Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ
Edited on
28 January 2021H πρώτη παρουσίαση, από μια σειρά παρουσιάσεων, των πόλεων-εταίρων του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσης του URBACT, RiConnect, παρουσιάζει παρακάτω το Δημόσιο Φορέα, Transport for Greater Manchester, εξηγεί τις λειτουργίες του, τις επερχόμενες προκλήσεις και τα έργα τους καθώς και τις απόψεις του για το δίκτυο RiConnect.
O οργανισμός, Transport for Greater Manchester (TfGM), είναι ο δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των υπηρεσιών των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ολόκληρη τη μητροπολιτική κομητεία του Μείζονος Μάντσεστερ. Ιδρύθηκε το 1969 και έγινε το 1974 ο Εκτελεστικός Οργανισμός Μεταφοράς Επιβατών του Μείζονος Μάντσεστερ (Greater Manchester Passenger Transport Executive -GMPTE). Το 2011, και μετά από μια μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραχώρησε περισσότερες αποκεντρωμένες εξουσίες, ο οργανισμός μετονομάστηκε σε Transport for Greater Manchester. Το 2014, η Μείζων περιοχή του Μάντσεστερ ήταν η πρώτη πόλη-περιφέρεια στο Ηνωμένο Βασίλειο που έκλεισε μια σημαντική συμφωνία αποκέντρωσης με την κεντρική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα η Μείζων περιοχή του Μάντσεστερ να αποκτήσει πρόσθετες εξουσίες σε ορισμένους τομείς σχετικούς με τις μεταφορές, το χωροταξικό σχεδιασμό και τις υποδομές και έναν άμεσα εκλεγμένο δήμαρχο.
Σήμερα, ο φορέας TfGM είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των πολιτικών για τα μέσα μεταφοράς που καθορίζονται από το Δήμαρχο, τη Συνδυαστική Αρχή του Μείζονος Μάντσεστερ (GMCA), την Επιτροπή Μεταφορών του Μείζονος Μάντσεστερ (GMTC) και τα δέκα συμβούλια που απαρτίζουν τη διοικητική περιφέρεια της πόλης: Bolton, Bury, Oldham, Rochdale, Stockport, Tameside, Trafford, Wigan, καθώς και οι πόλεις του Μάντσεστερ και του Σάλφορντ (Salford). Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτούς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους εφαρμόζονται από τον TfGM για τη βελτίωση των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων που αφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ολόκληρο το Μείζων Μάντσεστερ.
Ο οργανισμός, TfGM, συνεργάζεται στενά με εταιρείες εκμετάλλευσης λεωφορείων, τρένων και τραμ, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες μαζικής μεταφοράς για τα άτομα που ζουν και εργάζονται ή/και επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της Metrolink, του μεγαλύτερου ελαφρού σιδηροδρομικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου που σχεδιάζει για το μέλλον της, προωθεί την πεζοπορία και την ποδηλασία, αλλά ταυτόχρονα επενδύει και σε αυτές τις δύο δραστηριότητες. Επίσης, η Metrolink έχει υπό την ιδιοκτησία της τις στάσεις λεωφορείων καθώς και τα στέγαστρα στις στάσεις των λεωφορείων στη Μείζων περιοχή του Μάντσεστερ. Ο TfGM επενδύει σε νέους, σύγχρονους συγκοινωνιακούς κόμβους, αναπτύσσει «εξυπνότερους» τρόπους μετακίνησης χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνολογία και επιδοτεί την αγορά εισιτηρίων προκειμένου να βοηθήσει τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με τις μετακινήσεις τους. Ο οργανισμός διαδραματίζει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό των σχεδίων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ.
