You are here

23 de Rețele de Planificare a Acțiunii sunt gata pentru faza 2!

Edited on

14 May 2020
Read time: 4 minutes

Pe 7 mai Comitetul de Monitorizare a programului URBACT a aprobat oficial toate Rețelele de Planificare a Acțiunilor pentru a trece la faza 2.

Obiectivul principal al Rețelelor de Planificare a Acțiunilor este de a reuni între 7 și 10 orașe din Europa pentru a schimba experiență într-o anumită provocare tematică de dezvoltare urbană și pentru a-și împărtăși ideile despre soluțiile posibile, pe o perioadă de peste 2 ani. Faza 1 (de la sfârșitul lunii iunie 2019 până în februarie 2020) s-a concentrat pe dezvoltarea studiilor de bază, profilurilor de orașe și producerea Formularului de cerere pentru faza 2.

În urma aprobării Rețelelor de către Comitetul de Monitorizare, orașele sunt acum gata să se concentreze pe activitățile de schimb și învățare folosind o serie de instrumente și abordări de învățare, în conformitate cu metoda URBACT. Fiecare oraș partener va pune bazele unui Grup Local URBACT, care va formula planul de acțiune integrat pentru implementarea acțiunilor viitoare. Faza 2 prezintă, de asemenea, o noutate pentru proiecte: de acum încolo orașele sunt încurajate să întreprindă acțiuni pilot (acțiuni la scară mică), să experimenteze idei noi de proiecte, în conformitate cu subiectul rețelei orașelor.

Ca urmare a pandemiei Covid-19, Secretariatul URBACT va desfășura o serie de activități adaptate pentru a sprijini aceste Rețele și partenerii lor, inclusiv printr-o serie de instruiri folosind formate online și o prelungire de 3 luni a ciclului de viață al rețelei, ceea ce înseamnă că proiectele se vor derula până în august 2020. Astfel, rețelele vor respecta următorul calendar:

  • Etapa de activare (mai - decembrie 2020): alcătuirea unei foi de parcurs a Planului de acțiune integrat;
  • Acțiuni de planificare (decembrie 2020 - decembrie 2021): elaborarea planului de acțiune integrat;
  • Implementarea planificării (decembrie 2021 - iunie 2022): finalizarea Planului de acțiune integrat;
  • Finalul planurilor de acțiune integrate (iunie - august 2022): schimb de cunoștințe.

Puteți găsi toate rețelele aprobate în tabelul de mai jos, în care găsiți evidențiat și orașul Partener Lider al fiecăreia.

Felicitări pentru cele 23 de proiecte aprobate!

REȚEA

PARTENERI

DESCRIERE

1. Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare

UrbSecurity

Leiria (PT)
- Longford (IE)
- Madrid (ES)
- Mechelen (BE)
- Michalovce (SK)
- Parma (IT)
- Pella (EL)
- Unione della Romagna Faentina (IT)
- Szabolcs 05 Regional Development Association of Municipalities (HU)

Securitatea și siguranța sunt două bunuri comune și componente fundamentale ale democrației europene. Această rețea intenționează să analizeze strategiile și conceptele de proiectare și planificare urbană, care ar putea contribui la prevenirea segregării și a comportamentului antisocial. În plus, această rețea dorește să co-creeze o abordare integrată pentru securitatea urbană, axată pe îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și creșterea inteligentă, durabilă și incluzivă a orașului, către un mediu bun de viață.

Find your Greatness

Alba Iulia (RO)
- Bragança (PT)
- Candelaria (ES)
- Perugia (IT)
- Wroclaw (PL)
- Võru (EE)
- Limerick (IE)
- Budafok-Tétény 22nd district of Budapest (HU)

Provocarea pentru orașe este să se bazeze pe propriile oportunități. Partenerii proiectului trebuie să identifice la nivel local o putere, care a fost construită ca un mecanism durabil care generează dezvoltare urbană. Scopul acestei rețele este de a explora și de a spori potențialul orașului, combinând abordarea strategică de marketing cu instrumente inteligente pentru un oraș inteligent.

