Orașe mici care au supraviețuit Covid-19: „Fără comunicare frecventă ne-am fi simțit mai singuri”
Edited on
23 December 2021Implicarea părților interesate, cooperare intersectorială, planificare integrată – o rețetă URBACT pentru reziliență!
Orașele au folosit agilitatea, creativitatea și spiritul comunitar pentru a răspunde provocărilor Covid-19. Aici, împărtășim povești ale unora dintre municipalitățile mai mici ale URBACT, unde sprijinirea rezidenților și a întreprinderilor în timpul crizei merge mână în mână cu dezvoltarea urbană integrată durabilă.
Având în vedere că majoritatea populației urbane a Europei trăiește în comunități cu sub 100.000 de locuitori, aceste orașe sunt puternic reprezentate în rețelele URBACT, unele lucrând alături de metropole importante. „Dacă dorim ca orașele mici să fie rezistente, ele vor trebui să-și dezvolte încrederea și capacitatea – și aici intervine URBACT”, spune Wessel Badenhorst, expert principal pentru rețeaua URBACT iPlace. Și ce an pentru a pune această rezistență la încercare.
Provocări legate de Covid-19 pentru orașele mici
Deși orașele mici înregistrează în general rate mai mici de infecție decât vecinii lor mai mari, pandemia a exacerbat provocările economice cu care se confruntau deja. Povara centrelor goale ale orașelor, lipsa mobilității economice și populațiile izolate și îmbătrânite s-au înrăutățit, în timp ce condițiile comerciale pentru întreprinderile mici și mijlocii au fost, de asemenea, afectate de măsurile de sănătate publică. Orașele mai mici ale căror economii se bazează în principal pe o activitate, cum ar fi turismul, ospitalitatea, transportul sau logistica sunt deosebit de vulnerabile.
Pentru a afla cum orașele mai mici URBACT au supraviețuit Covid-19, am contactat personalul consiliului, reprezentanți aleși, lideri de grupuri locale și experți urbani din opt țări UE. Am descoperit variații semnificative ale impactului pandemiei – și ale reacțiilor orașelor – nu doar din cauza ratelor de infecție, a măsurilor de sănătate publică sau a bugetelor, ci și a unei multitudini de factori, de la diversitatea economică și industria principală până la politica locală, demografie și locația geografică. Nivelurile de digitalizare și de integrare a serviciilor locale afectează, de asemenea, modul în care fiecare oraș face față crizei.
În ciuda acestor diferențe, patru principii cheie URBACT strălucesc prin răspunsurile orașelor la coronavirus.
1. Implicarea părților interesate și a comunității
Relațiile pozitive cu cetățenii și actorii cheie au ajutat municipalitățile mai mici să coordoneze răspunsurile – un factor consolidat de Grupurile Locale URBACT (ULG). „Pe de o parte, orașele mai mici au mai puține resurse pentru a face față acestei situații. Dar, pe de altă parte, din moment ce comunitatea nu este la fel de mare, este mai ușor să intrați în contact cu părțile interesate”, a spus Daniel Castejón Llorach, din https://urbact.eu/igualadaIgualada (ES), ale cărui experiențe legate de pandemie le împărtășim aici.
Acțiunile comunitare au crescut în 2020, stimulând „sentimentul de apartenență la orașul nostru”, spune Alicia Valle, directorul Consiliului Local, Viladecans (ES), o schimbare care speră că va dura. „Solidaritatea cetățenilor a fost trezită și am arătat capacitatea de a ajuta și de a găsi solidaritate cu ceilalți în situații în care avem cu adevărat nevoie unul de celălalt.” Inițiativele includ voluntari care sprijină rezidenții în vârstă, companiile care donează echipamente și scheme de angajare pentru dezinfectarea locurilor de joacă. În Fundão (PT), de exemplu, Școala Profesională s-a alăturat Centrului pentru Migrație și 30 de voluntari pentru a produce măști folosind material donat.
