You are here

Oferiți clădirilor rezidențiale neutilizate o a doua șansă!

Edited on

06 September 2018
Read time: 3 minutes

Nu aţi experimentat niciodată situaţia în care să vă aflaţi într-un oraș plin de clădiri vechi şi frumoase, dar multe dintre ele să fie goale și dărăpănate? V-aţi întrebat vreodată de ce?

Multe orașe europene se confruntă cu această problemă: clădiri rezidențiale vacante (chiar și în piețele imobiliare aflate în creștere), care încep să se deterioreze și să îşi piardă din utilitate, chiar în locații centrale ale orașului. Acest lucru este cauzat adesea de populația în scădere, de procesele de suburbanizare sau de problemele juridice. De multe ori sunt afectate clădirile mai vechi, depășite, care sunt totodată importante pentru structura urbană și identitatea orașului.

Motivele pentru neglijarea și vacantarea acestor clădiri sunt diverse, începând de la titluri de proprietate nerezolvate, capacitatea sau disponibilitatea redusă a proprietarilor de a investi, schimbările multiple de proprietate, speculațiile, falimentul dezvoltatorilor imobiliari, datorii ipotecare sau spaţii fără proprietari.

Clădirile vacante neglijate devin o problemă din ce în ce mai mare: acestea constituie un pericol pentru securitatea publică; afectatează negativ proprietățile învecinate; demolarea clădirilor amenință densitatea urbană interioară, funcționarea structurii urbane tradiționale și orașul istoric. Acest lucru reduce, de asemenea, identitatea centrului orașului printre cetățeni.

Cu toate acestea, astfel de clădiri rezidențiale, în special cele cu valori de patrimoniu, sunt din ce în ce mai pozitiv percepute, nu numai în privinţa calităților lor intrinseci de spaţii valoroase pentru locuire, ci și în ceea ce privește potențialul lor de a oferi spaţii funcţionale oraşului.

Soluțiile orașului Chemnitz!

Chemnitz (DE) s-a confruntat cu această problemă. Mai mult de 18% din stocul său imobiliar a fost vacant. Problema se concentra în locațiile din centrul orașului, în special în clădirile care au fost construite în timpul perioadei de vârf a orașului în perioada industrială, înainte de primul război mondial. Cererea pentru casele moderne și construite recent, oferta excesivă din sectorul istoric de locuinţe și multe alte motive au contribuit la neglijarea și deteriorarea severă a multor clădiri vechi. Aceasta a condus la o rată crescută de vacantare și chiar la demolarea clădirilor. Piețele imobiliare și financiare libere au dat greș în a oferi acestor clădiri o a doua șansă!

Dar orașul Chemnitz a reacționat: în 2006, pe baza unui proiect de cercetare pentru renovarea rentabilă a clădirilor vechi prin cooperarea dintre utilizatori şi proprietari în Chemnitz, a fost găsit "Agentur StadtWohnen Chemnitz" (Agenția pentru Locuinţe Chemnitz). Scopul a fost, în special, acela de a coordona părțile interesate relevante și de a sprijini proiectele de locuințe alternative pentru a permite dezvoltarea durabilă a clădirilor istorice nefolosite, care necesită reparații.

De fapt, Agenția pentru locuințe este un serviciu de consultanță (proiect) pentru proprietarii interesați de spaţiile neglijate și/sau vacante, potențialii investitori și utilizatorii interesați de forme comune de locuit și de idei creative pentru utilizarea ulterioară a clădirilor. Încă de la început, "Agenția pentru locuințe" a avut obiectivul de a funcționa ca un organism de coordonare care leagă proprietarii, potențialii utilizatori, investitorii și autoritățile locale, care le oferă servicii gratuite de consultanță pentru reactivarea blocurilor de locuințe vacante din centrul orașului pentru care piața imobiliară a eșuat.

Serviciile sunt efectuate de o companie privată locală de dezvoltare urbană, care a primit această sarcină printr-o licitație publică organizată la nivel local. "Agenția pentru locuințe" îndeplinește şi sarcini care nu au fost prevăzute în administrația orașului. Totodată, compania participă şi prin know-how și capacitate profesională.

