Consolidarea rezistentei economice în orasele mici bazate pe turism in mijlocul pandemiei Covid-19
Edited on
31 July 2020URBACT ajută deja orașele mai mici bazate pe turism să-și imagineze viitorul în urma pandemiei Covid-19.
Pandemia Covid-19 a afectat semnificativ întreaga Europă - dar realitățile au diferit atât între țări, cât și între orașe. În acest articol, explorăm experiențele a două orașe URBACT mai mici - Dubrovnik (HR) și Grosseto (IT) - care depind foarte mult de turism.
În timp ce orașele mari tind să aibă o varietate economică mai mare pe care să se bazeze în revenire, orașele europene mai mici care se bazează pe turism, precum Dubrovnik și Grosseto, au suferit efecte economice grave, deoarece turismul a fost întrerupt. Aceste orașe sunt afectate chiar și în situațiile în care au scăpat de cea mai gravă criză de sănătate.
Cu toate acestea, URBACT are o istorie îndelungată în susținerea orașelor mici și mijlocii și, în ciuda provocărilor lor, aceste două orașe au demonstrat, de asemenea, cum rezistența și inovația pot sprijini consolidarea capacității și schimbul de cunoștințe al rețelelor URBACT. Ambele orașe analizează acum cum acest moment provocator poate fi valorificat ca un moment de cotitură pentru a avansa și diversifica puterea lor economică și dezvoltarea durabilă.
Re-imaginarea turismului în Dubrovnik
Dubrovnik, situat în sudul Croației, este un oraș intens vizitat de turiștii care vin pentru orașul vechi medieval bine conservat și pentru coasta Adriatică frumoasă. Dar, ca în orice oraș concentrat pe turism, succesul său poate fi și cea mai mare provocare. Înainte de lovitura pandemică, Dubrovnik se luptă cu turismul și poluarea, aglomerația și deșeurile pe care aceasta le aduce.
Dar acum, după blocarea globală a pandemiei și restricționarea călătoriilor, turismul a dispărut complet, lăsând străzile goale și economia în cădere liberă. Potrivit orașului, la 1 iunie 2020, turismul a fost cu 98% mai mic decât în același timp al anului trecut. Cu atât de multe venituri și atâtea locuri de muncă bazate pe turism, pandemia a lovit puternic orașul, în ciuda faptului că nu a suferit rău de virusul însuși.
Toată lumea spera că turismul va reveni la normal vara, dar apoi a venit vara, iar numerele au rămas la fel, aproape 20% grad de ocupare față de anul trecut”, spune Alisa Vlasic, coordonatorul Grupului Local URBACT (ULG) al Rețelei URBACT a orașelor axate pe turism. Ea explică că alte părți ale țării au observat mai mult turismul rutier și feroviar, dar, în general, turiștii internaționali vin în Dubrovnik cu avionul - iar cei care intenționau să vină și-au anulat călătoria.
„Covid-19 a provocat o mare criză economică în întreaga noastră țară”, spune Vlasic, „dar până în prezent, Dubrovnik a fost cel mai puternic afectat”.
În ciuda provocărilor grave cu care se confruntă Dubrovnik, Vlasic consideră că acum este un moment critic pentru reevaluarea stadiului său privind turismul. „Primarul știe că a fi complet dependent de turism aduce și mai multe provocări în perioadele de criză economică”, spune ea. „Această situație obligă orașul să regândească [strategia]. Până acum, deseori a fost prea dificil să facem schimbări, dar acum trebuie ”.
Dubrovnik a intrat în Rețeaua URBACT de orașe axate pe turism în septembrie 2019. „Rețeaua ne-a ajutat să dăm mai departe munca noastră de a face turismul mai echilibrat”, spune Vlasic. „Orașul începuse deja aceste discuții în urmă cu trei ani, dar acum este momentul să acționăm.” Este foarte dificil să facem schimbări, dar acum trebuie”.
Întreaga rețea își concentrează din nou conversațiile, explică Vlasic, ca răspuns la impactul pandemiei. Acele orașe care încercau să facă față turismului colaborează acum la ceea ce înseamnă turismul durabil în recuperare. „Este interesant să vezi cum fiecare țară încearcă să regândească turismul”, spune Vlasic. Citate precum Veneția - un alt oraș partener - și Dubrovnik au unele dintre cele mai mari provocări.
Vlasic consideră că turismul va continua să fie forța economică dominantă în Dubrovnik în viitor, dar că acest moment poate fi valorificat pentru a lucra la diversificarea economiei și în sprijinirea altor sectoare. „Nu văd o economie cu totul nouă”, spune ea, „dar cred că aceasta oferă o mulțime de perspective cetățenilor locali pentru a începe să se gândească la alte lucruri. Ne propun să trecem de la 90% dintre oamenii care se bazează pe turism, la 70%, probabil. ”
Rețeaua de orașe axate pe turism continuă să fie o parte critică a recuperării Dubrovnikului. „Rețeaua ne oferă conexiunea și perspectiva externă de care avem nevoie”, spune Vlasic. „În pandemie, se poate simți că suntem cu toții izolați. Dar acum este momentul cel mai important pentru a fi conectat. Rețeaua URBACT înseamnă că, în fiecare zi, putem schimba experiențe cu alte orașe și ne putem ajuta reciproc. ”
Inovație a Grupului Local URBACT (GLU) în Grosseto
Încă de la începutul pandemiei, orașul Grosseto din sudul Toscanei - 80 000 de locuitori - a fost activ în ceea ce privește măsurile de siguranță și prevenire, încurajând oamenii să rămână acasă și să livreze măști de față gratuite cetățenilor. În consecință, numărul cazurilor din Covid-19 a rămas scăzut. Cu toate acestea, ca un oraș istoric și pitoresc, care se bazează pe turism, Grosseto a fost afectat semnificativ din punct de vedere economic de blocajele pandemice.
