You are here

Πώς αντιδρούν οι πόλεις του URBACT στο COVID 19;

Edited on

14 April 2020
Read time: 4 minutes

Σε μια εποχή που ο αντίκτυπος της πανδημίας άλλαξε τον τρόπο ζωής μας, οι πόλεις δείχνουν την αντοχή τους.

Οι πόλεις παρεμβαίνουν με καινοτόμους τρόπους για να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, την προμήθεια τροφίμων, την τοπική οικονομία και την ψυχική ευεξία των ανθρώπων. Αρκετές οικοδομούν άμεσα τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των εμπειριών τους στα δίκτυα URBACT, δείχνοντας ότι οι αρχές της τοπικής συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών και της διακρατικής ανταλλαγής μπορούν να υποστηρίξουν τις πόλεις να επιτύχουν τους στόχους τους, ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

Ζητήσαμε από ορισμένους από τους εμπειρογνώμονες του URBACT να μας αποκαλύψουν τα παραδείγματα των απαντήσεων των πόλεων που κέρδισαν την προσοχή τους. Διαβάστε τις απόψεις τους και στη συνέχεια ανατρέξτε στο διαδραστικό χάρτη με εξαιρετικά παραδείγματα άλλων πόλεων που συλλέγει το πρόγραμμα URBACT από όλη την Ευρώπη. Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Οι πόλεις υποστηρίζουν τους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγείας

Οι πόλεις βρίσκουν νέους τρόπους υποστήριξης των νοσοκομείων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. «Αυτή τη στιγμή, οι πόλεις επενδύουν στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα», τονίζει ο Eddy Adams. «Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως στην περίπτωση του Δήμου Πειραιά (Eλλάδα), όπου το εργαστήριο του Blue Lab έχει αναπροσανατολίσει τους 3D εκτυπωτές του για να κάνει προστατευτικές μάσκες για το προσωπικό υγείας». Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στην εμπειρία της πόλης στην υποστήριξη της τοπικής καινοτομίας μέσω του διαγωνισμού της Γαλάζιας Ανάπτυξης (BlueGrowth), αναγνωρισμένου από το URBACT ως μια καλή πρακτική το 2017 και επί του παρόντος στο επίκεντρο του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής BluAct του URBACT.

Εν τω μεταξύ, στην Ουγγαρία, ο Ivan Tosics τονίζει ότι «παρά τον αυξανόμενο συγκεντρωτισμό της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και τον αυστηρό περιορισμό των τοπικών προϋπολογισμών, η πόλη της Βουδαπέστης (Ουγγαρία) αντέδρασε παραγγέλνοντας ιατρικό εξοπλισμό από το εξωτερικό τον οποίο διανέμει σε ιδρύματα υγείας, σε καταφύγια αστέγων και σε γηροκομεία. Η πόλη υπέγραψε επίσης συμφωνίες με ιδιωτικά ιδρύματα υγείας για να ελέγξει τους υπαλλήλους σε βασικά επαγγέλματα για τη λειτουργία της πρωτεύουσας».

https://urbact.eu/sites/default/files/media/screen_shot_2020-04-07_at_16.13.11.png 
Ένας εθελοντής στο Capizzi (Iταλία) από το δίκτυο Volunteering Cities (Πόλεις Εθελοντισμού)

Οι λύσεις οι οποίες προσανατολίζονται στον πολίτη αποτελούν επίσης σημαντική πτυχή της ανθρώπινης αντίδρασης στην κρίση που πλήττει τις υπηρεσίες υγείας και οι αρχές της πόλης μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης και ενθάρρυνσης τέτοιων πρωτοβουλιών. Η Laura Colini έχει εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι οι πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής Volunteering Cities (Εθελοντισμού Πόλεων) του URBACT - που βασίζονται στην εμπειρία του δημοτικού συμβουλίου εθελοντισμού της πόλης Αθηένου (Κύπρος) – «μοιράζεται τώρα μαζί μας πώς ασχολούνται οι εθελοντές σε διάφορες πόλεις για να παρέχουν προϊόντα πρώτης ανάγκης, την κατασκευή προστατευτικών μασκών ή οποιοδήποτε άλλο απαραίτητο υλικό. "

 

Οι πόλεις υποστηρίζουν την τοπική οικονομία

 

Δεδομένου του αντίκτυπου των πολιτικών κλεισίματος στις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών, πολλές αστικές αρχές θέσπισαν γρήγορα μέτρα για την παγίωση των ενοικίων και των φόρων επιχειρήσεων και βοηθούν τις τοπικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη. Ο Ivan Tosics επισημαίνει ότι η Βουδαπέστη έχει «αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που εκμισθώνονται από το Δήμο και εισήγαγε μία αναστολή στις πληρωμές ενοικίων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που ενοικιάζουν χώρο από το Δήμο. Η τοπική αρχή έχει επίσης προσφέρει δωρεάν σήματα στα καταστήματα της πόλης για να επιστήσει την προσοχή όσον αφορά τη σωστή απόσταση που πρέπει να διατηρηθεί μεταξύ των πελατών και των ιδιοκτητών».