Consiliile mai mici spun că relațiile bune cu afacerile locale ajută la furnizarea de informații, conexiuni și suport de comunicare. În orașul universitar de coastă Halmstad (SE), șeful personalului Anna Wallefors spune că acest lucru a sprijinit producătorii mai mici „foarte agili” să treacă la produse precum PPE, gel pentru mâini – chiar și tricouri cu tema Covid. În ciuda acestui fapt, ea spune „am fost loviți puternic – afectează pe toată lumea”; șomajul a crescut de la 4-5% la 8-10%. În Gabrovo industrial (BG), unde o bază de producție puternică înseamnă că economia nu încetinește, orașul a urmărit starea de sănătate a 55 de companii locale într-un sondaj online, anticipând viitoare locuri de muncă.
Halmstad este un oraș-port de pe coasta suedeză, cu aproximativ 100.000 de locuitori – și membru al rețelei OnBoard.
Exemplele de răspunsuri durabile ale comunității includ, de asemenea, evenimente creative în aer liber și călătorii active în Mantua (IT). Între timp, o serie de website-uri administrate de orașe care leagă consumatori și producători par să continue să promoveze afacerile locale, reducând în același timp amprenta de carbon. Site-ul de comerț electronic al Medina del Campo (ES) „Medina Shopping (link extern)” a crescut în timpul pandemiei. Platforma centralizată Viana do Castelo (PT) „Viana Market (link extern)” include peste 100 de comercianți cu amănuntul, una dintre multele inițiative Covid-19 dezvoltate cu cooperativa agricolă, afaceri locale și grupuri de economie digitală.
UBRACT oferă o structură și o metodologie pentru o astfel de implicare a părților interesate. De exemplu, în Viladecans, după blocajele inițiale din primăvara anului 2020, Grupul Local URBACT s-a întâlnit online pentru a planifica un răspuns la noile nevoi educaționale. Ca urmare, membrii ULG – din școli, familii, companii, universități și Rețeaua de Inovare Educațională a orașului – au început să definească o inițiativă de a oferi instruire și sprijin TIC profesorilor și familiilor. Viladecans a inspirat alte orașe din rețeaua URBACT OnBoard să exploreze abordări participative similare. Școlile din Halmstad implică acum părinți, companii, cluburi sportive, ceva ce coordonatorul orașului OnBoard Jonas Åberg spune că „în mod normal nu s-ar întâmpla deloc”.
2. Cooperare între sectoare și niveluri de guvernare
Tipul de legături strânse pe care URBACT le încurajează între sectoare și departamente municipale, precum și cu alte organisme la nivel local, regional și național, sunt vitale pentru reziliența orașelor mici. Anna Wallefors spune că o cooperare puternică este esențială pentru răspunsul lui Halmstad, cu municipalitățile învecinate, sistemul de sănătate și multe organisme locale. Cu doar șase municipalități din regiune și 10 000 de angajați municipali, „este mai ușor să lucrăm împreună”.
Spitalul regional al orașului Viladecans se bazează pe „o bună coordonare cu instituțiile sanitare responsabile de gestionarea pandemiei”, spune Alicia Valle. Consiliul a coordonat un grup de lucru transversal care include un grup de coordonare al Consiliului Local Viladecans și reprezentanți ai spitalului și ai celor cinci centre de geriatrie. „Evoluția pandemiei a fost monitorizată și s-au căutat soluții pe lângă partajarea protocoalelor și ce mesaje ar trebui răspândite în rândul cetățenilor”. Un grup de lucru comun similar pentru siguranța școlii include oameni din centrele de asistență medicală primară, departamentul de educație al consiliului și echipele educaționale ale școlii.
Viladecans este un oraș cu servicii de aproximativ 67.000 de locuitori situat la 15 km de Barcelona și este partener principal al OnBoard.
Între timp, în localitatea agricolă Jelgava (LV), șeful adjunct al departamentului de dezvoltare Anita Škutāne spune: „Folosim o abordare intersectorială în viața noastră de zi cu zi din municipalitate, deoarece demonstrează că puteți obține rezultatul mai ușor și mai rapid atunci când mulți sunt interesați și părțile interesate se reunesc și caută soluții.” Acest lucru a susținut răspunsul lor la pandemie, cu acțiuni care variază de la sprijin social sporit, livrări de pachete cu alimente și reangajarea lucrătorilor culturali, până la renovarea clădirilor și spațiilor publice în timp ce accesul este restricționat.
