precum și sub formă de diagrame generate automat. Diagrama de mai jos prezintă principalele funcționalități disponibile.
Datele pot fi, de asemenea, comparate la nivel de oraș într-o listă, care permite selectarea sau deselectarea orașelor. Orașele capitale pot fi, de asemenea, separate. Ambele hărți și diagrame pot fi descărcate și distribuite și există o filă care oferă informații suplimentare despre fiecare indicator.
Hărți
Hărți ale fiecărui indicator pot fi descărcate așa cum sunt prezentate pe browserul web, fie în format PNG (imagine), fie în format PDF. Legendele sunt generate automat, scara de culori indicând intervalul de valori al indicatorului, iar dimensiunea pictogramei crescând cu populația totală din zona urbană. Un exemplu este prezentat mai jos care arată PIB-ul pe cap de locuitor pentru regiunile metropolitane pentru anul de referință 2010.
Grafice/Diagrame
Trei tipuri de diagrame pot fi generate automat, arătând tendințe în timp, reprezentând indicatorul pe tip de regiune de metrou și afișând în cele din urmă datele pe grade de urbanizare:
- Trend – Acest grafic arată schimbarea indicatorului selectat în timp pentru orașul sau regiunea selectată. De asemenea, permite compararea cu tendințele în media națională și europeană și arată orașele / regiunile cu cele mai înalte și cele mai scăzute valori ale indicatorului în timp. De exemplu, analizând concentrația de NO2 în orașe, deși se prevede că atât concentrațiile medii italiene, cât și cele europene vor rămâne destul de stabile și relativ scăzute, valorile pentru Milano sunt mult mai mari încă în 2010 și se preconizează că vor crește în mod constant până în 2050. Aceasta ar fi un bun indicativ al necesității de a îmbunătăți în continuare eficacitatea măsurilor locale de reducere a poluării aerului.
- Regiuni metropolitane – Această diagramă oferă valorile indicatorilor pentru toate tipurile de regiuni metropolitane (capital diferentiat și alte tipuri de regiuni metropolitane), precum și valorile medii pentru regiunile non-metropolitane, mediile naționale și europene. Diferitele categorii pot fi activate și dezactivate, iar scara poate fi reglată manual. Exemplul dat este pentru suprafața artificială pe cap de locuitor (m2 / persoană) pentru anul de referință 2010. O gamă largă de valori se poate observa atât în interiorul, cât și în interiorul țărilor. Tendința generală este aceea de a obține o suprafață artificială mai redusă pe cap de locuitor în regiuni mari și metropolitane, în timp ce regiunile non-metropolitane au cele mai mari cantități de suprafețe artificiale pe cap de locuitor, ceea ce indică o urbanizare mai extinsă.
- Gradul de urbanizare – Aici, indicatorul selectat este evidentiat grafic în funcție de gradul de urbanizare, respectiv prin compararea datelor din zonele dens populate, orașe și suburbii și zonele rurale. Exemplul de mai jos oferă procentul de chiriași în 2014, ceea ce poate fi un bun indiciu al mai multor factori, inclusiv al aspectelor culturale, precum și al stării pieței imobiliare, de ex. accesibilitatea proprietății. Tendința generală este aceea de a avea cel mai mare număr de chiriași în zonele dens populate, cu proprietatea unei case proprii în zonele rurale fiind mult mai ridicată. Există, de asemenea, o mare varietatede locatari pe țară, de exemplu de la doar 7% din locația chiriașilor din Vilnius la 71% în Viena.
Modul prin care Urban Data Platform poate sprijini URBACT
Echipa UDF dorește ca platforma sa fie utilizată de orașe din întreaga Uniune Europeană in sprijinul dezvoltării urbane integrate. Orașele URBACT pot testa utilitatea platformei în diferite moduri. Datele disponibile pot ajuta orașele să stabilească o bază de date pentru planul lor de acțiune și implementare și să analizeze tendințele viitoare necesare formulării previziunilor. În cadrul rețelelor URBACT, instrumentul ar putea fi aplicat pentru compararea orașelor partenere, atât în studiile de bază, cât și în pregătirea vizitelor partenerilor. Grafica și diagramele descărcabile sunt ușor de introdus în prezentări pentru a ilustra aspectele și practicile urbane. Există suport pentru utilizarea platformei de date prin contactarea echipei UDP, care s-ar bucura să afle de la orașele URBACT că utilizează şi că identifică un potențial suplimentar pentru aceste instrumente.
Evoluții viitoare și feedback de la dvs.
Dezvoltarea platformei continuă cu actualizarea periodică, colectarea, validarea și includerea datelor și a indicatorilor provenind din surse noi în momentul în care acestea devin disponibile. Funcționalitățile sunt îmbunătățite în continuare și în special capacitatea de analiză extinsă, cu posibila includere a tendințelor istorice ale datelor.
Vor fi, de asemenea, depuse eforturi pentru a îmbunătăți comparabilitatea datelor între orașele UE-28 și cele din afara UE.
Orice feedback și sugestii sunt mai mult decât binevenite în acest moment deoarece ne străduim să transformăm platforma într-un punct de referință de referință pentru datele urbane pentru Europa. Contactați-ne la: JRC-UDP[at]jrc.ec.europa[dot]eu
Platforma este de asemenea accesibilă și la acest link: http://urban.jrc.ec.europa.eu
Articol de Claudia Baranzelli, 27 martie 2017
Submitted by Simona Arghire on