2. Acces la și utilizarea TIC

DigiPlace
(în trecut DI4C)

Messina (IT)
- Botosani (RO)
- Oulu (FI)
- Portalegre (PT)
- Roquetas de Mar (ES)
- Saint- Quentin (FR)
- Trikala (EL)
- Ventspils Digital Centre (LV)

Această rețea își propune să instituie un mecanism de accelerare care să permită orașelor să surprindă oportunitățile de digitalizare atât în infrastructura mare, cât și cea mică. Eliminați toate obstacolele întâmpinate de orașele mijlocii în călătoria lor digitală: lipsa viziunii strategice și globale, lipsa dificultăților tehnice și de inginerie în încorporarea inovației digitale. Municipalitățile trebuie să garanteze adoptarea inovației digitale de către părțile locale interesate: cetățeni și antreprenori.

IoTxChange

Fundão (PT)
- Dodoni (EL)
- Jelgava (LV)
- Nevers Agglomeration (FR)
- Razlog (BG)
- Ånge (SE)
- Kežmarok (SK)
- Åbo Akademi University (FI)

Obiectivul este de a încuraja crearea unei rețele de orașe europene angajate în proiectarea de planuri de digitalizare bazate pe soluții tip Internet of Things (IoT) pentru creșterea calității vieții în orașele mici și mijlocii UE, ghidându-ne printr-o nouă epocă de transformare digitală.

3. Competitivitatea IMM-urilor

iPlace

Amarante (PT)
- Balbriggan (IE)
- Pori (FI)
- Pärnu (EE)
- Grosseto (IT)
- Gabrovo (BG)
- Heerlen (NL)
- Kočevje (SI)
- Medina del Campo
(ES)

- Saldus (LV)

Această rețea își propune să producă 10 strategii de dezvoltare economică robuste diferite și unice, care vizează propriile lor nișe și să genereze ecosisteme de inovație urbană. Partenerii orașului se vor concentra pe aprofundarea înțelegerii propriilor puncte forte economice locale și vor stabili metode strategice de revitalizare a economiei, adaptarea orașului la următoarea economie și la viitoarele schimbări economice, stabilind baze metodologice pentru generarea orașelor rezistente.

Tourism Friendly Cities

Genoa (IT)
- Braga (PT)
- Rovaniemi (FI)
- Venice (IT)
- Utrecht (NL)
- Krakow (PL)
- Cáceres (ES)
- Druskininkai (LT)
- Dún Laoghaire Rathdown (IE)
- Dubrovnik Development Agency (HR)

Această rețea își propune să exploreze modul în care turismul poate fi durabil în orașele de dimensiuni medii, reducând impactul negativ asupra cartierelor și zonelor interesate de diferite tipuri de turism pentru a atinge acest obiectiv ambițios, proiectul va crea strategii integrate și incluzive care pot păstra un echilibru între nevoile comunității locale, în ceea ce privește calitatea vieții și a serviciilor disponibile și promovarea dezvoltării urbane durabile la nivel de mediu, social și economic.

4. Economie bazată pe emisii scăzute de carbon în toate sectoarele

Urb-En Pact

Clermont Auvergne Metropole (FR)
- Bialystok Association of the Functional Area (PL)
- CIM Alto Minho (PT)
- Rouen Normandie Metropole (FR)
- Elefsina (EL)
- Galati (RO)
- Palma di Montechiaro (IT)
- Tampere EcoFellows (FI)

Autoritățile locale îmbrățișează obiectivul ambițios de a deveni un teritoriu energetic zero-net în următorii 30 de ani. Astfel, obiectivul este de a defini planurile de acțiune locală pentru a deveni un teritoriu zero-net (ZNE), prin producerea și livrarea de surse locale de energie, regenerabile și reglementate, prin implementarea unei bucle de energie care adună toate părțile interesate ale acestei economii circulare, în special consumatorii incluși în activități de comerț echitabil în zona metropolitană și în jurul ei.

