Πώς αντιμετωπίζουν οι πόλεις του δικτύου RU:RBAN την πανδημία COVID-19;
Edited on
22 May 2020Η πανδημία COVID-19 έχει συγκλονίσει και ανατρέψει τις ζωές ολόκληρου του πλανήτη, αυτό είναι σίγουρο, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο ιός έχει επηρεάσει άνισα χώρες στην ίδια ήπειρο, αλλά κάθε μία από αυτές τον καταπολεμά. Πώς αντιδρούν λοιπόν οι χώρες, ποια μέτρα λαμβάνουν και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνία; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις υπάρχει στις καθημερινές μας ειδήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες: με τεράστιες δυσκολίες, περιορισμούς στις πιο αναφαίρετες ελευθερίες μας και, πάνω απ 'όλα, απερίγραπτο πόνο και απώλεια.
Οι δραστηριότητες στους αστικούς κήπους όλων των πόλεων-εταίρων του δικτύου RU:RBAN σταμάτησαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, σύμφωνα με τις διατάξεις ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Παρόλο που οι αστικοί κήποι δεν συνωστιζόταν από ανθρώπους, η φύση ακολούθησε το δικό της ρυθμό και ο κύκλος ζωής των λαχανικών μας συνεχίστηκε, χωρίς να τους λείπει πολύ η παρουσία μας: άνθισαν και μεγάλωσαν το ίδιο, και «η φύση πήρε τα ηνία», όπως ανέφερε ενδεικτικά ένας από τους κηπουρούς από τη Θεσσαλονίκη.
Τι γίνεται όμως με εμάς, τους κηπουρούς, κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού (lockdown); Πώς πρέπει να συναντηθούμε για τις καθιερωμένες μας συναντήσεις της Τοπικής Ομάδας Δράσης του Urbact (ULG); Πώς μπορούμε να συζητήσουμε για τις δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν όσον αφορά στη συντήρηση των κήπων μας και, κυρίως, στη σπορά και στη φύτευση που αναμένεται την άνοιξη; Λοιπόν, με κάποιο τρόπο οι συνθήκες αυτές έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν εναλλακτικές δράσεις, ενώ παράλληλα έχουν δείξει την ανθεκτικότητά τους: οργανώνουμε διαδικτυακές συναντήσεις χάρη στη χρήση πλατφορμών και τεχνολογικών εργαλείων που διατίθενται για όλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδυναμία να συναντηθούμε διά ζώσης έχει δελεάσει τους κηπουρούς να «συναντηθούν» (διαδικτυακά) πιο συχνά από ό, τι στο παρελθόν, ίσως υποκινούμενοι από την ανησυχία για την επιβίωση των κήπων και την ανάγκη να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με άλλους.
Το γεγονός είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, τα μέλη της ULG ήταν πιο ενεργά από ποτέ με αυτήν την έννοια. Ενώ στην Caen, για παράδειγμα, τα μέλη της ULG διατηρούν συνεχώς επαφή μέσω email και ενημερωτικών δελτίων. Μετά την αρχική απαγόρευση πρόσβασης σε αστικούς κήπους στην Κρακοβία κατά το μήνα Μάρτιο, οι κηπουροί μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σεβόμενοι όλα τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν (κοινωνική απόσταση, φορώντας μάσκα, χωρίς συγκεντρώσεις στους κήπους κ.λπ.).Ωστόσο, η πανδημία κατέστησε απαραίτητο να αναβληθεί η Διακρατική Συνάντηση της πόλης και ένα διεθνές συνέδριο που θα λάμβανε χώρα τον Ιούνιο του 2020. Η διαδικασία ήταν παρόμοια και στις πόλεις La Coruña και Loures, όπου όλες οι επιτόπιες δραστηριότητες κατάρτισης κηπουρικής έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης. Ωστόσο, οι δραστηριότητες σε αστικούς κήπους στο Βίλνιους της Λιθουανίας συνεχίστηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αν και με περιορισμούς όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό κηπουρών που υπήρχαν ταυτόχρονα στα οικόπεδα και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται (μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις). Στη Ρώμη η απαγόρευση πρόσβασης σε όλα τα πάρκα και τους αστικούς κήπους ήταν ενεργή καθ 'όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και μέρους του Απριλίου, όταν ο δήμαρχος επέτρεψε στους κηπουρούς να έχουν πρόσβαση στα οικόπεδά τους υπό πολύ αυστηρές συνθήκες: 1 κηπουρός κάθε 50τμ γης, με μειωμένο αριθμό κηπουρών, οι οποίοι θα εργάζονται με βάρδιες ταυτόχρονα στην περιοχή, ενώ ο κατάλογος των κηπουρών για κάθε βάρδια θα αποστέλλεται στο Urban Garden Office της αρμόδιας διοικητικής Αρχής της πόλης. Επίσης, ο Δήμαρχος της πόλης δεν επέτρεψε καμία κοινωνική δραστηριότητα στους αστικούς κήπους.
Εκτός από ό, τι έχει συμβεί στις πόλεις-εταίρους του δικτύου μας RU: RBAN, πρέπει να τονίσουμε πόσο η πανδημία COVID-19 έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο την πραγματικότητα των αστικών κήπων και εκτός των συνόρων της ΕΕ: αναγνωρίζονται ως μέσο για την καταπολέμηση της φτώχειας που , δυστυχώς, έχει πλέον καταστεί μια έκτακτη ανάγκη μέσα σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την υγεία σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος της πόλης Barranquilla στην Κολομβία ζήτησε συμβουλές από το δίκτυο RU: RBAN προκειμένου να βρει πιθανές λύσεις για την ένταξη των μεταναστών και για την παροχή τροφής σε πολίτες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα καθημερινά. Οι αστικοί κήποι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική λύση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της πόλης της Κολομβίας και καταρτίζεται ένας Οδηγός ( Vademecum) που περιέχει οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των αστικών κήπων, οι οποίες θα κοινοποιηθούν στην Barranquilla ως μέρος του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των προγραμμάτων URBACT και της IUC.
Καθώς μπαίνουμε στις διαφορετικές φάσεις της πανδημίας και «μαθαίνουμε» να συνυπάρχουμε με τον ιό, δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις εκτός από εκείνες της προσαρμογής σε νέες μεθόδους εργασίας και νέους τρόπους «κοινωνικοποίησης». Πέραν αυτών, ελπίζουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση στο εγγύς μέλλον, ώστε να μην παραιτηθούμε στο γεγονός ότι η κοινωνική συνιστώσα των αστικών μας κήπων ανήκει στο παρελθόν: χωρίς κοινωνικότητα, οι κήποι της αστικής κοινότητας θα γίνουν απλοί κήποι λαχανικών , τελεία και παύλα.
Submitted by mpapoutsi on