Η πανδημία θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την αναδημιουργία πόλεων
Edited on
11 May 2020Οι πόλεις από την Μπογκοτά έως το Όκλαντ κλείνουν δρόμους για να κάνουν χώρο για πεζούς και ποδηλάτες. Οι κάτοικοι των πόλεων πιστεύουν ότι θα ήμασταν πιο υγιείς αν τέτοιες αλλαγές ήταν μόνιμες.
Την προηγούμενη Τρίτη, ένα Gemballa Mirage GT μπήκε ανάμεσα σε μια σειρά παρκαρισμένων αυτοκινήτων σε έναν δρόμο στο Μανχάταν. Ο οδηγός το έβαλε στα πόδια και συνελήφθη. Και για μια στιγμή, η Νέα Υόρκη φαινόταν σχεδόν φυσιολογική, απαλλαγμένη από την ησυχία που κυβέρνησε την πόλη για τρεις εβδομάδες, αφού οι κάτοικοι διατάχθηκαν να μείνουν στο σπίτι τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοιού. Καθώς η κυκλοφορία εξαφανίστηκε, τα τροχαία ατυχήματα στην πόλη μειώθηκαν περισσότερο από 50 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι όπως και οι τραυματισμοί σε οδηγούς, επιβάτες, πεζούς και ποδηλάτες. Ο αέρας είναι καθαρότερος, ενώ ο ήχος από τα κορναρίσματα τίποτα άλλο από μία ηχώ.
Οι πόλεις που έχουν δει την κυκλοφορία να ηρεμεί, αντιμετωπίζουν ένα νέο είδος συμφόρησης - όχι στους δρόμους τους αλλά στα πεζοδρόμια τους. Όπως όλοι οι αστοί σε όλο τον κόσμο, έτσι και στους Νεουρκέζους απαγορεύτηκε να πηγαίνουν στα γραφεία, μπαρ, θέατρα , με πολλούς από αυτούς να συσσωρεύονται στα εστιατόρια των δημόσιων χώρων της πόλης, συχνά καταπατώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης στη διαδικασία. Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο δήλωσε ότι η αστυνομία θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα σε ανθρώπους έως και 500 $ για παραβίαση της εντολής να κρατάνε απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους, τιμή που έκτοτε διπλασιάστηκε. «Όποιος δεν έχει κοινωνική απόσταση σε αυτό το σημείο στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος στην εκπομπή The Today Show.
Ο De Blasio και πολλοί άλλοι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να επιβάλουν τη γραμμή των 2 μέτρων περιορίζοντας την πρόσβαση σε μέρη όπου συναντιούνται οι άνθρωποι: πάρκα, γήπεδα μπάσκετ, παιδικές χαρές, παραλίες, μονοπάτια πεζοπορίας και παρόμοια. Το πρόβλημα με τον περιορισμό της προσφοράς ανοιχτού χώρου, ωστόσο, είναι ότι δεν μειώνει τη ζήτηση. Οι άνθρωποι νιώθουν ακόμα την ανάγκη να βγουν έξω, κάποιοι να δουλέψουν, άλλοι να παίξουν, όλα αυτά για να περιφρουρήσουν την ψυχική τους υγεία. Τώρα, όμως, η ζήτηση προέρχεται κυρίως από τους πεζούς και όχι από τα οχήματα.
Σε αυτή την αλλαγή , οι αστικοί βλέπουν την ευκαιρία να σώσουν τους κατοίκους της πόλης όχι μόνο από την έξαρση μιας πανδημίας, αλλά και από μία κουλτούρα που έχει ως επίκεντρο το αυτοκίνητο και που κυριαρχεί στην αστική ζωή εδώ και δεκαετίες. Θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στην κυκλοφορία ανθρώπων - πεζών, ποδηλατών, χρηστών μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλων παρόμοιων - έναντι των αυτοκινήτων. Δεν πρόκειται μόνο για κάτι ευκαιριακό, για να "κλέψουμε" λίγο χώρο στο δρόμο ενώ τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα. Μια σειρά τακτικών που απαιτούνται εδώ και πολύ καιρό από τους αστικούς μπορούν να κάνουν τη ζωή έξω πιο ευχάριστη και πρακτική εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Και ανάλογα με το πως η ζωή μας επιστρέφει στο «φυσιολογικό» μόλις περάσει η πανδημία, οι κινήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τις πόλεις προς το καλύτερο και μακροπρόθεσμα.
Μια εύκολη, προφανής επιλογή είναι η απενεργοποίηση των κουμπιών που χρησιμοποιούν οι πεζοί για να ενεργοποιήσουν το σύμβολο «Περπάτα» για να διασχίσουν το δρόμο. Οι υποστηρικτές των φιλικών προς τους πεζούς δρόμων έχουν εδώ και πολύ καιρό επιπλήξει αυτά τα «κουμπιά ικετείας» που κάνουν την οδήγηση τον προεπιλεγμένο τρόπο μεταφοράς: χωρίς το πάτημα του κουμπιού δεν μπορεί κανείς να περπατήσει. Τώρα, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας βλέπουν τις συσκευές ως πιθανούς μεταφορείς του Kοροναϊού. Αρκετές πόλεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν επαναπροσδιορίσει τον κύκλο των σημάτων κυκλοφορίας για να συμπεριλάβουν σήματα για την κυκλοφορία των πεζών, χωρίς να απαιτείται η ώθηση ενός κουμπιού. Το ίδιο ισχύει και για το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. «Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για κάτι εύκολο και βιώσιμο που μπορούν να κάνουν οι πόλεις», λέει η Tabitha Combs, η οποία μελετά τον σχεδιασμό και την πολιτική μεταφορών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Με την απενεργοποίησή τους, οι πόλεις παραδέχονται σιωπηρά ότι τα κουμπιά δεν προορίζονται να κάνουν ασφαλέστερες τις διασταυρώσεις για τους πεζούς, αλλά για να διατηρήσουν την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους όσο το δυνατόν περισσότερο. «To μυστικό τους αποκαλύφθηκε και αυτό είναι κάτι που μπορούν να κάνουν», λέει ο Combs.
Submitted by mpapoutsi on