Zero Carbon Cities
(în trecut ZCC)

Manchester (UK)
- Bistrita (RO)
- Zadar (HR)
- Modena (IT)
- Frankfurt am Main (DE)
- Tartu (EE)
- Vilvoorde (BE)

Rețeaua va sprijini consolidarea capacității orașelor pentru a stabili ținte de reducere a emisiilor de carbon bazate pe știință și Planurile lor de Acțiune privind energie durabilă (SEAP) aliniate la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Lucrând cu 7 centre pentru a adopta abordări diferite în ceea ce privește bugetarea emisiilor de carbon și țintele bazate pe știință, rețeaua va pune bazele unui program de consolidare a capacităților pentru a sprijini activitățile lor locale și a Planului de Acțiune Integrat și a influența orașele semnatare ale Pactului Primarilor.

5. Protecția mediului și eficiența utilizării resurselor

RiConnect

Barcelona Metropolitan Area (ES)
- Porto Metropolitan Area (PT)
- Krakow Metropole Association (PL)
- Paris Metropolitan Area (FR)
- Gdansk-Gdynia-Sopot Metropolitan Area (PL)
- Amsterdam Region (NL)
- Transport for Greater Manchester (UK)
- Thessaloniki Major Development Agency (EL)

Scopul general este regândirea, transformarea și integrarea infrastructurii de mobilitate care vizează reconectarea oamenilor, cartierelor, orașelor și spațiilor naturale. Proiectul va dezvolta strategii de planificare, procese, instrumente și parteneriate, încurajarea transportului public și a mobilității active, reducerea externalităților și deblocarea oportunităților de regenerare urbană cu obiectivele de structurare a teritoriului și realizarea unei metropole mai durabile, echitabile și atractive.

URGE

Utrecht (NL)
- Riga (LV)
- Oeste CIM (PT)
- Copenhagen (DK)
- Granada (ES)
- Munich (DE)
- Kavala (EL)
- Prato (IT)
- Nigrad (SI)

URGE (circUlaR buildinG citiEs) își propune să proiecteze politici urbane integrate privind circularitatea în sectorul construcțiilor - un consumator important de materii prime - deoarece există un gol în cunoștințele pe această temă. Rezultatul este o înțelegere aprofundată a acestei teme și un prim plan pentru o metodologie adaptată, care permite integrarea pe scară largă a dimensiunii circulare în marile proiecte de construcție cu care se confruntă parteneriatul URGE. URGE accelerează astfel tranziția către o economie circulară.

Healthy Cities

Vic (ES)
- Anyksciai (LT)
- Bradford (UK)
- Alphen aan den Rijn (NL)
- Falerna (IT)
- Farkadona (EL)
- Loulé (PT)
- Pärnu (EE)
- Malta Planning Authority (MT)

Această rețea își propune să aprofundeze relația dintre sănătate și mediul urban, planificând acțiuni care să se concentreze pe îmbunătățirea sănătății populației, dezvoltând în același timp o metodologie riguroasă de evaluare a impactului asupra sănătății. Planificarea urbană poate deveni un generator de sănătate din mai multe motive, iar această rețea de orașe reflectă multiplicitatea abordărilor posibile pentru a aborda problema: zonele verzi, mobilitatea, coeziunea socială sau promovarea sportului sunt câteva exemple.

KAIRÓS

Mula (ES)
- Belene (BG)
- Cesena (IT)
- Malbork (PL)
- Roskilde (DK)
- Heraklion (EL)
- Šibenik (HR)
- Ukmergè (LT)

 

Scopul final este reprezentarea unui moment al schimbării, îmbunătățirea mediului urban al orașelor implicate, dezvoltarea regenerării urbane conduse de patrimoniu. Acesta va spori potențialul patrimoniului din orașele mici și mijlocii dezvoltând strategii de coeziune economică și socială, incluziune și dezvoltare urbană durabilă. Această rețea favorizează schimbul transnațional de experiențe pentru a testa un cadru politic inovator, combinând o abordare integrată solidă cu un scop real de transformare.

Resourceful Cities
(în trecut UrbReC)

The Hague (NL)
- Bucharest 3rd district (RO)
- Ciudad Real (ES)
- Mechelen (BE)
- Cáceres (ES)
- Patras (EL)
- Oslo (NO)
- Opole (PL)
- Vila Nova Famalicão (PT)
- Zagreb (HR)

 

Această rețea urmărește să dezvolte următoarea generație de centre de resurse urbane pentru a promova impactul economic, de mediu și social pozitiv pentru economia circulară. Acestea facilitează prevenirea, reutilizarea, repararea și reciclarea deșeurilor. De asemenea, centrele funcționează ca puncte de conectare pentru cetățeni, noi afaceri, cercetători și sectorul public pentru a co-crea noi modalități de a închide buclele de resurse la nivel local.

