Alphen aan den Rijn deelt ervaringen met het Healthy Cities Netwerk
Edited on
13 May 2020Het URBACT Action Planning Netwerk Healthy Cities wil een gezonde leefstijl bevorderen door deze te koppelen aan stedelijke ontwikkeling. Alphen aan den Rijn werkt met acht Europese steden samen om de gezondheid in steden te bevorderen. Op 3-5 februari 2020 kwamen de negen partnersteden in Alphen aan den Rijn bijeen voor een transnationale bijeenkomst. Als Nationaal URBACT Punt Nederland mochten we een kijkje nemen. Lees hier wat de ervaringen van Alphen aan den Rijn!
Transnationale bijeenkomst in Alphen aan den Rijn
Op 3-5 februari 2020 kwamen de negen partnersteden van het Healthy Cities Netwerk bijeen voor de laatste transnationale bijeenkomst van fase 1. De eerste dag van de transnationale bijeenkomst heette Liesbeth Spies, de burgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn, de partnersteden welkom. Dit werd gevolgd door een presentatie door Lead Expert Sebastiaan van Herk. Tijdens zijn presentatie besprak hij onder andere wat het netwerk in fase 1 heeft bereikt en wat de doelen voor fase 2 zijn. Een bezoek aan Alphen aan den Rijn is natuurlijk niet compleet zonder een tour door de stad. De deelnemers kregen een rondleiding in de gemeente en haar kernen. Aan het einde van de dag was er ook ruimte om zelf de stad verder te verkennen.
Op de tweede dag bezochten de partnersteden de kwekers van Groen Direct in Boskoop. Hier kregen ze een korte rondleiding en uitleg over de werkzaamheden van Groen Direct. In het Flora gebouw kregen de partnersteden een presentatie van Clémentine Gravier van het URBACT Secretariaat verantwoordelijk voor capacity building in het URBACT-programma. Zij informeerde de partnersteden over wat er in de tweede fase van ze wordt verwacht. Vervolgens zijn de partnersteden uit elkaar gegaan om in kleinere groepen de uitdagingen en prestaties voor de tweede fase in kaart te brengen en met elkaar te bespreken.
Op deze dag kregen de partnersteden ook een presentatie van Acacia Water (URBACT Lokale Groep) over een ondergrondse wateropslag plan in Alphen aan den Rijn. Na de presentatie gingen de partnersteden op excursie naar het Historische Park Archeon en sloten de dag af met een gezellige borrel. Op de laatste dag sloten de partnersteden de transnationale bijeenkomst af door de thema’s en het kader voor transnationale samenwerking in de tweede fase vast te stellen.
Waarom Alphen aan den Rijn mee doet
Het Healthy Cities netwerk bestaat uit steden van verschillende groottes en met verschillende culturen. Ondanks dat ze zo verschillend zijn staan ze voor soortgelijke uitdagingen. Margreet Boer, Project Manager van de gemeente Alphen aan den Rijn over de samenwerking: “Het is verrijkend om uit te wisselen hoe andere steden daar tegenaan kijken en wat ze doen of al gedaan hebben om deze uitdagingen aan te pakken. Naast de uitwisseling van parate kennis is het tevens inspirerend om gezamenlijk te werken aan innovatieve oplossingen."
Samen met Healthy Cities richt Alphen aan den Rijn zich op de gezondheidsvoordelen van klimaatadaptieve maatregelen en gezondere voeding. Dit beogen ze te bereiken door klimaatadaptieve maatregelen te verbinden met meer beweging en gezonder eten. Voorbeelden van klimaatadaptieve maatregelen zijn het verbeteren van de inrichting van groene leefgebieden en luchtkwaliteit.
Tweede fase van Healthy Cities
Het proces voor fase 2 is met de partnersteden afgestemd en afgesproken. Op de laatste dag van de transnationale bijeenkomst hebben de partnersteden afgesproken dat het programma uit drie themagroepen zal bestaan voor een betere verdieping van de thema’s. De drie thema’s zijn:
- Landschap en Groen;
- Mobiliteit en Connectiviteit, en;
- Lifestyle
Alphen aan den Rijn wil in de tweede fase een Health Impact Assessment (Gezondheidseffectschatting) ontwikkelen die ook meteen kan worden toegepast. Een Health Impact Assessment is een combinatie van methodes, procedures en instrumenten om een beleidsvoorstel, programma of project te beoordelen op de mogelijke effecten voor de gezondheid. De Health Impact Assessment maakt het mogelijk om gezondheidseffecten van de nieuwe klimaatadaptieve maatregelen te meten en de vertaalslag te maken naar financiële voordelen die het kan opleveren voor de samenleving
Wij wensen Alphen aan den Rijn en de acht andere Europese steden heel veel succes in de tweede fase van het Action Planning Netwerk! Blijf op de hoogte van het netwerk via @healthycitiesAP
Submitted by URBACT punt Ned... on