Πολλές πόλεις εξετάζουν ευκαιρίες για την επέκταση της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών τους, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εταιρειών που δεν έχουν πρόσβαση στην παραδοσιακή υποστήριξη υπό τις παρούσες συνθήκες. Πολύ πριν από την πανδημία του COVID-19, το δίκτυο URBACT TechTown υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας και το Digital Media Center της επικεφαλής πόλης-εταίρου του Barnsley (Ηνωμένο Βασίλειο) αναγνωρίστηκε ως Καλή Πρακτική του URBACT – το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του τρέχοντος δικτύου μεταφοράς καλής πρακτικής του URBACT TechRevolution».

Η Sally Kneeshaw είδε πως η πόλη έχει βασιστεί σε αυτές τις εμπειρίες για να εντείνει την ανταπόκρισή της στην τρέχουσα κρίση: «Το Digital Media Center του Barnsley στρέφεται από την περασμένη εβδομάδα στην εικονική υλοποίηση για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις με τα κέντρα συνομιλίας και τηλεφωνικά κέντρα και ανέλαβε τη δέσμευση να τροφοδοτήσει το πρόγραμμα χορήγησης επιχορηγήσεων από την κυβέρνηση για τους τομείς οι οποίοι επηρεάστηκαν περισσότερο από τον COVID-19, ήτοι τους τομείς των λιανικών πωλήσεων, της αναψυχής και της φιλοξενίας.» Η πλατφόρμα παρέχει επίσης συμβουλές και καθοδήγηση για πιο ασφαλή τηλεργασία.

Η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας σημαίνει επίσης την υποστήριξη των οικογενειών που πλήττονται περισσότερο από απώλειες θέσεων εργασίας και απώλεια εισοδήματος. Ενώ πολλά εθνικά προγράμματα ανεργίας προσαρμόζονται για να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες τρέχουσες προκλήσεις, η Laura Colini υπογραμμίζει ότι οι ανταλλαγές στο δίκτυο Volunteering Cities (Πόλεις Εθελοντισμού) του URBACT περιλαμβάνουν επίσης "ιδέες παρασκευής και ανταλλαγή πρακτικών σχετικά με τη συμμετοχή τοπικών εταιρειών ή ατόμων στην προσφορά προϊόντων ή οικονομική βοήθεια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη».

Οι πόλεις εξασφαλίζουν την προμήθεια τοπικών τροφίμων

Πολλοί ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για τις συνεχείς προμήθειες τροφίμων, καθώς τα συστήματα παραγωγής και διανομής υφίστανται πιέσεις από τις απειλές για την υγεία των εργαζομένων και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία. Το δίκτυο URBACT AGRI-URBAN αφορούσε τρόπους βελτίωσης της τοπικής προσφοράς τροφίμων στις αστικές περιοχές το 2016. Η πόλη-εταίρος AGRI-URBAN, Mouans-Sartoux (Γαλλία), είδε τη συλλογική σχολική εστία της να αναγνωρίζεται ως καλή πρακτική URBACT το 2017 και έγινε η Επικεφαλής Πόλη-Εταίρος του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής BioCanteens το 2018.

Η Marcelline Bonneau κράτησε επαφή με την αντίδρασή τους στην τρέχουσα κρίση: «Το δημοτικό αγρόκτημα - που αρχικά παράγει βιολογικά φρούτα και λαχανικά για τρία σχολικά κυλικεία που προσφέρουν χίλια γεύματα την ημέρα - έχει διαφοροποιήσει τα κανάλια διανομής του για να καλύψει τις ευρύτερες ανάγκες και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Ένα μέρος εξακολουθεί να πηγαίνει στα κυλικεία που παρέχουν φαγητό στις λίγες δεκάδες παιδιών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των δημοτικών υπαλλήλων που μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση στο σχολείο, ένα μέρος επεξεργάζεται και καταψύχεται και ένα άλλο μέρος πηγαίνει στο κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης.»

Οι δημοτικές αρχές σκέφτονται ήδη για το πώς θα ανταποκριθούν στις συνεχιζόμενες προκλήσεις όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων. «Τα μαρούλια που δεν θα μπορούν να καταψυχθούν σύντομα θα χορηγηθούν στο γειτονικό νοσοκομείο του Grasse», συνεχίζει η κα Bonneau. Εν τω μεταξύ, η πόλη διερευνά τρόπους «να αυξήσει την παραγωγή στα επόμενα σχήματα φυτεύσεων προκειμένου να προβλέψει πιθανά ζητήματα στις συμβατικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων» στο εγγύς μέλλον.