FOOD CORRIDORS
(în trecut Rurban Food)

Coimbra Region (PT)
- Alba Iulia (RO)
- Córdoba (ES)
- Larissa (EL)
- Szécsény (HU)
- Bassa Romagna Union (IT)
- Tartu Tartumaa Arendusselts (EE)
- BSC Kranj and Gorenjska (SI)

Experiența recentă sugerează că este necesară promovarea unei tranziții către sistemele alimentare regionale. Această rețea încurajează crearea unei rețele de orașe europene angajate în conceperea de planuri alimentare care se extind din zonele urbane și periurbane printr-un coridor care facilitează reconectarea urban-rural. Această abordare îmbunătățește mediile de producție și consum bazate pe o bază de sustenabilitate economică, socială și de mediu, integrată în politicile de dezvoltare.

Health&Greenspace

Hegyvidék 12th district of Budapest (HU)
- Espoo (FI)
- Limerick (IE)
- Messina (IT)
- Breda (NL)
- Poznań (PL)
- Santa Pola (ES)
- Suceava (RO)
- Tartu (EE)

Ca răspuns la diferitele riscuri pentru sănătate legate de urbanizarea rapidă și de densificarea orașelor, acest proiect de rețea promovează planificarea și gestionarea adecvată a sănătății infrastructurii ecologice urbane, cu scopul general de a aduce beneficii pentru sănătate și bunăstare pentru cetățenii din toată Europa. Rețeaua aplică o abordare holistică care abordează principalele funcții oferite de infrastructura ecologică urbană care oferă beneficii sociale și de sănătate.

7. Transport sustenabil

Space4People

Bielefeld (DE)
- Arad (RO)
- Badalona (ES)
- Nazaré (PT)
- Turku (FI)
- Guía de Isora (ES)
- Panevèžys (LT)
- Saint-Germain-en-Laye (FR)
- Sérres (EL)
- Valga (EE)

Această rețea îmbunătățește cantitatea și calitatea spațiilor publice atractive din zonele urbane. În acest sens, abordează principală utilizare a spațiului public, respectiv transportul în 3 aspecte: îmbunătățirea experienței utilizatorilor și adăugarea de spațiu la rețelele pietonale și locurile (semi) pietonate, amplificarea huburilor intermodale către centrele urbane de utilizare mixtă, precum și reducerea și optimizarea parcării în spaţiul public. Proiectul adoptă o abordare centrată pe utilizator, prin utilizatorii care evaluează și creează utilizarea și proiectarea viitoare a spațiului public.

Thriving Streets

Parma (IT)
- Antwerp (BE)
- Igoumenitsa (EL)
- Klaipèda (LT)
- Nova Gorica (SI)
- Oradea (RO)
- Santo Tirso (PT)
- Radom (PL)
- Southwark London Borough (UK)
- Debrecen Economic Development Centre (HU)

Aceasta este o rețea care abordează blocajele în mobilitatea urbană durabilă. Proiectul se va concentra asupra beneficiilor economice și sociale ale mobilității durabile, mai degrabă decât asupra efectelor mediului demonstrate pe scară largă. Rețeaua susține că lucrul cu facilitățile locale și rețelele sociale la nivel de cartier ar putea debloca cererea ascunsă de mobilitate activă în orașe și, astfel, poate acționa ca un schimbător de comportament către cartiere mai rezistente și mai vii.

8. Protecția muncii și eficiența resurselor

SIBdev

Heerlen (NL)
- Aarhus (DK)
- Baia Mare (RO)
- Fundão (PT)
- Kecskemét (HU)
- Pordenone (IT)
- Zaragoza (ES)
- Võru Development Centre (EE)

Această rețea își propune să exploreze modul în care legăturile de impact social pot fi utilizate pentru a îmbunătăți prestarea serviciilor publice în domenii precum ocuparea forței de muncă, îmbătrânire și imigrare. Adesea, furnizarea de servicii este împiedicată de agenții și bugetele fragmentate și înfrânate de o aversiune la risc și dificultăți în crearea schimbării. Legătura de impact social este un model promițător care ameliorează aceste probleme prin creșterea colaborării, prevenirii și inovării.

