Opt aspecte interesante URBACT de urmărit în 2022!
Edited on
19 January 2022Pe măsură ce URBACT se pregătește să primească mai multe orașe și diverse, la ce momente importante ne putem aștepta în anul următor al programului?
An Nou Fericit! În timp ce URBACT pornește un alt an pentru a ajuta orașele să construiască răspunsuri participative mai bune la provocările locale, am stat de vorbă cu unii dintre oamenii din spatele inițiativelor cheie ale programului de urmărit în 2022...
1. Întâmpinarea noilor orașe în URBACT IV
Adele Bucella, Şef Unitate Proiecte şi Programare URBACT
„2022 va fi un alt an URBACT interesant – din multe motive! Punctul culminant va fi, fără îndoială, lansarea noului program URBACT IV, sperăm că până în iunie 2022. Ne așteptăm ca primul apel pentru „Rețele de planificare a acțiunii” să urmeze mai târziu în cursul anului, cu oportunități pentru orașe de toate dimensiunile de a se alătura rețelelor URBACT, inclusiv nou-veniți care descoperă programul pentru prima dată.
Și sper că putem aștepta cu nerăbdare să primim cereri de la orașe din cinci noi țări IPA (Instrument de preaderare) – Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – precum și din țările UE existente, ca de obicei. Negocierile sunt încă în desfășurare, așa că fiți atenți la actualizări!”
2. Un festival al orașelor URBACT cu 0 emisii de carbon
Aleksandra Kluczka, Ofițer de evenimente URBACT
„Apogeul meu în anul următor? Festivalul URBACT City, primul nostru eveniment neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon! Este programat pentru 14-16 iunie 2022 – deci în timpul președinției Franței în Consiliul UE – sperăm într-un loc interesant pe amplasamentul unei foste gări din Pantin, Parisul Mare.
Va fi o modalitate excelentă de a introduce orașele în URBACT IV, de a declanșa noi parteneriate și de a celebra realizările rețelelor URBACT. Vom prezenta, de asemenea, bune practici urbane privind acțiunea climatică, digitalizare, achiziții publice, incluziune și integrarea dimensiunii de gen și alte probleme cheie cu care se confruntă orașele Europei în prezent.
Sunt motivată în special de dedicarea noastră față de neutralitatea carbonului ori de câte ori este posibil – locul desfășurării evenimentului este alimentat cu energie regenerabilă, mesele sunt cu alimente locale, sezoniere și pe bază de plante, iar colectarea și compostarea deșeurilor este ecologică. Pe măsură ce invităm reprezentanți ai orașelor, practicieni urbani și factori de decizie din Europa și nu numai (în funcție de restricțiile Covid), plănuim compensarea emisiilor de carbon pentru a compensa călătoriile. Acest lucru, sperăm, va deschide calea pentru noi evenimente neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și practici de proiect în cadrul programului URBACT.”
3. Noi instrumente pentru finanțarea și implementarea proiectelor urbane durabile
Clémentine Gravier, Ofițer URBACT de creștere a capacității
„La începutul lui 2022, vom lansa un nou set complet de instrumente practice pentru a ajuta orașele să găsească mijloacele financiare și umane pentru a-și face planurile să devină realitate – indiferent de acțiunile pe care le întreprind pentru a îmbunătăți viața rezidenților locali... Acesta este rezultatul unor lucrări extraordinare privind finanțarea și resursele Planurilor de Acțiune Integrate (PAI) URBACT, începute cu doi experți în dezvoltare urbană, Regina Trenkler-Fraser și Krisztina Keresztely, în 2021. Instrumentele sunt prezentate ca un sistem de cinci „linii de metrou”, cu „opriri” reprezentând instrumente și îndrumări pentru practicanții din oraș. Toate vor fi disponibile în curând online în setul de instrumente URBACT!