3. Învățare din alte orașe – schimburi transnaționale URBACT
„Există un loc în care orașele europene mici se simt confortabil și unde pot învăța unul de la celălalt – și acesta este URBACT”, spune expertul principal URBACT Mireia Sanabria. „Există foarte puține alte programe în care acestea pot fi la egalitate cu orașele mai mari.”
Majoritatea orașelor din rețelele URBACT au reușit să rămână conectate în timpul pandemiei, mutându-și întâlnirile online. Cuprinzând șase țări, proiectul de oraș inteligent al rețelei URBACT Card4All care promovează „cartele pentru cetățeni” digitale este oportun. Caterina Fresu, Municipiul Sassari (Sardinia, IT) spune că serviciile online ale orașului său se îmbunătățesc ca urmare: „Prin programul URBACT am avut ocazia să ne confruntăm cu colegii din orașele partenere aproape în fiecare săptămână, împărtășind probleme și soluții și găsind un teren comun. . Fără această împărtășire frecventă ne-am fi simțit cu siguranță mai singuri în a face față unei provocări necunoscute și imprevizibile.” Jurmala (LV), de exemplu, a împărtășit modul în care cardul de cetățean al municipalității lor a permis o analiză valoroasă a utilizării transportului public în timpul Covid-19. „Deși încă într-o fază inițială de studiu, datorită Card4all, în perioada de izolare s-au făcut pași importanți în activarea serviciilor digitale pentru cetățenii din Sassari”, conchide Catarina Fresu.
„Cel mai puternic lucru este ca oamenii să rămână împreună și să depășească provocările împreună”, spune Desislava Koleva din municipalitatea Gabrovo. Cu partenerii orașului iPlace, Gabrovo a explorat cum să susțină vitalitatea și să redeschidă economiile post-Covid. În Amarante (PT), managerul de proiect iPlace și directorul InvestAmarante, Tiago Ferreira, spune: „Acele discuții i-au îmbogățit pe toți participanții. Ne-am simțit norocoși să avem această oportunitate de a împărtăși idei și de a accesa o rețea de sprijin.” Dimensiunea mică a lui Amarante a fost „un mare avantaj” în ceea ce privește sănătatea. Turiștii s-au întors „foarte repede” în vară, iar grupurile economice precum metalurgia, lemnul și construcțiile au rămas deschise.
Amarante este un oraș istoric de aproximativ 56.000 de locuitori din nordul Portugaliei - și partener principal al iPlace.
Schimburile transnaționale ale URBACT sporesc și rezistența în Medina del Campo (ES). „Nu numai datorită experienței și cunoștințelor orașelor partenere – ceea ce este întotdeauna util”, spune coordonatorul ULG Juan González Pariente, „dar datorită rețelelor cu unele dintre aceste orașe care pot ajuta Medina să găsească noi nișe de locuri de muncă și resurse.” De exemplu, rețeaua URBACT CityCentreDoctor a condus la sinergii între Medina del Campo și industria vinului din Amarante, creând noi oportunități economice și sprijin de durată.
Partenerii OnBoard sunt de acord. În Viladecans, Sara Cerezo, din echipa de proiect OnBoard, spune: „Împărtășirea experiențelor cu orașele partenere URBACT a fost cu adevărat utilă și interesantă. Fiecare oraș a avut o abordare diferită și acțiuni diferite.” Iar pentru Jonas Åberg din Halmstad, „a menține în mod regulat legătura cu partenerii URBACT, a împărtăși experiențe și sfaturi, în cadrul întâlnirilor online, a fost de mare ajutor pe tot parcursul crizei”.
4. Puterea planificării durabile integrate
URBACT îmbunătățește capacitățile orașelor de a construi Planuri de Acțiune Integrate (PAI) durabile - sporind reziliența pentru a face față provocărilor neașteptate (a se vedea Igualada, de exemplu). În timp ce unele orașe mai mici au accelerat aceste planuri pentru a-și consolida răspunsul la coronavirus, altele au fost mai puțin norocoase. Hoogeveen (NL) își reînvia centrul orașului cu părțile interesate locale, datorită unui Plan de acțiune integrat construit cu rețeaua URBACT RetailLink (2016-2018). Fără fondurile - sau sprijinul politic - pentru a accelera planul în timpul Covid-19, îmbunătățirile legate de branding și spațiul public au fost tăiate din buget, iar aproximativ 15 retaileri centrali au închis: 50 de magazine rămân acum goale.