Din fericire, momentul intrării sale în rețeaua de planificare a acțiunilor URBACT iPlace - care sprijină orașele mai mici pentru a-și găsi nișele pentru dezvoltarea economică locală durabilă - a fost un ajutor direct și practic.
Wessel Badenhorst, Expertul Lider din iPlace, explică: „Grosseto este un oraș nou pentru URBACT și stabilirea GLU-ului lor a fost o provocare. Au muncit mult și au avut prima întâlnire GLU [la sfârșitul lui 2019]. Apoi, când izolarea a lovit, au putut să folosească GLU ca „pârghie”, având rolul de platformă de comunicare unică către comunitatea lor de afaceri.”
Într-adevăr, structura GLU a ajuns să fie critică. „Când a lovit pandemia în martie, GLU a fost temporar extins de către administrație la un „macro” GLU, implicând nu doar asociații locale, ci și instituții și organisme profesionale mai largi”, spune Annalisa David, responsabilul cu comunicarea iPlace pentru Grosseto. „Ne-a permis să înțelegem nevoile locale ale unei serii de părți interesate diferite.”
Acum, când administrația are ceva nou de propus, reunește părțile interesate ale macro GLU și întreabă ce cred ei. „Este o modalitate nouă de a relaționa între administrație și cetățeni”, spune David.
Macro ULG a fost împărțit în opt grupuri de lucru mai mici care abordau diferite probleme ca răspuns la provocările pandemiei - de la turism și comerț la construcții și comunicații - și a venit cu propuneri inovatoare pentru a ajuta Grosseto. „Deja, până în luna mai, am avut acele idei traduse în proiecte concrete”, spune David.
Proiectele au inclus o gamă largă de măsuri. Municipalitatea a decis să amâne aproape toate plățile fiscale de la cetățeni pentru a ajuta oamenii să se redreseze financiar din criză. Pentru a garanta distanțarea socială, orașul a decretat că întreprinderile, cum ar fi restaurantele și cafenelele, ar putea utiliza gratuit spațiul public în afara spațiilor lor pentru întregul an 2020.
Un proiect de marketing, MAreMMA Nel Cuore (Maremma în inima ta) a fost început pentru a ajuta la promovarea produselor agricole locale în magazinele și restaurantele Grosseto. O nouă aplicație gratuită, magazinul Ermes a fost dezvoltat pentru a ajuta conectarea oamenilor la întreprinderile locale, astfel încât activitățile comerciale să se poată recupera.
De asemenea, proiectele civice existente au fost urmărite rapid. Municipalitatea Grosseto a lucrat deja la implementarea unei rețele de căi ciclice pentru a conecta centrul orașului cu diverse site-uri turistice cheie. „Pandemia a accelerat obiectivul”, explică David. Pe lângă rețeaua de trasee pentru biciclete, mai multe rafturi pentru biciclete sunt instalate în oraș și sunt implementate stații de încărcare pentru biciclete electrice și vehicule electrice în toată provincia. David speră că acest lucru ar putea aduce noi turiști în Grosseto.
Privind către viitor
Ambele orașe folosesc experiențele rețelelor lor URBACT pentru a-și susține recuperarea din pandemie și pentru a construi un viitor local durabil. Acest lucru va avea impact direct asupra pregătirii Planurilor de Acțiune Integrate pentru dezvoltarea urbană durabilă.
Chiar mai înainte, în Grosseto, Annalisa David consideră că GLU-ul macro va continua dincolo de rețeaua iPlace ca o modalitate de a discuta problemele, deoarece structura a fost atât de utilă pentru oraș: „ULG ne-a arătat cum să rezolvăm rapid problemele singuri. decât să așteptăm ajutor extern - și am demonstrat cum putem valorifica cel mai bine resursele.”
În Dubrovnik, Alisa Vlasic speră că orașul va îmbrățișa turismul fără turism. Municipalitatea își propune să conecteze Planul de acțiune al orașelor axate pe turism cu proiectul său existent Respect the City, lansat de primar în 2018 pentru a ajuta turismul să fie mai echilibrat și mai responsabil.
Odată ce se întâmplă o mare criză, aceasta poate duce la două situații”, spune Vlasic. „Fie oamenii intră în rezerve pentru a se recupera economic și a reveni la normal cu orice preț, sau muncesc pentru a construi din nou mai bine.” Ambele orașe fac acest lucru din urmă, iar programul URBACT va continua să le sprijine și orașe mai mici ca acestea în atingerea obiectivelor.
Submitted by Irina Panait on