You are here

URBACT lansează raportul Egalitatea de gen în cadrul orașelor, ediția 2022!

Edited on

16 June 2022
Read time: 3 minutes

Raportul prezintă recomandări pentru ca orașele să combată discriminarea și să promoveze egalitatea de gen în transportul public, planificarea urbană, locurile de muncă și multe altele.

În crearea unor orașe înfloritoare, un aspect esențial, cu mai multe fațete decât ne-am aștepta, este legat de egalitatea de gen. Fie că este vorba de condițiile de concurență în domeniul achizițiilor publice, de reducerea disparităților în ceea ce privește accesibilitatea transportului public sau de promovarea unei mai bune parități între femei și bărbați în unele domenii, orașele au un rol important de jucat atât în cadrul propriilor politici, cât și în cele de sprijinire a sectorului privat și a sectoarelor terțiare.

Cel mai recent raport URBACT privind egalitatea de gen în orașe, lansat în cadrul Festivalului orașelor URBACT 2022 din această săptămână, va inspira autoritățile locale din întreaga UE să utilizeze mai bine finanțarea și să elaboreze politici care să ia în considerare modul în care femeile și bărbații călătoresc, lucrează, se joacă și trăiesc în mediile urbane. Iată o actualizare de la Mary Dellenbaugh-Losse, expert URBACT în incluziune socială, participare publică și gen, care a gestionat elaborarea raportului împreună cu Bianca Dreyer, expert URBACT pentru gen și sustenabilitate.

Este o după-amiază răcoroasă de primăvară în Viena. Mai mulți experți în probleme de gen sunt adunați în jurul unei foi de flipchart așezate pe o masă pe care este scrisă în partea de sus întrebarea "Ce oportunități vedeți pentru accelerarea progreselor în materie de egalitate de gen în orașele europene?". O listă lungă de cuvinte-cheie care documentează sesiunea fructuoasă umple pagina: îmbunătățirea cunoștințelor în rândul factorilor de decizie, învățarea din bunele practici, elaborarea de planuri de acțiune și abordarea decalajelor de gen în ceea ce privește conducerea, reprezentarea și participarea, sunt câteva dintre cele mai importante.

Schimbul de informații, consolidarea capacităților, învățarea reciprocă, participarea - toate aceste aspecte stau la baza programului URBACT. Rețelele URBACT, cum ar fi GenderedLandscape, abordează deja multe dintre aceste subiecte, deschizând calea pentru ca alte orașe să adapteze și să adopte metodele lor. La nivel de program, URBACT se concentrează pe aceste subiecte încă din 2018, când prima rundă de experți în domeniul egalității de gen s-a întâlnit la Viena.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/gec_employment-rate.jpg

https://urbact.eu/sites/default/files/media/gec_vienna-1.jpg

Întâlnirea rețelei proiectului GenderedLandscape, Viena (2022)

Rezultatul acestei întâlniri a fost primul raport privind egalitatea de gen, ce încorporează mai multe luni de cercetare și interviuri cu peste 15 municipalități din Europa care abordează problematica de gen în moduri noi, surprinzătoare și inovatoare. Raportul Gender Equal Cities din 2019 a documentat bunele practici într-o gamă largă de sectoare și domenii, de la orașe din întreaga Europă care integrează egalitatea de gen în politicile lor municipale. Raportul 2022 Gender Equal Cities, lansat săptămâna aceasta la Festivalul orașelor URBACT, extinde această activitate cu noi studii de caz, noi capitole și noi subiecte. Pentru a oferi orașelor și mai multe informații cu care să lucreze, noul raport include, de asemenea, o mulțime de link-uri, metode și apeluri clare la acțiune.

"Prea des, genul este văzut ca ceva "în plus", ceva ce trebuie făcut separat de alte subiecte și după ce subiectele "importante" au fost abordate. Ceea ce încercăm să imprimăm cititorilor este faptul că egalitatea de gen nu este un adaos, ci mai degrabă un motor de sine stătător, semnificativ pentru schimbare", a declarat Bianca Dreyer. Acest lucru este aplicabil în special în cazul subiectelor emergente, orientate spre viitor, cum ar fi durabilitatea, gestionarea situațiilor de urgență și orașele inteligente, subiecte pentru care integrarea dimensiunii de gen are un potențial semnificativ și care nu au fost suficient de bine valorificate până în prezent.

Noi provocări în materie de egalitate de gen în raportul 2022

La întrebarea "Care sunt cele mai importante subiecte în domeniul egalității de gen?", experții reuniți la Viena au enumerat multe dintre ideile incluse în raportul din 2022 - implicarea bărbaților și a băieților, clima și durabilitatea, tranzițiile digitale și datele - precum și subiecte deja documentate în raportul din 2019 - reprezentarea politică a femeilor, integrarea refugiaților și egalitatea veniturilor.

Discuțiile au evidențiat faptul că mai sunt încă multe de făcut pentru ca egalitatea de gen să avanseze în politicile municipale. Indicele european al egalității de gen 2021 al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE)a arătat doar îmbunătățiri marginale în ceea ce privește indicatorii de egalitate de gen pentru UE în ansamblu, comparativ cu indicele din 2019, iar scorurile mai multor țări din UE au scăzut de fapt în acest interval de timp.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/gec_vienna-2.jpg

 

Întâlnirea rețelei proiectului GenderedLandscape, Viena (2022)

Bonus pentru orașele care țin cont de gen

Cu toate acestea, luarea în considerare a dimensiunii de gen poate duce la beneficii sinergice semnificative și neașteptate pentru orașe. De exemplu, Umeå, (Suedia) a calculat că, dacă bărbații ar folosi transportul public la fel de des ca și femeile, orașul ar obține reduceri de CO2 mai semnificative decât dacă ar converti o întreagă flotă de autobuze electrice. EIGE estimează că încorporarea unei perspective de gen în bugete și analizarea cheltuielilor publice în ceea ce privește inegalitatea neintenționată ar putea duce la o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor în Uniunea Europeană de la 6,1 % la 9,6 %, sau de la 1,95 la 3,15 trilioane de euro, până în 2050.

Programul de Cooperare URBACT este mândru să susțină acest progres, atât prin raportul actualizat, cât și prin dezvoltarea capacităților orașelor URBACT cu privire la modul în care să includă genul ca un aspect cheie în planurile lor de acțiune integrate și în procesele participative. Metodele din acest nou curriculum vor fi disponibile în URBACT Toolbox la timp pentru viitoarea lansare a URBACT IV.  De asemenea, acestea vor sprijini activitatea programului privind egalitatea de gen, o temă centrală în următoarea rundă de finanțare.

Aflați mai multe despre URBACT și egalitatea de gen în cadrul orașelor

Urmăriți activitatea noastră în grupul LinkedIn Gender Equal Cities și tweet-urile noastre cu hashtag-ul #GenderEqualCities.

Autor: Mary Dellenbaugh