You are here

Τρόποι επανασχεδιασμού της διαδικτυακής συνεργασίας

Edited on

27 April 2020
Read time: 3 minutes

Με τις διαδικτυακές συναντήσεις, κάνουμε συχνά το λάθος απλώς να αντιγράφουμε αυτό που συνήθως κάνουμε στις προσωπικές συναντήσεις. Αλλά αντ' αυτού, πρέπει να δούμε ποιες διαδικτυακές συναντήσεις είναι οι πιο κατάλληλες και ποιες δεν είναι για τις προσωπικές συναντήσεις!

Μια άλλη σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνουμε είναι η διάκριση μεταξύ του ψηφιακού γνωστικού κορεσμού, της  κόπωσης λόγω της αποφυγής του κοινωνικού συγχρωτισμού, του γενικού άγχους και του τι μπορούμε να μάθουμε από εκείνη την περίοδο, των εξελισσόμενων πρακτικών της που μπορούμε να πάρουμε πίσω ως καλή πρακτική μετά την άρση της περιόδου περιορισμού.

Αυτές οι 2 σκέψεις επικεντρώνονται σε 2 απλούς άξονες:

• « Τα δυνατά σημεία της πρόσωπο-με-πρόσωπο συνεργασίας » έναντι «των δυνατών σημείων της ψηφιακής συνεργασίας»

• «Οι πρακτικές περιορισμού» έναντι «των πρακτικών μετά την άρση περιορισμού»

Πολλές ακόμη πτυχές θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη όπως : μεγάλες / μικρές ομάδες. καλή / κακή σύνδεση; δραστηριότητες σκέψης ή πράξης, κλπ . Ωστόσο, για αυτά, υπάρχει ήδη μεγάλη ποικιλία σεμιναρίων και συμβουλών στο Διαδίκτυο. Εδώ, θα επικεντρωθούμε στους 2 προαναφερθέντες και λιγότερο ανεπτυγμένους άξονες, προκειμένου να επανασχεδιάσουμε τις διαδικτυακές πρακτικές συναντήσεων / εργαστηρίων…

Τα «δυνατά σημεία της ψηφιακής συνεργασίας» τείνουν να βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά των «δυνατών σημείων της προσωπικής συνεργασίας»: αυτό που είναι εύκολο και αυθόρμητο στο ένα, φαίνεται δύσκολο και κουραστικό στο άλλο, και αντιστρόφως.

Αποφύγετε την απομίμηση των πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεων

Το βασικό μήνυμα εδώ είναι να σχεδιάσουμε έναν διαφορετικό τύπο διαδικτυακής συνεργασίας, αντί να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τις προσεγγίσεις που αφορούν τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις. Στη συνέχεια, θα βρείτε μια σειρά από οδηγίες σχεδιασμού που θα παρουσιάζουν τα κύρια σημεία πόλωσης μεταξύ των προσωπικών και διαδικτυακών διαδικασιών συνεργασίας.

Δεν είναι απλώς συμβουλές για τη βελτίωση των διαδικτυακών συναντήσεων, αλλά μια πρόσκληση για επανεξέταση της διαδικτυακής συνεργασίας σε βάθος και με μια εντελώς διαφορετική δομή για τη διοργάνωση συναντήσεων.http://www.strategicdesignscenarios.net/lab/wp-content/uploads/2020/04/SDS_How-to-redesign-collaboration-online_scheme-723x1024.jpeg

Ρυθμός

Οι πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρίες διάρκειας 2 έως 3 ωρών διοργανώνονται με σύντομα διαλείμματα για καφέ. Οι διαδικτυακές συνεδρίες θα πρέπει να είναι μικρότερες, διάρκειας 30 έως 60 λεπτών με περισσότερο χρόνο για ανανέωση στον ενδιάμεσο χρόνο.

«Χορογραφία»

Οι προσωπικές συναντήσεις με σκοπό να συζητηθούν θέματα, να γίνει καταιγισμός ιδεών, να δημιουργηθούν σχέδια… ακολουθείται συνήθως από ενημέρωση ή σύνθεση. Συντομότερες συνυφασμένες συνεδρίες θα πρέπει να προγραμματιστούν στο διαδίκτυο, συνδυάζοντας δημιουργικές διαφορετικές δραστηριότητες με συγκλίνουσες στιγμές.

Ψηφιακή-αναλογική ισορροπία

Οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις και συναναστροφές βασίζονται σε φυσικές αλληλεπιδράσεις σε ένα χώρο, όπου οι υπολογιστές τείνουν να είναι απαραίτητοι μόνο ως τεχνική υποστήριξη. Με τις διαδικτυακές συναντήσεις, οι δραστηριότητες θα πρέπει επίσης να σχεδιάζονται σε χαρτί, να γίνεται χρήση φυσικών αντικειμένων, προβολή αυτών μπροστά από την οθόνη ή ακόμη και κλείσιμο της οθόνης, προκειμένου να δοθεί χώρος σε ασύγχρονη εργασία και να αντισταθμιστεί ο ψηφιακός κορεσμός,

Ισορροπία μεταξύ γραφής-ομιλίας

Οι προσωπικές συναντήσεις βασίζονται σε προφορικές ανταλλαγές και φυσικές ομαδικές αλληλεπιδράσεις. Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερα γραφικά και να βασίζονται περισσότερο σε γραπτές υποστηρίξεις, μειώνοντας την εξάρτηση από την συχνά λιγότερο ομαλή ψηφιακή σύνδεση.