Dar există multe povești pozitive: Vic (ES) a accelerat măsurile municipale pentru a promova sănătatea și bunăstarea, susținând în același timp economia locală. Acesta a inclus programul „Vic city 30” pentru a calma traficul, a stabili o limită de viteză de 30 km/h și a promova alternative durabile, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta și transportul public. Orașul restricționează acum traficul motorizat de weekend pe străzile principale. „Această măsură răspunde nevoii de a putea garanta distanța socială, dar și dorinței de a se îndrepta către un oraș mai durabil și mai sănătos, care acordă prioritate călătoriilor active”, spune Marta Rofin Serra, arhitect în urbanism pentru municipiul Vic. , și Coordonator de proiect URBACT Orașe sănătoase. Vic a extins și îmbunătățit, de asemenea, pistele pentru biciclete și a extins trotuarele.
Între timp, Gabrovo „este foarte optimist”, spune Desislava Koleva. Cu 29% dintre locuitorii de peste 65 de ani, o strategie pe termen lung a fost atragerea tinerilor în oraș – o tendință care s-a accelerat în timpul pandemiei. „Tinerii din Bulgaria, care trăiesc în mare parte în Sofia, s-au întors în orașele lor natale. Familiile tinere au început să cumpere case în satele din jurul Gabrovo. Așa că va trebui să construim noi infrastructuri și atracții.” Fiind oraș nou în URBACT, Gabrovo găsește rețeaua iPlace o sursă deosebit de utilă de învățare și comparare cu alte orașe.
Gabrovo este un oraș industrial de aproximativ 62.000 de locuitori situat în apropierea Munților Balcani din centrul Bulgariei - și membru al rețelei iPlace.
Speranțe de viitor
Pentru multe orașe mai mici, deși vremurile sunt grele, Covid-19 a declanșat schimbări pozitive de durată. „Rezultatele proaste din timpul pandemiei vor forța pe toată lumea să schimbe modul în care lucrează sau s-a lucrat până acum”, spune Juan González Pariente în Medina. Consiliul Sassari a recunoscut importanța digitizării, a formării și a tehnologiei de lucru la distanță. Caterina Fresu speră că „urgența se poate transforma într-o oportunitate de a începe transformarea orașului Sassari într-un Smart City”.
Orașele au văzut, de asemenea, valoarea aerului curat și a stilului de viață sănătos. „Dacă există un lucru bun care a ieșit din criza Covid, sunt îmbunătățirile de mediu, cum ar fi reducerea traficului, aer mai curat”, spune viceprimarul Mantua, Adriana Nepote. „Trebuie să fim rezistenți nu ca indivizi, ci ca cetățeni europeni. Trebuie să implementăm ideea de comunitate și de a fi mai generoși, apoi trebuie să învățăm – aceasta ar putea fi considerată o oportunitate grozavă pentru noi toți de a implementa și dezvolta noi moduri de viață.”
În ansamblu, spune expertul URBACT Mireia Sanabria: „Deși este încă prea devreme pentru a demonstra cât de instrumental a fost URBACT, acele orașe care s-au implicat în proiectele URBACT și au folosit metodologia și au încorporat acest mod de lucru, probabil că au reacționat mai bine în timpul pandemiei. Dacă administrația publică are aceste echipe abilitate, dacă are flexibilitatea și tehnologia de a reacționa în aceste situații, face o mare diferență.”
URBACT va continua să sprijine orașele de toate dimensiunile, lucrând îndeaproape cu cele 23 de Rețele de Planificare a Acțiunii ale programului în următorii doi ani. Orașul tău are experiențe de împărtășit? Anunță-ne!
Alte documentații
Alte articole legate de Coronavirus includ un instantaneu al reacțiilor timpurii ale orașelor URBACT, precum și modul în care sărăcia urbană, egalitatea de gen, clima – și noua Cartă de la Leipzig – au fost afectate. Am scos în lumină îmbunătățirea rezilienței în orașele turistice, am vizitat un oraș catalan puternic afectat și am explorat răspunsurile la Covid-19 care susțin solidaritatea alimentară și bunăstarea mentală și fizică.
Submitted by Irina Panait on