OPORTUNITATE – Apel deschis pentru Cooperare Urbană Internațională (IUC)
Edited on
01 March 2019Cooperarea dintre orașele europene și orașele altor regiuni globale sunt invitate să participe în cadrul noii ediții a Apelului pentru Cooperare Urbană Internațională (IUC)
Orașele din statele membre ale Uniunii Europene care doresc să facă schimburi de cunoştinţe cu un oraș care se confruntă cu provocări similare dintr-o altă regiune globală sunt încurajate să aplice în cadrul Programului de Cooperare Urbană Internațională (IUC) privind dezvoltarea urbană durabilă.
Până în prezent, au fost stabilite peste 60 de parteneriate între administrațiile locale din Europa și Asia, America Latină și Caraibe și America de Nord prin Programul IUC. Programul își propune să promoveze legăturile internaționale la nivel local, permițând liderilor locali să obțină noi perspective privind problemele de dezvoltare durabilă.
Barcelona (Spania) și New York (SUA), Rotterdam (Olanda) și Surat (India), Roma (Italia) și Yantai (China) sau Almada (Portugalia) și Belo Horizonte se află printre parteneriatele initiate prin IUC.
Pentru a se alătura programului, autoritățile locale trebuie să completeze un formular online până la data de 8 martie 2019, ora 23:59. Orașele alese se angajează să coopereze intens cu orașul partener timp de cel puțin 18 luni, pentru a dezvolta un plan de acțiune privind cooperarea urbană axat pe o anumită zonă a dezvoltării urbane durabile.
Orasele cu peste 100.000 de locuitori sunt încurajate să aplice. Grupurile de municipalități sunt deopotrivă eligibile, însă doar dacă populația lor totală depășește 100.000 de locuitori.
În cadrul acestei oportunități de asociere, orașele europene vor avea ocazia să coopereze cu omologii din Japonia, China, Statele Unite, Canada, Mexic, Brazilia, Argentina, Peru, Chile și Columbia.
Măsurile și acțiunile implementate de orașele care participă la programul IUC vor contribui la atingerea Obiectivelor Agendei pentru Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei ONU 2030, ale Noii Agende Urbane a Uniunii Europene, ale Cadrului Sendai și ale Acordului de la Paris, participând astfel la creșterea calității vieții în zonele urbane.
Programul IUC este susținut financiar de Instrumentul de Politică Externă al Uniunii Europene și este coordonat în colaborare cu DG REGIO, DG ENER și DG CLIMA din cadrul Comisiei Europene.
Pentru mai multe informații, vizitați website-ul IUC.
Submitted by Simona Arghire on