Οι μικρές πόλεις βρίσκουν τις εξειδικευμένες οικονομικές τους θέσεις σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο
Edited on
01 June 2020Μπορούν οι μικρές πόλεις με πληθυσμό κάτω των 100.000, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων μεταξύ 10.000 και 50.000, να ανταγωνιστούν με τους μεγαλύτερους ομολόγους τους τόσο για την αναζήτηση ταλέντων όσο και για τις επενδύσεις;
Υπάρχουν παραδείγματα και καλές πρακτικές μεταξύ των εταίρων και από μικρές πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα εμπνεύσουν νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξεταστούν και να διερευνηθούν στο πλαίσιο του έργου iPlace Project;
Όλες οι πόλεις ανταγωνίζονται και συνεργάζονται. Το πρόγραμμα URBACT έχει αναπτύξει αποδεδειγμένες μεθόδους για να συνεργαστούν οι πόλεις σε καλά σχεδιασμένα αποτελεσματικά έργα για τη δημιουργία μηχανισμών ανάλυσης, μάθησης και σχεδιασμού δράσεων που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Μετά την εναρκτήρια συνάντηση κορυφής (kick-off summit meeting), οι πόλεις-εταίροι στο iPlace Project είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει η δυνατότητα για τους συνεργάτες να μάθουν και να αναπτύξουν νέα μονοπάτια, ειδικά αν αυτά τα νέα μονοπάτια περιλαμβάνουν εξάσκηση πάνω στον επανασχεδιασμό ιστορικών τομέων οι οποίοι αποτελούσαν κάποτε το βασικό πυρήνα των τοπικών τους οικονομιών.
Η πόλη του Αμαράντε στην Πορτογαλία είναι επικεφαλής του έργου iPlace, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις πόλεις Balbriggan (Ιρλανδία), Gabrovo (Βουλγαρία), Grosseto (Ιταλία), Heerlen (Ολλανδία), Kočevje (Σλοβενία), Medina del Campo (Ισπανία), Pärnu (Εσθονία), Pori ( Φινλανδία) και Saldus (Λετονία). Είναι μια εταιρική σχέση μικρών πόλεων που προτίθενται να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους στην αντιμετώπιση των αντίστοιχων προκλήσεων, ιδεών και μονοπατιών τους με σκοπό να βρουν τις θέσεις τους για βιώσιμη τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Το Amarante ήταν η τοποθεσία μιας πολύ επιτυχημένης εναρκτήριας συνάντησης από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου 2019, όπου όλες οι πόλεις-εταίροι συζήτησαν τις δυνατότητες του έργου και εξοικειώθηκαν με τη μέθοδο URBACT και τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Το επίκεντρο του έργου
Συνεργαζόμενοι ως δίκτυο κατά τη φάση ανάπτυξης του έργου, οι πόλεις εταίροι δημιουργούν από κοινού τα στάδια μιας διετούς διαδικασίας για την εμβάθυνση της κατανόησης των αντίστοιχων τοπικών οικονομικών ιστοριών τους και της αξίας τους για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα.
Επιπλέον, το έργο θα προσθέσει αξία δίνοντας στους εταίρους την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις που θα επηρεάσουν τις πόλεις τους, τόσο σαν «διαταρακτικοί» παράγοντες όσο και σαν νέοι δρόμοι για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι τάσεις περιλαμβάνουν τη ριζική μετάβαση από τις οικονομίες που βασίζονται στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στον κόσμο της εργασίας, συγκεκριμένα την ικανότητα για εξ αποστάσεως εργασία, μαζί με τον αυξανόμενο αυτοματισμό των διαδικασιών και των υπηρεσιών κατασκευής καθώς και τα βασικά στοιχεία των τοπικών οικοσυστημάτων που επιτρέπουν την καινοτομία και υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα.