Membrii Rețelelor de Planificare a Acțiunilor URBACT vor primi o previzualizare a unora dintre aceste instrumente la universitatea noastră electronică în perioada 1-3 februarie 2022. De fapt, aceasta va fi prima universitate URBACT care se va concentra pe implementarea și dotarea cu resurse a Planurilor de Acțiune ale orașului! Așteptăm cu nerăbdare să revedem partenerii APN, chiar dacă deocamdată este doar online.”
4. Boost suplimentar pentru trei subiecte fierbinți URBACT: Climă, Gen, Digital
Nuala Morgan, Sef de serviciu – Capitalizare și Comunicare
„Anul acesta lansăm noul program URBACT! Bazându-ne pe „abordarea integrată” stabilită în cadrul URBACT pentru dezvoltarea urbană, vom adăuga sprijin specific pentru acțiunea climatică, incluziunea digitală și egalitatea de gen în tot ceea ce facem.
Orașele au făcut eforturi mari să coopereze și să învețe unele de la altele, în ciuda restricțiilor Covid. Mulți au reacționat făcând un „salt digital” și vom continua să sprijinim tranziția lor, în special prin TechPlace (link extern) – comunitatea online a URBACT dedicată valorificării potențialului tranziției digitale în orașe.
Criza climatică este, pe bună dreptate, în centrul atenției, iar orașele sunt în prima linie pentru acțiuni concrete. URBACT va promova o trecere la neutralitatea carbonului și va compensa emisiile de carbon legate de cooperarea europeană.
Având în vedere crizele care afectează adesea în mod disproporționat pe cei mai dezavantajați, motto-ul „nici o decizie despre mine, fără mine” este mai important ca niciodată, cu începerea noului URBACT. Suntem pregătiți să oferim și mai multă inspirație, know-how și bune practici pentru a ajuta orașele să lucreze pentru toți! Acest lucru va deveni mai ușor datorită unui site web URBACT reînnoit, cu noi pagini Knowledge Hub.”
5. Un centru de cunoștințe pentru progresul în domeniul alimentației urbane și al acțiunii climatice
Marcelline Bonneau, Expert la nivelul Programului URBACT
„Ecosistemele alimentare durabile sunt un subiect important pentru URBACT în acest an. Rețeaua FOOD CORRIDORS va ajuta orașele să consolideze legăturile urban-rural, NEXT AGRI va dezvolta formarea în domeniul alimentar și sprijin antreprenorial, iar BioCanteens #2 va aduce alimente locale organice în școlile din întreaga Europă folosind modelul Mouans-Sartoux (FR). Ne vom baza pe angajamentul nostru față de Declarația alimentară de la Glasgow (link extern), împreună cu IPES-Food and Nourish Scotland. Și va colabora în continuare cu Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano și Eurocities.
Și acțiunea climatică este încă în centrul URBACT: vom continua să dezvoltăm mecanisme pentru măsurarea și reducerea emisiilor de carbon – la nivel de oraș și la nivel de program. Rețelele Zero Carbon Cities și Urb-En-Pact implică mai mulți aleși locali, funcționari publici și părți interesate în reducerea consumului de energie pentru a lucra spre neutralitatea carbonului. Și ne putem aștepta ca URGE and Resourceful Cities să rămână în fruntea promovării economiei circulare în sectorul construcțiilor și în gospodării – într-un mod integrat și accesibil!”
6. Inovarea mobilității și a utilizării spațiului public în orașe
Ivan Tosics, Expert la nivelul Programului URBACT
„Una dintre cele mai mari întrebări ale orașelor UE în 2022 este cum să facem față provocărilor unui al treilea an pandemic. Valurile recurente de restricții i-au împovărat puternic pe rezidenții urbani, dintre care mulți au reacționat plecând din orașe. Relațiile dintre casă și locul de muncă s-au schimbat fundamental, ducând la noi modele de mobilitate, cu mai puțină încredere în transportul public și creșterea utilizării mașinilor.