Ορισμένες από τις ρυθμίσεις σχετικές με τη διακυβέρνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς της περιοχής του Μείζονος Μάντσεστερ είναι λιγότερο σαφείς. Σε γενικές γραμμές, η βαριά σιδηροδρομική υποδομή διαχειρίζεται από τη Network Rail, ενώ οι υπηρεσίες διαχειρίζονται από ιδιόκτητες σιδηροδρομικές εταιρείες. Οι υπηρεσίες λεωφορείων διαχειρίζονται από ιδιωτικές εταιρείες · οι αυτοκινητόδρομοι υπάγονται στην κυριότητα και τη λειτουργία της εθνικής κυβερνητικής υπηρεσίας την Highways England, και το υπόλοιπο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων υπόκειται στον έλεγχο των δέκα συμβουλίων (που έχουν ειδικές εξουσίες, ως Τοπικές Αρχές Εθνικών Οδών (Local Highway Authorities), αν και ο οργανισμός TfGM παρεμβαίνει στη ροή της κυκλοφορίας σε μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ενός βασικού οδικού δικτύου 580 χλμ.
Στον TfGM, το τμήμα Στρατηγικής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προετοιμάζει και επιβλέπει την εφαρμογή των νόμιμων, τοπικών σχεδίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ, εκ μέρους της Συντονιστικής Αρχής (GMCA). Το τρέχον τοπικό σχέδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Μείζονος Μάντσεστερ είναι η Στρατηγική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Μείζονος Μάντσεστερ 2040 (Greater Manchester Transport Strategy 2040) που θέτει ένα όραμα για την ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ ώστε να έχει «συνδέσεις παγκόσμιας κλάσης που υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και πρόσβαση σε ευκαιρίες για όλους». Η στρατηγική αυτή παρέχει επίσης ευρείες, κατευθυντήριες αρχές για να βοηθήσει την πόλη-περιοχή να αναπτύξει και να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Προκειμένου να ολοκληρώσουμε και να εφαρμόσουμε τη μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Μείζονος Μάντσεστερ 2040 (Greater Manchester Transport Strategy 2040), θέλουμε το 50% όλων των μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ να πραγματοποιούνται με περπάτημα, ποδηλασία και δημόσιες συγκοινωνίες έως το 2040. Αυτό συνεπάγεται ένα εκατομμύριο πιο βιώσιμες μετακινήσεις κάθε μέρα. Η μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τον προγραμματισμό του δικτύου μεταφορών μας, που ορίζεται στη στρατηγική, υποστηρίζεται από μια σειρά πενταετών Σχεδίων Παράδοσης. Τα σχέδια παράδοσης καθορίζουν τις πρακτικές δράσεις που θα αναλάβουμε - για κάθε πενταετία- για την επίτευξη των φιλοδοξιών του Δήμου και για την παροχή μιας συντονισμένης προσέγγισης για τις επενδύσεις στις μεταφορές. Περιέχουν επίσης σαφή ζητήματα, για περαιτέρω αποκέντρωση της χρηματοδότησης των μέσων μαζικής μεταφοράς και εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση, και μας επιτρέπουν να παρέχουμε ένα καθαρότερο, πιο αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο δίκτυο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Λεπτομερείς, επιμέρους στρατηγικές στη Στρατηγική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Μείζονος Μάντσεστερ 2040 (Greater Manchester Transport Strategy 2040)- όπως η Στρατηγική, «Δρόμοι για Όλους» (Streets for All Strategy), η «Στρατηγική Ταχείας Μεταβίβασης» (Rapid Transit Strategy) και η «Τοπική Στρατηγική Λεωφορείων» (Local Bus Strategy) - προετοιμάζονται σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους, και αυτές θα καθορίσουν, με περισσότερες λεπτομέρειες, το πώς θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε την υποδομή κινητικότητας (mobility infrastructure) για να βελτιώσουμε τα πράγματα για όλους όσοι μετακινούνται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ. Θα παρέχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιμέρους στρατηγική, Streets for All Strategy, και θα την προσεγγίσουμε, σε ένα μελλοντικό άρθρο, καθώς αυτή η εργασία για την προαγωγή μιας προοδευτικής ατζέντας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνιστά σε μεγάλο μέρος τον λόγο που συμμετέχουμε στο δίκτυο RiConnect.
Submitted by mpapoutsi on