Επικοινωνία μέσω διαδικτυακής συνομιλίας

Η επικοινωνία στις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις βασίζεται σε λεκτική επικοινωνία, ενώ το κείμενο χρησιμοποιείται για τη λήψη μεμονωμένων σημειώσεων. Η διαδικτυακή επικοινωνία πρέπει να βασίζεται κυρίως στο πλαίσιο διαδικτυακής συνομιλίας (chat box) και στα κοινόχρηστα έγγραφα λήψης σημειώσεων, ενώ η ομιλία θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο για να διατηρείται η ανθρώπινη επαφή και για σχολιασμό.

Επίπεδο εστίασης

Οι κατευθυντήριες γραμμές για προσωπικές συναντήσεις στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα τους και στην προσπάθεια να διατηρούν τους ανθρώπους συγκεντρωμένους. Οι διαδικτυακές οδηγίες σύσκεψης θα πρέπει να επωφελούνται από μια πιο ήπια μορφή επικοινωνίας, την κατανεμημένη προσοχή που προκαλείται από διαφορετικές τοπικές συνθήκες και την απροσδόκητη διακοπή σύνδεσης σε κάθε απομακρυσμένη τοποθεσία.

Παρουσία

Η φυσική παρουσία, η γλώσσα του σώματος και η οπτική επαφή  βρίσκονται στον πυρήνα των προσωπικών συναντήσεων. Με τις διαδικτυακές συναντήσεις, η παρουσία των συμμετεχόντων περιορίζεται στα κοντινά πλάνα των ομιλητών, ενώ η ελκυστικότητα των συσκέψεων θα πρέπει να ενισχυθεί με εναλλαγές στους συντονιστές, εκπλήξεις στους προσκεκλημένους, χρησιμοποιώντας φυσικά αντικείμενα όπως ένα χρονόμετρο σε επιπλέον παράθυρα.

«Κρυφτό»

Οι προσωπικές συναντήσεις δεν επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να κρυφτούν ή να αποσυρθούν, εκτός εάν αποχωρήσουν από την αίθουσα. Οι διαδικτυακές συναντήσεις πρέπει να εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών μορφών παρουσίας: πλήρης οθόνη για κοινωνικοποίηση, ήχος μόνο για πιο εστιασμένες συζητήσεις και εικόνα  μόνο για σιωπηλά διαλείμματα.

Πριν και μετά

Οι προσωπικές συναντήσεις προετοιμάζονται μέσω μιας κοινής ατζέντας και, πολύ συχνά, πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά μετά τη συνεδρία για σκοπούς συγκεφαλαίωσης και αναφοράς. Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα πρέπει να λειτουργούν αντίθετα, με έτοιμο υλικό να μοιράζεται εκ των προτέρων, ερωτηματολόγια, σύντομες δηλώσεις σε βίντεο, σημεία συζήτησης που παρατίθενται και ο χρόνος της συνάντησης πρέπει να εστιάζεται στην κοινή χρήση και την προσαρμογή.

Κώδικας Συμπεριφοράς

Ο κώδικας δεοντολογίας των πρόσωπο –με- πρόσωπο συναντήσεων είναι λίγο πολύ δεδομένος, βάσει της εκπαίδευσης και της μακρόχρονης εμπειρίας των ανθρώπων σχετικά με τις συναντήσεις αυτές. Η διαδικτυακή επικοινωνία θα πρέπει να επιμένει στην ορθή πρακτική των εργαλείων διαμεσολάβησης του υπολογιστή και να εμφανίζει τους εμφανείς τρόπους καλής συμπεριφοράς όπως η χρήση μικροφώνου, οι αλλαγές στη σειρά των ομιλητών, οι κανόνες διατήρησης χρόνου ομιλίας κ.λπ.

Τι έπεται στη συνέχεια;

Μέχρι στιγμής έχουμε απεικονίσει πάρα πολλά για τον πρώτο προαναφερθέντα άξονα που δείχνει πώς «τα δυνατά σημεία της ψηφιακής συνεργασίας» είναι γενικά πολύ διαφορετικής φύσης και αντίθετα από τα « δυνατά σημεία των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο ».

Με το δεύτερο άξονα, «Πρακτικές περιορισμού» έναντι «πρακτικών μετά την άρση του περιορισμού», είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε τη λίστα οδηγιών μας. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού, την ίδια στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, οι άνθρωποι αισθάνονται κορεσμένοι από την ψηφιακή κοινωνικοποίηση και την κόπωση που προκαλείται από τις πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη. Επιπλέον, υποφέρουν από την αποφυγή κοινωνικού συγχρωτισμού και την έλλειψη ανθρώπινης επαφής.

Μετά την άρση του περιορισμού, αυτό που πιθανότατα θα παραμείνει είναι οι πιο μικτές πρακτικές: επειδή θα βρίσκεστε στον ίδιο χώρο δεν σημαίνει ότι θα επικοινωνείτε μόνο με το μοντέλο των προσωπικών συναντήσεων. Μπορείτε να οργανώσετε μια συνάντηση με τον ίδιο τρόπο που θα οργανώνατε μια διαδικτυακή συνάντηση, αν αυτό ταιριάζει καλύτερα στους σκοπούς της συνεργασίας σας!

Μπορείτε να δείτε την αρχική μορφή του άρθρου εδώ.