9. Incluziune socială și sărăcie

ROOF

Ghent (BE)
- Braga (PT)
- Glasgow (UK)
- Thessaloniki (EL)
- Liège (BE)
- Odense (DK)
- Poznań (PL)
- Toulouse Metropole (FR)
- Timisoara Department of Social Assistance (RO)

Acest proiect își propune să desființeze conceptul de persoane fără adăpost prin soluții inovatoare de locuințe la nivelul orașului. Acesta va asigura schimb de cunoștințe despre colectarea datelor exacte și trecerea conceptuală de la managementul simptomatic la sfârșitul efectiv al situațiilor de persoanelor fără adăpost, cu Housing First și Housing Led ca model de ghidare. Această rețea va ghida orașele partenere către planuri integrate de acțiune locală legate de obiectivul strategic pe termen lung al funcționalului zero (fără adăposturi structurale).

ActiveCitizens

Agen (FR)
- Bistrita (RO)
- Cento (IT)
- Dinslaken (DE)
- Hradec Králové (CZ)
- Santa Maria da Feira (PT)
- Saint-Quentin (FR)
- Tartu (EE)

Scopul acestei rețele este de a regândi locul cetățenilor în guvernanța locală prin găsirea unui echilibru între democrația reprezentativă și democrația participativă. Această rețea de orașe mici și mijlocii europene, cu aceleași așteptări și provocări similare, va lua în considerare, pentru a face acest lucru, noi instrumente digitale. În același timp se va integra problema cetățenilor mai puțin familiarizați cu instrumentele digitale.

Access

Amsterdam (NL)
- Dublin (IE)
- Lisbon (PT)
- Riga (LV)
- Sofia (BG)
- Tallinn (EE)
- Vilnius (LT)
- London Greater Authority (UK)

Această rețea abordează importanța politicilor culturale incluzive. O provocare pentru toate orașele din acest proiect este aceea că oamenii nu se  îmbogățesc prin cultura în mod egal. Orașele trebuie să obțină o mai bună înțelegere a comunităților pentru a angaja toți cetățenii lor. Au identificat patru subiecte prin care să învețe să obțină această înțelegere și să îi susțină în atingerea tuturor grupurilor de populație din orașele participante din vestul, estul și sudul Europei.

Genderedlandscape

Umeå (SE)
- Frankfurt am Main (DE)
- Panevèžys (LT)
- Trikala (EL)
- La Rochelle (FR)
- Barcelona Activa SA (ES)
- Celje JZ Socio (SI)

Crearea condițiilor pentru egalitatea de gen printr-o înțelegere holistică a modului în care se creează inegalitatea de gen în locul specific. Această rețea creează un schimb de provocări cu care se confruntă orașele cu o înțelegere a inegalității de gen, care este înțeleasă la nivel global, dar contextualizată local.

10. Educație, aptitudini și învățare pe tot parcursul vieții

Cities4CSR

Milan (IT)
- Bratislava (SK)
- Budaörs (HU)
- Guimarães (PT)
- Molina de Segura (ES)
- Nantes Metropole (FR)
- Rijeka (HR)
- Kekava (LV)
- Sofia (BG)
-Vratsa (BG)

Prin creșterea intensivă a capacității actorilor locali, rețeaua va crește colaborarea dintre municipalități, întreprinderi și societatea civică pentru a promova schimbări urbane durabile, inclusive și inovatoare. Proiectul își propune să crească rolul și valoarea adăugată a activităților de RSC ale companiilor la nivel local, spre regenerarea urbană și inovarea socială, cu un accent special pe educație, pentru a aborda mai bine nevoile locale emergente și nesatisfăcute.

Vreți să aflați mai multe despre rețelele aprobate și ce fac acestea? Vizionați video-ul Metoda URBACT și consultați infografia Rețelelor de Planificare a Acțiunilor!