Αυτές οι τάσεις θα αντιπαραβληθούν με την υπάρχουσα εμπειρία σε κάθε πόλη-εταίρο. Είναι οι πόλεις τους φιλόξενοι χώροι για τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους; Υπάρχει η υποδομή και η συνδεσιμότητα για να επιτρέπεται η μετεγκατάσταση στις πόλεις τους; Οι πόλεις τους έχουν πολιτικές και στρατηγικές για να τις κάνουν πιο βιώσιμες, να είναι προσβάσιμες με τα πόδια και λιγότερο εξαρτώμενες από τα αυτοκίνητα; Πόσο φιλικές προς την οικογένεια είναι οι πόλεις τους και πόσο ποιοτική είναι η ποιότητα ζωής τους; Η ανάλυση θα δώσει τη δυνατότητα στις πόλεις εταίρους να αναπτύξουν δράσεις κατά τη διάρκεια ζωής του έργου που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για αλλαγή στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες και θα ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες λαμβάνοντας υπόψη σαφείς βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
Φωτογραφίες 2 & 3: Σχεδιάζοντας το έργο κατά τη διάρκεια της συνάντησης
Το έργο θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για κάθε πόλη-εταίρο να κάνει ένα ταξίδι στο βιομηχανικό παρελθόν τους και να επανεξετάσει τις δυνατότητες για νέα οικονομική δραστηριότητα καθώς και να βρει συνέργειες μεταξύ παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, ορισμένες πόλεις-εταίροι έχουν ιστορίες τοπικών επιχειρήσεων σε βιομηχανίες ξύλου και κλωστοϋφαντουργίας που ήταν επιτυχημένες σε μια προηγούμενη εποχή. Θα συνδυάζονται οι νέες δεξιότητες και γνώσεις με τέτοιες ιστορικές τοπικές βιομηχανικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καινοτομία και ενεργοποίηση νέων αγορών; Οι δυνατότητες θα διερευνηθούν στις επερχόμενες επισκέψεις στην πόλη που θα πραγματοποιηθούν από την επικεφαλής πόλη-εταίρο και τον επικεφαλής εμπειρογνώμονα.
Το παρακάτω γράφημα συνοψίζει κατάλληλα την εστίαση του έργου. Εξετάζοντας τη βιομηχανική ιστορία της πόλης, έχοντας υπόψη την υπάρχουσα εμπειρία του τόπου και τις επιταγές για αλλαγή που επιφυλάσσει το μέλλον, οι συνεργάτες θα επιδιώξουν να βρουν θέσεις για νέα τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Τι σημαίνει επιτυχία για τους συνεργάτες του έργου
Η επιτυχία του έργου σε επίπεδο πόλης θα είναι εμφανής όταν κάθε πόλη-εταίρος θα έχει δημιουργήσει μια ισχυρή στρατηγική που θα είναι το προϊόν μιας διαδικασίας, μέσα από μια σειρά από στάδια ανάπτυξης δράσης, όπως: μια έντονη ανάλυση θέσεων και ευκαιριών χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία και τεχνικές, η ανταλλαγή και εκμάθηση καλών πρακτικών με και από πόλεις εταίρους, η δημιουργική εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων και των ενδιαφερόμενων μερών στην από κοινού δημιουργία εξερευνώντας ιδέες, ακούγοντας σχόλια και κατανοώντας τις τοπικές προκλήσεις , η αξιοποίηση διεθνούς εμπειρογνωμοσύνης που σχετίζεται με εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για το έργο που διατίθεται από το URBACT και πειραματισμός με μικρές δράσεις για να δοκιμάσουμε τις βασικές δράσεις που θα αποτελέσουν τα θεμέλια της στρατηγικής.
Φωτογραφία 4: Επίσκεψη στο IRIS, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας στο Αμαράντε
Σε επίπεδο έργου, η επιτυχία θα μετρηθεί κατά την παράδοση ενός συνόλου συντονισμένων δραστηριοτήτων δικτύου όπου οι πόλεις-εταίροι θα χρησιμοποιήσουν μια σειρά διακρατικών συναντήσεων, που φιλοξενούνται με τη σειρά τους από κάθε πόλη-εταίρο, για τη διεξαγωγή σεμιναρίων σχετικά με: α) τις παγκόσμιες τάσεις, β) να παρουσιάσει καλές πρακτικές που αποδεικνύουν την ευελιξία των μικρών πόλεων να είναι ανταγωνιστικές, γ) να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν από κοινού δεξιότητες και τεχνικές που θα ενισχύσουν την ικανότητα των πόλεων-εταίρων να «ξεκλειδώσουν» δημιουργικές απαντήσεις στις κοινότητες και τις επιχειρηματικές τους ομάδες για την αντιμετώπιση των τοπικών οικονομικών προκλήσεων καθώς και δ) να αξιοποιήσει τη συλλογική γνώση των πόλεων που επισκέπτονται για τη διενέργεια αξιολογήσεων από ομότιμους που βοηθούν τις διοργανώτριες πόλεις να βλέπουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες τους μέσα από μία φρέσκια ματιά.
Φωτογραφία 5: Ομαδική φωτογραφία στην ιστορική γέφυρα στο Αμαράντε
Εν κατακλείδι, το iPlace Project μπορεί να απεικονιστεί καλύτερα ως ένα ταξίδι όπου οι πόλεις-εταίροι είναι συμπατριώτες ταξιδιώτες που αναζητούν πάντα εξειδικευμένες θέσεις για τις πόλεις τους, ενώ εμβαθύνουν την κατανόησή τους για τις «λεπτομέρειες» που κάνουν τις πόλεις τους ξεχωριστές αλλά και τις διαστάσεις που τις καθιστούν παρόμοιες με άλλες, με την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν για να αναπτύξουν νέες ιδέες, οι οποίες θα επιφέρουν μια πιο βιώσιμη τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Submitted by mpapoutsi on