Ontmoeting met Roeselare, Belgische partner van Tech Revolution 2.0
Edited on
06 May 2022Jasmien Wellens (JW) en Gino Dehullu (GD) vertegenwoordigen de stad Roeselare als Belgische partners van het URBACT netwerk Tech Revolution 2.0. Dit netwerk onder leiding van Barnsley (UK) wil goede praktijken aanreiken aan middelgrote post-industriële steden in Europa die manieren zoeken om hun economie te doen groeien en diversifiëren.
De netwerk Tech Revolutie gaat over post-industriële steden, kan u iets zeggen over het industriële verleden van Roeselare ?
GD : Roeselare kende in het begin van de 20th eeuw een grote textielindustrie die tot in de tweede helft van diezelfde eeuw heeft geduurd en een voedings- en landbouwindustrie die nog steeds voortduurt. Voeding en gezondheid zijn momenteel de twee belangrijkste industrieën in Roeselare.
Na het verdwijnen van textiel hebben we geprobeerd onze industrie opnieuw vorm te geven. We willen een bedrijfsachtergrond bouwen op gezondheidszorg en voeding met een voedselinnovatiepark en een voedselvallei. De transitie die we doorvoeren gaat in de richting van urban farming en nieuwe technologieën.
Daarom heeft Roeselare nieuwe vaardigheden nodig om werknemers te leveren aan het bedrijfsleven, de banen zijn door elkaar geschud door de introductie van nieuwe technologieën. Onze enige universiteit is enkel gericht op toegepaste wetenschappen, dus is het moeilijk om de brains in Roeselare te houden, dit is een echte uitdaging. Sommige nieuwe bedrijven die werken rond micro-elektronica en artificiële intelligentie hebben het moeilijk om werknemers te vinden. Hoewel ze een zeer laag werkloosheidscijfer hebben.
Welke redenen hebben u ertoe gebracht om in URBACT te stappen?
Roeselare was reeds betrokken bij enkele URBACT netwerken. Niet als stad maar als gewest (Midwest). Het werd op een goede manier geëvalueerd, want ze ontwierpen doeltreffende actieplannen en het Gewest kon daar verder op ingaan. Bovendien zit Roeselare ook in de stuurgroep van Eurotowns. Bij die gelegenheid ontmoetten ze Schiedam (Nederland), dat lid was van URBACT Tech Revolution 1.0. De y vertelde ons dat het voor Roeselare een geweldige kans zou zijn om deel te nemen aan het tweede overdrachtsnetwerk. Dit leidde tot een eerste contact met de lead partner Barnsley. Later dienden we een aanvraag in en werden we gekozen als partner van Tech Revolution 2.0. Bovendien waren er enkele links en gelijkenissen tussen de twee steden. Net zoals Roeselare, werkt Barnsley samen met een bibliotheek en een digitaal media centrum. Voor ons zou het zeer nuttig zijn om van hen te leren en die dingen aan te passen, te vertalen naar onze stad. De winkelsector is de derde sector waar we aan werken. Winkelen, eten en fietsen zijn de drie merken van de stad.
Transnationale bijeenkomst in Roeselare 2 - 3 maart 2022
Hoe helpt de ervaring van Barnsley bij uw reflectie?
JW : Gino is in Barnsley geweest en ik ga volgende week. Het is heel belangrijk om de goede praktijken te begrijpen. We hebben gemerkt dat een fysiek bezoek zeer essentieel is en dat ik wat kennis miste die Gino wel had, omdat hij de stad bezocht en ik niet.
Hebt u, net als Barnsley, een proefproject waarop u uw plan kunt testen?
JW : We zijn nog steeds aan het verkennen. Dat is ook de reden waarom ik naar Barnsley ga, want ik ben nu ook de projectleider in dit project en we proberen onszelf te vinden. In Roeselare doen we al veel aan goede praktijken, dus is het nu zoeken naar de lacunes. We willen een evenement organiseren over voeding in de brede zin van het woord. Dit is iets wat we aan het bespreken zijn, maar dit is niet iets wat we een pilootproject kunnen noemen.
U hebt in maart een transnationale bijeenkomst verwelkomd. Welke elementen hebt u uit deze bijeenkomst onthouden? Hoe zijn de relaties binnen het netwerk?
JW : Elke transnationale bijeenkomst wordt georganiseerd in een team met één focus. We bespraken de focus met onze URBACT expert Alison Partridge en we besloten te praten over economische ecosystemen. Wij hebben hier een aantal belanghebbenden bezocht. Bijvoorbeeld Agrotopia, een kas die werd gebouwd bovenop het dak van een van de bestaande gebouwen van de veiling en die met zijn meer dan 8.000 m² het grootste onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor tuinbouw in Europa is. Het is dus iets innovatiefs. Het project gaat ook over voedsel dus daar richten we ons op. Ook hebben we een bezoek gebracht aan RSL op Post, een centrum waar ze meerdere stakeholders bij elkaar brengen, waar circulariteit ook een rol speelt. Daarnaast hebben de deelnemers een van onze ULG (URBACT local group) ontmoet. En natuurlijk hadden we workshops die werden georganiseerd door Alison, onze expert, en door de lead partner.
We hadden een groot publiek, veel belanghebbenden waarmee we samenwerken voor het project en andere Europese projectleiders van Roeselare waren aanwezig.
Heeft u banden met andere Europese projecten ?
JS : We discussiëren soms met andere projecten, maar ik denk niet dat er een direct verband is. We overleggen samen en brainstormen een beetje, omdat ik ook met andere projecten bezig ben. We hebben bijvoorbeeld enkele Interreg-projecten (Sharepair).
Transnationale bijeenkomst in Roeselare 2 - 3 maart 2022
Wat zijn volgens u de andere troeven van URBACT ?
JW : Er zijn er genoeg. Hij had een capaciteitsopbouw in Parijs twee weken geleden. We hebben een mi-term reflectie gedaan die zeer vruchtbaar was. We hebben zeer goede steun van onze expert Alison en ook van de hoofddeskundige. We hebben zeer leerzame workshops gehad. De URBACT instrumenten zijn ook zeer nuttig. Hoewel, het zou nuttig zijn om een bijeenkomst te hebben met de leden van het eerste netwerk. Dat zou iets zijn om te plannen.
Hoe ver is uw actieplan gevorderd? Wat is er gepland voor de komende maanden ?
JW : Ik denk het wel, en het is iets waar je altijd aan moet werken. Aangezien wij van een strategische eenheid van de stad zijn, hebben wij enige input nodig van de economische afdeling. We zullen met hen overleggen, het is een lopende zaak. We hopen te eindigen met een duidelijk actieplan en we hopen in de komende weken wat pilots te doen.
GD : We hopen dat we na dit netwerk, als ons actieplan klaar is, een aantal goede ideeën hebben voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2024. We willen dit plan gebruiken tijdens de nieuwe beleidsperiode, dan kunnen we goed werk leveren.
Submitted by Fabian Massart on