Urbact ondersteunt de Europese Agenda Stad
Edited on
07 June 2016In December 2015 presenteerde het monitoring committee, bestaande uit afgevaardigden van alle EU-landen, het Urbact plan ter ondersteuning van de Europese Agenda Stad. Belangrijke begrippen hierbij waren: transnationale samenwerking, capaciteitsbouw en kapitalisatie. Op 30 mei 2016 is het Pact van Amsterdam aangenomen. De Europese Agenda Stad is een van de speerpunten binnen deze overeenkomst. De Europese Agenda Stad moet het mogelijk maken voor steden om meer invloed uit te oefenen op Europees (stedelijk) beleid en tevens moet dit leiden tot betere/nieuwe financieringsvormen. Een belangrijke mijlpaal, gezien de groeiende rol van steden in Europa (maar liefst 72% van alle Europese burgers woont in een stedelijke omgeving).
Urbact werkt als netwerk samen met een groot aantal van deze steden. Tegelijkertijd hebben de steden zelf grote belangen bij de centrale thema’s van de Europese Agenda Stad. Urbact probeert daarom samen met de steden beter Europees beleid te realiseren. Op basis van haar kennisnetwerk van steden kan Urbact een concrete bijdrage leveren aan de implementatie van de Europese Agenda Stad. Dit zal helpen om de impact van het programma te versterken. Urbact is als netwerk nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Europese Agenda Stad en zal in de komende tijd ook actief deel blijven nemen. Naast de bijdrage aan de pilot partnerships ondersteunt Urbact de twaalf hoofdthema’s van de Urban Agenda met communicatie, seminars, werkprogramma’s en publicaties.
Urbact is actief werkzaam binnen drie van de vier pilot partnerships binnen de Europese Agenda Stad, te weten stedelijke armoede (Urban Poverty), betaalbare huisvesting (Affordable Housing) en de integratie van vluchtelingen en migranten (Inclusion of migrants and refugees). Daarnaast heeft Urbact een adviserende rol bij de vierde partnership, luchtkwaliteit (Air Quality). Door haar rol in de partnerships ontstaat een wisselwerking tussen de expertise die Urbact vanuit haar netwerk levert aan de partnerships en de nieuwe kennis die vanuit het partnership door Urbact wordt opgedaan. Zo blijft Urbact ook dicht betrokken bij het Europese beleidsdebat. De partnerships profiteren bovendien van de kennis die Urbact heeft, bijvoorbeeld met case studies en Good Practices. Leden van het Urbact secretariaat nemen zelf ook zitting in de partnerships. Aangezien de partnerships nog volop in ontwikkeling zijn zal er in een later stadium een evaluatie plaatsvinden.
Middels Urbact kunnen steden ook dichter bij de partnerships betrokken worden. Urbact is immers goed gepositioneerd om een bijdrage te blijven leveren aan de implementatie van de Europese Agenda Stad. Er is ook veel kennis en expertise voortgekomen uit de Urbact “Action Planning Networks (APN)” van Urbact II en ook bij Urbact III zal dit het geval zijn. De APN van Urbact III zijn een twintigtal netwerken van in totaal 200 steden die zich richten op één van de stedelijke thema’s van Urbact. Ieder APN kan een waardevolle bijdrage leveren aan de Partnerships. Er is bovendien veel overlap tussen de thema’s van de Europese Agenda Stad en de thema’s van Urbact zoals bijvoorbeeld circulaire economie, stedelijke armoede en werkgelegenheid.
Daarnaast start Urbact in oktober 2016 met een aantal implementatienetwerken (bestaande uit +/- 120 steden) die eveneens kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van concrete plannen rondom de belangrijke thema’s binnen de Europese Agenda Stad. Deze implementatienetwerken brengen steden bijeen om gezamenlijk, binnen drie jaar, actieplannen tot uitvoering te brengen.
Het implementatietraject van de Europese Agenda Stad belooft in ieder geval een interessante fase te worden. Urbact zal zich in blijven zetten om steden en de thema’s van de Europese Agenda Stad dichter bij elkaar te brengen. Dit resulteert eind 2016/begin 2017 in de start van een serie werkgroepen waarvan de thema’s eind dit jaar bekend zullen worden. Er ligt nu een voorstel om de drie hoofdthema’s van de Europese Agenda Stad (betere reguleringen, betere toegang tot fondsen en een betere uitwisseling van kennis) aan te houden als sleutelelementen bij deze werkgroepen.
Submitted by URBACT punt Ned... on