Proiectul orașului Cluj-Napoca: utilizarea instrumentelor digitale pentru a stimula potențialul inovator al funcționarilor publici
Edited on
04 June 2020Cluj-Napoca s-a alăturat rețelei Innovato-R pentru a încuraja procesele de inovare internă în administrația publică a celui de-al doilea oraș din România și capitala Transilvaniei.
Astfel, la începutul anului 2020, a fost organizată prima întâlnire internă a Centrului de Inovație și Imaginație Civică pentru angajații Primăriei Cluj-Napoca.
Datorită suprapunerii celor două calități (cea de a fi cetățean și, de asemenea, expert în servicii publice), angajații primăriei au un potențial ridicat de inovare socială.
„Inițiem primul apel intern pentru propuneri de inovare din partea unei administrații publice românești, folosind un instrument digital - o platformă de acces intern numită Innovato-R și am început primul apel pentru proiecte ca prototip”, a explicat Ovidiu Cimpean - Director de dezvoltare pentru Municipalitatea Cluj-Napoca.
Orașul Cluj-Napoca implementează proiectul Innovato-r, finanțat prin Programul de cooperare URBACT III al Comisiei Europene. Programul URBACT III este în măsură să utilizeze resurse și cunoștințe pentru a consolida capacitatea orașelor de a formula strategii și acțiuni integrate de dezvoltare urbană pe obiectivele tematice care corespund provocărilor lor.
Inițiativa de realizare a Innovato-R Cluj-Napoca face parte din activitățile Rețelei de Transfer de bune practici cu același nume care vizează dezvoltarea participativă a proiectelor dedicate îmbunătățirii performanței administrației locale, reducerii pierderilor și valorificării resurselor, crescând calitatea serviciilor publice și altele. Abordarea, bazată pe conceptul de „Produs Viabil Minim” (MVP), este transferată prin Innovato-R către următoarele orașe partenere: Metropole Du Grand Paris (FR), Cluj Napoca (RO), Murcia (ES), Porto ( PT), Veszprem (HU) și Rotterdam (NL). Transferul local propus de Primăria Cluj-Napoca se referă la construcția platformei Innovato-R Cluj-Napoca prin adaptarea platformei publice de bugetare online deja existente pentru cetățenii orașului (www.bugetareparticipativa.ro).
Ideea centrală a proiectului: susținerea soluțiilor inovatoare din cadrul primăriei, pentru optimizarea, comunicarea, calitatea și sustenabilitatea proceselor din administrația publică.
Un total de 19 proiecte au fost depuse pe platforma Innovato-R, iar după evaluare, Grupul Local URBACT va anunța săptămâna aceasta rezultatele. Toți participanții vor fi invitați la un webinar online pentru a urmări acest proces și avem în vedere o a doua iterație a procesului care ne va permite, de asemenea, o analiză a datelor și o mai bună documentare a procesului de transfer și învățare din bune practici URBACT, la modul în care funcționarii publici din Cluj-Napoca au primit și au adoptat acest instrument uimitor.
Autor: Francesco Tamburello
Submitted by Irina Panait on