Prima acțiune la scară mică a Bistriței
Edited on
14 March 2022Bistrița a organizat prima Acțiune la scară mică pe 20 ianuarie 2022. Acțiunea a luat forma unei Mese Rotunde, organizată la Căminul Cultural Municipal „George Coșbuc”, care este o direcție a municipiului, și membru GLU.
Masa rotundă s-a adresat tuturor, dar în același timp a fost oarecum dedicată populației tinere a orașului, intitulată: „Orașul te fură? Tineretul, orașul și cultura participării”. Masa rotundă a fost facilitată de Simion Pop, reprezentantul gazdei, iar participanții au fost: doamna Miki Braniște - manager cultural și cercetător în politică culturală, domnul Dan Coman - scriitor și profesor și domnul Cornel Ban - conf. și cercetător în economie.
În dezbatere s-au implicat activ și restul membrilor ULG, iar primarul orașului a participat on-line, evenimentul fiind în format hibrid, atât față în față, cât și on-line, din cauza restricțiilor cauzate de pandemia.
Premisele dezbaterii au pornit de la următoarea preocupare: Este orașul nostru un loc în care tinerii își pot imagina, experimenta și practica o cultură a participării și angajării civice? Cum pot tinerii să participe la schimbarea orașului și a politicilor publice urbane fără a fi nevoiți să „schimbe” orașul pur și simplu cu altul?
Am plecat de la premisa că ceea ce numim „cultură” și „acces la cultură” poate stimula un mod viu, reflexiv, critic și angajat de a imagina și practica viața urbană și „traiul bun” – cu toate aspectele sociale, economice, ecologice, infrastructura – intr-un oras ca Bistrita. Pe de o parte, evenimentele, acțiunile și discursurile „sectorului cultural” pot stimula dezvoltarea unui urbanism participativ și incluziv. Pe de altă parte, în același timp, trebuie să fim conștienți că de foarte multe ori „sectorul cultural” prin tipul de evenimente convenționale pe care le promovează ratează șansa de a stimula cultura participării în rândul tinerilor.
Am încercat împreună cu oaspeții noștri să discutăm despre această relație dintre „cultura urbană”, „cultura tineretului”, „sectorul cultural” și „locuințe urbane” încercând să ne imaginăm și să propunem fără a moraliza „lipsa de participare”, dar de prea multe ori se întâmplă noi tipuri de evenimente, acțiuni, spații, comunități în cultura orașului.
Concluzia a fost că este timpul să reconsiderăm dinamica urbană a centrelor și periferiilor, a „provinciei”, a politicilor culturale și a patrimoniului urban – material și imaterial, în ceea ce privește noi oportunități care trebuie folosite creativ. Dar pentru asta trebuie să înțelegem care sunt aceste oportunități.
Submitted by Irina Panait on