Τελική εκδήλωση για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του Δικτύου Μεταφοράς BluAct, 27 & 28 ΜΑΙΟΥ 2021
Edited on
08 June 2021Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η τελική υβριδική συνάντηση-εκδήλωση (µε φυσική & διαδικτυακή παρουσία συµµετεχόντων) Ανταλλαγής και Εκµάθησης με τίτλο «Starting up the Blue Economy” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 27 & 28 Μαΐου 2021, µε στόχο την ανασκόπηση των πεπραγµένων υλοποίησης του έργου αναφορικά µε την µεταφορά της καλής πρακτικής BluAct.
Μέσω του διακρατικού δίκτυου µεταφοράς «BluAct», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT III, ο ∆ήµος Πειραιά µεταφέρει & στηρίζει την προσαρµογή και αποτελεσµατική υιοθέτηση της Πρωτοβουλίας Blue Growth Initiative (ένας διαγωνισµός καινοτοµίας για την ενίσχυση παραδοσιακών οικονοµικών δραστηριοτήτων µε Νέες και βιώσιµες επιχειρηµατικές ιδέες που σχετίζονται µε τον ναυτιλιακό τοµέα και τη Γαλάζια Οικονοµία). Επιπλέον, δηµιουργεί την ανάγκη ευρύτερης διάδοσης και διάχυσης της Καλής Πρακτικής από τον ∆ήµο Πειραιά ως πόλη καλής πρακτικής για το διαγωνισµό καινοτοµίας Blue growth και επικεφαλής για τη µεταφορά της καλής αυτής πρακτικής στο διακρατικό δίκτυο που αποτελείται από 7 ευρωπαϊκές πόλεις µαζί µε τον Πειραιά (Galati, Ρουμανία, Salerno,Ιταλια, Ostend, Βέλγιο, Mataro, Ισπανία, Burgas, Βουλγαρία και Matosinhos, Πορτογαλία).
Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης (27 Μαίου 2021), ξεκίνησε με χαιρετισμό του Jim Sims, επικεφαλής εμπειρογνώμονα του δικτύου BluAct και συντονιστή του πάνελ καθώς και με μία ζωντανή σύνδεση με τις 7 ευρωπαϊκές πόλεις-εταίρους µαζί µε τον Πειραιά. Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Ιωάννης Μώραλης και ο κ. Δημήτριος Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. H Δρ. Φανή Σακκελαριάδου, Καθηγήτρια στην Εφαρμοσμένη Θαλάσσια Γεωχημεία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μίλησε για τη σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας στην Ε.Ε, ενώ η Celine Ethuin, Υπεύθυνη διαχείρισης έργων από τη Γραμματεία URBACT, αναφέρθηκε στην πορεία των Δίκτυων Μεταφοράς του προγράμματος URBACT και στους στόχους τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μελλοντική αξιοποίηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τα Δίκτυα Μεταφοράς για το 2ο κύμα των Δικτύων Μεταφοράς, στην έγκριση των 5 νέων δικτύων μεταφοράς μέσω του μηχανισμού UIA και τις πέντε Εθνικές Πρωτοβουλίες Μεταφοράς Καλής Πρακτικής.
Ακολούθησε η προβολή του 1ου μέρους από ένα ντοκιμαντέρ 3 τμημάτων, το οποίο αφηγείται την ιστορία του «ταξιδιού» των πόλεων που συμμετείχαν στο δίκτυο μεταφοράς BluAct με σύντομα αποσπάσματα από εκπροσώπους και των 7 πόλεων-εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Πειραιά, με σύντομες περιγραφές από την κα Λήδα Αμπατζή, Συντονίστρια της Τοπικής Ομάδας Δράσης URBACT (ULG), την κα Θεώνη Παντελή, Επικεφαλής του τμήματος για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, την κα Αλεξάνδρα Τσάτσου, και τους κ.κ. Αγγελο Πλουμή και Αυγουστίνο Παριανό, την κα Μαρία Παπουτσή, ως εκπρόσωπο του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας -Κύπρου και την κα Αdelle Bucella, επικεφαλής της Μονάδας Προγραμματισμού & Διαχείρισης Εργων από τη Γραμματεία URBACT.
Στη συνέχεια η εκδήλωση συνεχίστηκε με μία σύντομη παρουσίαση για το τι πέτυχαν οι 7 πόλεις-εταίροι που συμμετείχαν στο δίκτυο μεταφοράς BluAct μέσω του διαγωνισμού καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα:
- Η βουλγαρική πόλη Μπουργκάς, αναφέρθηκε στο έργο “Burgas Blues Initiative”, στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και στη σημασία της διοργάνωσης ενός «Μαραθώνιου Καινοτομίας» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπουργκάς.
