URBACT wordt (nog) groener
Edited on
16 November 2021Van een CO2- neutraal festival tot nieuwe URBACT IV-stedensteun, URBACT versterkt haar inzet voor een koolstofarme economie op alle niveaus.
URBACT heeft duurzaamheid al meer dan 15 jaar centraal staan in haar werk met Europese steden. URBACT ondersteunt stedelijke gebieden bij hun transformatie op een geïntegreerde en duurzame manier, heeft in de praktijk een aanzienlijke hoeveelheid kennis opgedaan en waardevolle goede praktijken op dit gebied geïdentificeerd. In de aanloop naar URBACT IV gaat het programma nu een stap verder: naast de Europese en mondiale engagement inzake klimaatbescherming zal de groene overgang in alle acties van URBACT op programma- en netwerkniveau worden bevorderd.
Het nieuwe Urbact IV-programma, dat in 2022 van start gaat, zal de groene overgang als een van zijn horizontale elementen omvatten. Dit is een kans om duurzaam denken en handelen te verankeren in elk aspect van de werkzaamheden van het programma, inclusief de toekomstige URBACT IV-netwerken en de actieplannen die hun steden zullen ontwikkelen.
URBACT-steden in de frontlinie van klimaatactie
De afgelopen jaren is het gesprek over klimaatverandering in een stroomversnelling geraakt van activistische en wetenschappelijke kringen naar de mainstream media en de samenleving, wat heeft geleid tot politieke toezeggingen die al lang hadden moeten plaatsvinden, zoals het Klimaatakkoord Parijs of de Europese Green Deal. In 2019 begon een ongekende mobilisatie van burgers voor het klimaat, met jongeren in de voorhoede, die wekelijks de straat opgingen om klimaatactie te eisen.
URBACT-steden hebben het voortouw genomen bij de overgang naar klimaatneutraliteit. Zo ondersteunt het Action Planning Network Zero Carbon Cities onder leiding van Manchester (VK) steden bij het vaststellen van wetenschappelijk onderbouwde koolstofreductiedoelstellingen, een initiatief om de uitstoot van broeikasgassen af te stemmen op de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Op hun CO2-neutrale pad bereiden deze steden lokale koolstofbudgetten en koolstofvrije actieplannen voor hun gemeenten voor.
https://twitter.com/Mayors4Climate/status/1234868863524909057/photo/1
De acht partners van het netwerk Urban Energy Pact, onder leiding van Clermont Auvergne Métropole (FR), werken eraan om tegen 2050 energieneutrale gebieden te worden. Elke stad in het netwerk brengt lokale belanghebbenden en burgers samen om actieplannen op te stellen voor lokale en hernieuwbare energiebronnen in hun gemeenschappen.
https://twitter.com/Urb_En_Pact/status/1419666841593597956?s=20
De vermindering en bestrijding van broeikasgasemissies vergt systemische verandering op vele fronten - van de manier waarop we energie, voedsel en goederen produceren tot de manier waarop we consumeren, reizen, onze steden ontwerpen en bouwen en de natuur en biodiversiteit beschermen. Hoewel individuele toezeggingen voor klimaatbescherming, door burgers of afzonderlijke organisaties, heel belangrijk zijn, is het systeemdenken - vergezeld van politieke wil en baanbrekend beleid - dat de echte spelbreker is. URBACT-steden hebben dit al lang begrepen.
Het RiConnect-netwerk voor actieplanning heroverweegt onze vervoersinfrastructuur, terwijl het BeePath Transfer Netwerk biodiversiteit en zelfvoorziening op voedselgebied bevordert door de totstandbrenging van "bij-vriendelijke steden". Het FOOD CORRIDORS-netwerk verbindt Europese regio's voor duurzame voedselproductie, terwijl Health&Greenspace de stedelijke groene ruimten verbetert om de mentale en fysieke gezondheid van lokale gemeenschappen te verbeteren. Noem een uitdaging op het gebied van duurzaamheid en de URBACT-steden zijn er al mee bezig.
URBACT IV gaat steden een nieuwe opleiding CO2-neutraliteit aanbieden
Eén van de nieuwe groene inspanningen van URBACT is een capaciteitsopbouwprogramma, gepland voor 2022, om URBACT IV-netwerken te helpen CO2-neutrale perspectieven in hun werk te integreren.
Clémentine Gravier, Capacity-Building Officer bij URBACT, zegt: "Het is heel belangrijk dat URBACT-steden de juiste instrumenten en trainingen vinden om hen te ondersteunen bij hun transitie naar CO2-neutraliteit. Er is al zoveel dat we kunnen leren van sommige URBACT-steden die het voortouw hebben genomen bij de aanpak van klimaatverandering. Wij zullen deze lessen bundelen en toevoegen aan de URBACT Toolbox om ze toegankelijk te maken voor een breder publiek."
Ondertussen heeft het URBACT-secretariaat besloten haar eigen CO2-voetafdruk te evalueren om zijn toekomstige decarbonisatieacties te onderbouwen.
Het URBACT City Festival, dat in juni 2022 onder het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zal plaatsvinden, wordt als een koolstofneutraal evenement georganiseerd. Dit is een uitdaging op zich - zelfs met een eco-georiënteerde locatie op basis van hernieuwbare energie, met lokaal, seizoensgebonden en plantaardig voedsel, afvalinzameling en compostering, ontkomen we niet aan de noodzaak van koolstofcompensatie om de reizen van de deelnemers en de resterende koolstofvoetafdruk te compenseren.
Deze ervaring is niet alleen een praktische herinnering aan de complexiteit van de uitdaging van koolstofneutraliteit op elke schaal, maar blijkt ook een katalysator te zijn voor menselijke creativiteit en vindingrijkheid om met spannende, meer natuurvriendelijke oplossingen te komen. Het 2022 City Festival zal hopelijk de weg vrijmaken voor meer CO2-neutrale evenementen en projectpraktijken in heel URBACT.
Kenniscentrum klimaatactie
Ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk, verzamelt URBACT alle duurzaamheidskennis en goede praktijken die door haar steden, netwerken en initiatieven zijn ontwikkeld en bouwt daarop voort. Onlangs lanceerde URBACT een klimaat actie kennis hub: een toegangspoort tot de goede praktijken, ideeën, artikelen en andere middelen over hoe steden lokale acties stimuleren om klimaatverandering tegen te gaan en veerkracht te verbeteren. De klimaatactie kennishub zal in de komende maanden voor URBACT IV aan belang winnen, dus zorg ervoor dat u op de hoogte blijft!
Submitted by URBACT punt Ned... on