Ο Eddy Adams παρατηρεί ότι «οι πόλεις επενδύουν τα πάντα στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα τους». Στο Vic (Ισπανία), αυτό σημαίνει "υποστήριξη της επικεφαλής πόλης του νέου δικτύου URBACT «Healthy Cities” (Υγιείς Πόλεις) κινητοποιεί τους πωλητές στην αγορά τροφίμων που έχουν κλείσει για τη διατροφή μεμονωμένων ευάλωτων ατόμων.» Αυτές οι στοχευμένες προσεγγίσεις μπορούν να είναι ζωτικής σημασίας για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο πλαίσιο του κλεισίματος των επιχειρήσεων ως μέτρο ασφαλείας.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/photo2.png

Το Δημοτικό Αγρόκτημα στη πόλη Mouans-Sartoux (Γαλλία)

Οι πόλεις υποστηρίζουν την εκπαίδευση και την ψυχική ευεξία

Τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα αγωνίζονται να προσαρμοσθούν ταχέως στην κατάσταση του περιορισμού των μαθητών. Η Mirella Sanabria, Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας στο Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής On Board του URBACT, μας λέει: «Αυτό κρατά ορισμένους από τους συνεργάτες μας - ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις - απασχολημένους και αγχωμένους. Από τη θετική πλευρά, ωστόσο, ορισμένες τοπικές πρωτοβουλίες εφαρμόζουν καινοτομία που σχετίζεται με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία αποτελούν κεντρική πτυχή του Δικτύου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Educational Innovation Network) και πάνω στα οποία εργάζεται επί του παρόντος το δίκτυο  On Board για μεταλαμπάδευση.

Για παράδειγμα, η επικεφαλής πόλη-εταίρος Viladecans (Ισπανία) του δικτύου On Board έχει αναπτύξει μία ιστοσελίδα, Ειδικό σχολείο στο σπίτι! (School at Home!), ιστοσελίδα που παρέχει νέες δημιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες κάθε μέρα. Εν τω μεταξύ, στην πόλη-εταίρο του Halmstad (SE), μια επαγγελματική σχολή διδάσκει τώρα μαθήματα μαγειρικής μέσω διαδικτύου. Ο δήμος παραδίδει καλάθια παντοπωλείων στους σπουδαστές που ετοιμάζουν τα γεύματα, τα οποία στη συνέχεια παρέχονται σε άτομα που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Εκτός από την εκπαίδευση, η Sally Kneeshaw θέλει να τονίσει ότι «όλοι μαθαίνουμε, αν δεν το ξέραμε ήδη, πόσο χρειαζόμαστε τον πολιτισμό για να μας στηρίξει. Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι οι βιβλιοθηκάριοι της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ταλίν διαβάζουν βιβλία κατόπιν αιτήματος μέσω Skype ή τηλεφώνου για παιδιά στο σπίτι. Εν τω μεταξύ, η Zaragoza (Ισπανία) ξεκίνησε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας #DesdeMiVentana (Από το παράθυρό μου), ανοιχτό σε άτομα ηλικίας 12 έως 30 ετών, με στόχο τους νέους που το βρίσκουν πιο δύσκολο να παραμείνουν μέσα στο σπίτι.

Η Marcelline Bonneau επισημαίνει ένα διαφορετικό παράδειγμα από την πόλη Mollet del Vallès (Ισπανία), η οποία "δημιούργησε ένα πρόγραμμα αναψυχής στο σπίτι (A Leisure at Home) που προτείνει δραστηριότητες αναψυχής στους πολίτες της, στους οποίους απαγορεύεται τελείως να εγκαταλείψουν το σπίτι τους χωρίς βάσιμους λόγους. Ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Μαρτίου, και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απολαύσει μια επιλογή προτεινόμενων δραστηριοτήτων μόνος ή στην οικογένεια. Αυτά κυμαίνονται από τάξεις με φυσική άσκηση μέχρι ασκήσεις μνήμης και από το μαγείρεμα μέχρι τη ρομποτική.

Η Laura Colini υπογραμμίζει επίσης το έργο που επιτελεί το δίκτυο μεταφοράς καλής πρακτικής ON STAGE  του URBACT - που εργάζεται για την εισαγωγή νέων προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία που βασίζονται στη μουσική και τις τέχνες - για να «κρατήσει τους ανθρώπους μαζί μέσω της μουσικής. Μοιράστηκαν πρόσφατα μια παράσταση μέσω βίντεο νέων μαθητών από το σχολείο #ZsOsmec από την πόλη-εταίρο του Brno (Τσεχοσλοβακία)». Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν μια υπενθύμιση για τη σημασία της διατήρησης της ζωντάνιας του πνεύματός μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μην ξεχάσετε να δείτε το διαδραστικό χάρτη (interactive map) άλλων μεγάλων παραδειγμάτων πόλεων που συλλέγει το πρόγραμμα URBACT από όλη την Ευρώπη. Γνωρίζετε κάποια άλλη ανταπόκριση πόλης που σας εμπνέει; Βοηθήστε μας να το μοιραστούμε επισημαίνοντας το @URBACT με ένα tweet ή να το στείλετε απευθείας στη διεύθυνση: communications@urbact.eu.