- Η ρουμανική πόλη Γκαλάτι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Danube Growth Initiative», η οποία χρησιμοποιεί λάδι τηγανίσματος ως μία μορφή ανακύκλωσης και παράγει σαπούνια.
- Οι αρχικοί στόχοι του Δήμου Ματαρό στην Ισπανία, ήταν η προώθηση της γαλάζιας οικονομίας και η τόνωση νέων επιχειρήσεων. Ωστόσο, τα θεμέλια για αυτό το έργο τέθηκαν στο έργο «Sea in Value», το οποίο επιδίωξε να προωθήσει μια ναυτική κουλτούρα, να αναπτύξει την γαλάζια οικονομία και να «ανοίξει την πόλη στη θάλασσα».
- Η πορτογαλική πόλη Ματοσίνιος, αναφέρθηκε στο δικό της διαγωνισμό Γαλάζιας Ανάπτυξης και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε.
- Η Οστάνδη στο Βέλγιο, αναφέρθηκε στο διαγωνισμό της “SeaZone Competion, στόχος του οποίου ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για νέα ταλέντα, καινοτομία, δημιουργικότητα, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
- Ο Πειραιάς και η κα Θεώνη Παντελή, Επικεφαλής του τμήματος για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (BlueGrowthPiraeus), αναφέρθηκε στο στόχο του διαγωνισμού, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να εμπνέει και να στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμες ιδέες που έχουν σχέση με τη Γαλάζια Οικονομία δίνοντας προτεραιότητα στη βιώσιμη χρήση των πόρων που προέρχονται από θάλασσες και ωκεανούς.
- Η ιταλική πόλη Σαλέρνο, αναφέρθηκε στο δικό της διαγωνισμό «BluAct Salerno», ο οποίος αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για πολιτικούς που υποστηρίζουν αυτό το έργο.
Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας έκλεισε με μία ανασκόπηση για τη Μέθοδο και τα δίκτυα μεταφοράς καλής πρακτικής του URBACT από τον Jim Sims, επικεφαλής εμπειρογνώμονα του δικτύου BluAct, παρακολουθήσαμε το 2ο ντοκιμαντέρ στο οποίο είδαμε τις τοπικές ομάδες δράσης του δικτύου BluAct εν δράσει καθώς και τους νικητές του διαγωνισμού της εκάστοτε πόλης-εταίρου και ακολούθησε μια συνεδρία από ερωταπαντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των εκπροσώπων των πόλεων.
Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης (28 Μαίου 2021), με τίτλο «Η Κοινότητα του Δικτύου BluAct σε όλη την Ευρώπη», ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ Jim Sims, επικεφαλής του Δικτύου BluAct και συντονιστής της εκδήλωσης, ενώ η κα Αντριάνα Ζαρακέλη, Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, από το Δήμο Πειραιά, απηύθυνε καλωσόρισμα σε όλους τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης και στις πόλεις-εταίρους του δικτύου.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από τις πόλεις-εταίρους οι βραβευμένες ιδέες των 7 Διαγωνισμών της Γαλάζιας Οικονομίας, που διοργανώθηκαν στα πλαίσια του δικτύου μεταφοράς BluAct και ακολούθησε μία σειρά ερωταπαντήσεων από τους συμμετέχοντες προς τους νικητές του διαγωνισμού.
Ακολούθησε παρουσίαση του BlueEconomy Forum από την κα Λήδα Αμπατζή, Συντονίστρια της Τοπικής Ομάδας Δράσης URBACT (ULG), η οποία τόνισε ότι το Φόρουμ για τη Γαλάζια Οικονομία είναι ένα κομβικό σημείο για όλες τις Τοπικές Ομάδες Δράσεις URBACT οι οποίες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν σε όλη την Ευρώπη. Οι κ.κ. Αγγελος Πλουμής και Αυγουστίνος Παριανός, υπεύθυνοι Δημοσιότητας του Δικτύου BluAct, αναφέρθηκαν ότι μέσω του φόρουμ θα συνεχίσει να υπάρχει μία διαδραστική επικοινωνία με όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για τους νικητές του διαγωνισμού BlueGrowth, να έρθουν σε επικοινωνία με νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και να αναζητήσουν εμπειρογνώμονες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σύντομη παρουσίαση των μελών των τοπικών ομάδων δράσεων URBACT (ULGs) των 7 πόλεων-εταίρων που συμμετείχαν στο δίκτυο BluAct και μία σύντομη αναφορά στο μέλλον των ULGs και των διαγωνισμών. Τονίστηκε η σημασία των Τοπικών Ομάδων Δράσεων ως ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων-εταίρων του δικτύου BluAct. O Jim Sims και η Celine Ethuin από τη Γραμματεία URBACT, απηύθυναν αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς όλους τους συμμετέχοντες και τις πόλεις-εταίρους του δικτύου μεταφοράς BluAct.
Submitted by mpapoutsi on