Având în vedere faptul că orașul Chemnitz nu se implică în mod direct pe piața imobiliară, agenția privată pentru locuinţe a prezentat posibilitatea ca administrația orașului să influențeze în mod informal dezvoltarea clădirilor care reprezintă o prioritate din diferite motive pentru oraș.

7 activități

Pentru a îndeplini obiectivele "Agenției pentru locuințe", sunt derulate șapte activități principale:

 1. Identificarea zonelor de interes și a clădirilor care au nevoie de investiții

2. Colectarea/ monitorizarea datelor relevante aferente clădirilor

3. Contactarea proprietarilor de clădiri

4. Promovarea clădirilor

5. Organizarea de vizite la fața locului cu persoane interesate

6. Conectarea proprietarilor și potențialilor cumpărători

7. Asistarea cumpărătorilor care să colaboreze cu departamentele municipale și cu alte părți interesate relevante

Deși serviciile sunt gratuite, Agenția pentru Locuințe recompensează orașul, deoarece prin reutilizarea și revitalizarea clădirilor se creează un spațiu renovat de locuințe, cartierele sunt modernizate, se măresc veniturile fiscale și se evită măsurile de substituție pentru oraș.

În ultimii șase ani, „Agenția pentru locuințe” a devenit colectorul și distribuitorul central al informațiilor privind clădirile vacante în centrul extins al orașului Chemnitz. A ajutat, difuzat și conectat în moduri pe care nici autoritățile publice, nici actorii privați nu l-ar fi putut atinge - prin comunicarea continuă cu parteneri oficial din diferite segmente ale guvernării urbane și prin abordarea informală, proactivă a proprietarilor, a inițiativelor și a actorilor locali din piața imobiliară.

Astfel, în iunie 2017, „Agentur StadtWohnen Chemnitz” a primit titlul de „Bună Practică URBACT”, sub titlul „Agenția de locuințe pentru orașele în scădere”. Programul URBACT a justificat acest lucru după cum urmează:

"Multe orașe se confruntă cu problema deteriorării patrimoniului construit și cu pierderi funcționale. „Agenția pentru locuințe”, ca proiect public realizat de o societate privată, oferă o abordare flexibilă și proactivă de a conecta proprietarii, potențialii investitori sau utilizatori și autoritățile publice pentru revitalizarea acestor clădiri. Efectele pozitive sunt activarea proprietarilor sau schimbarea dreptului de proprietate și canalizarea subvențiilor publice în locuri unde acestea pot fi utilizate în mod eficient ".

Această bună practică reprezintă așadar nu numai o îmbunătățire locală pentru orașele care suferă de vacantarea spaţiilor urbane, ci și un bun exemplu de noi forme de cooperare și crearea de structuri intermediare între autorităţile locale, societatea civilă și mediul de afaceri, care pot fi transferate către o varietate de contexte.

Rețeaua de Transfer URBACT ALT/BAU

Șase orașe din Europa (Constanța, Dublin, Riga, Rybnik, Seraing și Vilafranca) s-au alăturat rețelei de transfer URBACT ALT / BAU, condusă de orașul Chemnitz, pentru a transfera și adapta modelul de bună practică al Agenției pentru locuințe în contextul lor local. Pentru aceasta, partenerii vor dezvolta și implementa timp de 24 de luni planurile de transfer ale modelului de bună practică în orașele lor. Intenția este de a ajuta la reactivarea clădirilor rezidențiale neutilizate care au nevoie de reparații, situate în interiorul sau în apropierea orașului. Acest lucru este posibil prin conectarea și coordonarea proprietarilor, a potențialilor investitori, a utilizatorilor și a autorităților publice locale prin parteneriate inovative.

Astfel, în următoarele 24 de luni, cel puțin 6 orașe din Europa vor fi pregătite să ofere clădirilor rezidențiale neutilizate o a doua șansă să:

  • crească stocul de clădiri de locuințe la prețuri accesibile;
  • sprijine cooperarea şi integrarea locuitorilor;
  • prevină degradarea și pierderea patrimoniului cultural;
  • reducă impactul negativ al clădirilor neglijate asupra peisajului urban.