Ca răspuns, Festivalul orașelor URBACT de anul acesta va prezenta un model inovator, de perspectivă, pentru consolidarea transportului public și utilizarea durabilă a spațiului public în toate zonele urbane: centre, cartiere, periferii. Modelul este elaborat datorită # WalkAndRollCities (link extern), colaborare care implică rețelele URBACT RiConnect, Space4People și Thriving Streets.
Pentru a realiza noua utilizare preconizată a spațiilor publice, cu accesibilitate ridicată, orașele trebuie să încurajeze o schimbare a mentalității privind mobilitatea, gestionând în același timp presiunile financiare asupra transportului public. Aștept cu nerăbdare să văd că #WalkAndRollCities ajută orașele să realizeze schimbări pozitive în aceste aspecte decisive ale dezvoltării durabile.”
7. Promovarea progresului în domeniul egalității de gen
Sally Kneeshaw, Expert la nivelul Programului URBACT
„În 2022, sunt încântată de actualizarea raportului Orașe egale între femei și bărbați și de lansarea unui nou modul de instruire privind achizițiile publice sensibile la gen – o completare importantă la cursul online gratuit al URBACT privind achizițiile strategice. Vom crea mai multe instrumente de consolidare a capacităților în perspectiva viitorului program URBACT IV, pentru a reflecta prioritatea continuă acordată egalității de gen în Centrul de cunoștințe URBACT și pentru a oferi practicienilor din mediul urban abilități și cunoștințe care îi vor ajuta să integreze perspectiva de gen în proiectarea și implementarea tuturor politicilor.
Privind înapoi la începutul anului 2021, am fost poate prea optimistă în speranța de a mă întâlni din nou cu colegii URBACT și cu partenerii orașului. Din păcate, deși unele rețele au gestionat câteva întâlniri în format fizic, pandemia încă ne împiedică să lucrăm împreună ca înainte. Să sperăm că în 2022, redresarea ne va permite să reluăm un anumit nivel de călătorie durabilă și să sărbătorim din nou comunitatea URBACT în persoană.”
8. Pornind de la experiențele rețelelor „pilot” URBACT
Eddy Adams, Expert la nivelul Programului URBACT
„Aștept cu nerăbdare să văd cum rezultatele „rețelelor noastre pilot”, care testează noi forme de transfer de bune practici, se alimentează în noul program URBACT IV. Modelul nostru de transfer de bune practici de dezvoltare urbană între orașe a fost una dintre marile descoperiri URBACT din ultimii ani. Acum ne bazăm pe acest lucru împreună cu inițiativa Urban Innovative Actions (UIA), explorând modul în care instrumentele de transfer URBACT pot ajuta orașele să se adapteze și să transfere abordări inovatoare la scară largă. De asemenea, testăm acest model de transfer la nivel național, sporind rolul programului ca o poartă de acces către cooperarea UE pentru orașele medii și mai mici. Priveste acest spatiu!
În viitor, colaborarea transnațională nu va mai fi aceeași: vom călători mai puțin decât înainte de Covid și mai selectiv, cu instrumente precum Greentripper (link extern) pentru a ne ajuta să facem alegeri bune de călătorie cu emisii reduse de carbon. În timpul pandemiei, URBACT a fost înaintea curbei în dezvoltarea și îmbrățișarea abordărilor digitale. Sunt foarte încântat că programul va completa acum acest lucru prin sprijinirea cooperării neutre din punct de vedere climatic între orașe de toate dimensiunile.”
Urmăriți URBACT pe rețelele sociale pentru a afla noutăți mai detaliate despre aceste inițiative – inclusiv înregistrarea la Festivalul Orașului URBACT! Și căutați informații, sfaturi și instrumente în Centrul de cunoștințe URBACT - cu secțiuni despre Alimentație, Acțiune pentru climă, Gen, Achiziții și multe alte probleme de dezvoltare urbană în a căror abordare URBACT sprijină orașele în 2022.
Submitted by Irina Panait on