You are here

Συχνές ερωτήσεις (FAQ) από και για τις πόλεις του προγράμματος URBACT

Edited on

24 February 2020
Read time: 1 minute

Ένα κείμενο που περιλαμβάνει όλες τις ερωτήσεις οι οποίες κατά καιρούς έχουν απαντηθεί καθώς και όσες πιθανώς να έχουν οι πόλεις που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε κάποιο από τα δίκτυα του URBACT.

1. Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας URBACT;

Για περισσότερο από 15 χρόνια, το URBACT είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας που στοχεύει στην ενδυνάμωση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στα Κράτη Μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Αποτελεί ένα όργανο της Πολιτικής Συνοχής, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΤΠΑ) και τα Κράτη Μέλη/Κράτη Εταίρους.

Το URBACT δεν είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα. Σκοπός του URBACT είναι να διευκολύνει τα αστικά κέντρα των χωρών- εταίρων στο πρόγραμμα, ώστε να συνεργαστούν και να αναπτύξουν ολοκληρωμένες λύσεις στις κοινές αστικές προκλήσεις μέσω της δικτύωσης, της μάθησης από τις εμπειρίες των άλλων, των διδαγμάτων και του προσδιορισμού των καλών πρακτικών που θα βελτιώσουν τις αστικές πολιτικές. 

Ακολουθώντας την επιτυχία των URBACT I (2000-2006) και URBACT II (2007-2013), το URBACT III (2014-2020) δημιουργήθηκε για να συνεχίσει να προωθεί τη βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη και για να συνεισφέρει στην προώθηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

2. Ποιοί είναι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος URBACT ΙΙΙ;

Α. Ανάπτυξη Ικανοτήτων: Βελτιώνει την ικανότητα των αστικών κέντρων να διαχειριστούν τις βιώσιμες αστικές πολιτικές και πρακτικές με ολοκληρωμένο και συμμετοχικό τρόπο, μέσω της αναγνώρισης των ισχυρών τους σημείων, της καταγραφής των αδυναμιών τους, της οργάνωσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που αφορούν στον αστικό και περιαστικό χώρο

Β. Σχεδιασμός Πολιτικής: Βελτιώνει το σχεδιασμό των βιώσιμων ολοκληρωμένων πολιτικών και πρακτικών στα αστικά κέντρα και ενισχύει τη διασύνδεση αστικού και αγροτικού χώρου

Γ. Εφαρμογή των Πολιτικών: Βελτιώνει την εφαρμογή των ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών και δράσεων στα αστικά κέντρα, στοχεύοντας στην υλοποίηση των στρατηγικών αυτών με μόχλευση πόρων

Δ. Κεφαλαιοποίηση και Διάδοση Γνώσεων: Εξασφαλίζει ότι οι φορείς της πραγματικής οικονομίας και οι αρμόδιοι για την λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα έχουν πρόσβαση στη γνώση, υιοθετούν καινοτόμες ιδέες και λύσεις και με κοινή χρήση της τεχνογνωσίας σε όλες τις πτυχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης συμβάλουν στη βελτίωση των προτάσεων των πολιτικών αστικής ανάπτυξης, αλλά και στην επιτυχή υλοποίησή τους.

3. Πάνω σε ποιους θεματικούς τομείς εργάζεται το URBACT ΙΙΙ;

Η θεματική κάλυψη του προγράμματος URBACT III (2014-2020)είναι σύμφωνη με τους θεματικούς στόχους της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 και συνδέεται στενά με τους πυλώνες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μία καινοτόμο, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το URBACT III εργάζεται πάνω στους  εξής θεματικούς τομείς:

  • Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας (ΘΣ1)
  • Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών ΤΠΕ (ΘΣ2)
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ (ΘΣ3)
  • Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς (ΘΣ4)
  • Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων (ΘΣ5)
  • Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων (ΘΣ6) Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων (ΘΣ7)
  • Προώθηση της διατηρήσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και στήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού (ΘΣ8)
  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΘΣ9)
  • Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση (ΘΣ10)

4. Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος;

Το πρόγραμμα URBACT προσφέρει τρία κύρια «πακέτα» δράσεων στα αστικά κέντρα και τους φορείς της πραγματικής οικονομίας. Κάθε πόλη μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εκείνη.

Α. Διακρατικά Δίκτυα: Το URBACT διευκολύνει τις Ευρωπαϊκές πόλεις ώστε να συνεργαστούν και να αναπτύξουν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του αστικού χώρου, επαναβεβαιώνοντας τον κύριο ρόλο που διαδραματίζουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων σύνθετων κοινωνικών προκλήσεων και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μέσω των Διακρατικών Δικτύων Ανταλλαγής.

Β. Ενίσχυση και Ανταλλαγή της Γνώσης: Το URBACT διευκολύνει τις πόλεις στην ανταλλαγή των καλών πρακτικών και διδαγμάτων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αστικών πολιτικών στην Ευρώπη, οικοδομώντας γνώση και τεχνογνωσία από τις άμεσες εμπειρίες με συστηματική κεφαλαιοποίηση και διαδικασίες επικοινωνίας.

Γ. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων: Οι πόλεις θα πρέπει να εμπλουτίσουν τη γνώση και τις δεξιότητές τους σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

 

5. Ποιες είναι οι κατηγορίες των δικτύων που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα;

  • Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων (Αction Planning Networks): για τη βελτίωση των ικανοτήτων των πόλεων να σχεδιάζουν ολοκληρωμένες στρατηγικές/σχέδια δράσης με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
  • Δίκτυα Υλοποίησης δράσεων (Implementation Networks): για τη βελτίωση των ικανοτήτων των πόλεων να εφαρμόζουν ολοκληρωμένες στρατηγικές/σχέδια δράσης με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
  • Δίκτυα Μεταφοράς καλών πρακτικών (Transfer Networks): για τη βελτίωση των ικανοτήτων των πόλεων να εφαρμόζουν ολοκληρωμένες στρατηγικές/σχέδια δράσης υιοθετώντας, μεταφέροντας και χρησιμοποιώντας, σε τοπικό επίπεδο, καλές πρακτικές που έχουν προσδιοριστεί στον τομέα της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

 

6. Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος URBACT ΙΙΙ;

Το URBACT ΙΙΙ έχει συνολικό προϋπολογισμό 96,3€ εκ. ευρώ, εκ των οποίων η Εθνική Συμμετοχή είναι 22 εκ. ευρώ και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) είναι 74,3 εκ. ευρώ. Κάθε δίκτυο URBACT ενισχύεται με 600.000-750.000 ευρώ συνολικά. Υποστηρίζει πόλεις, περιφέρειες, μητροπολιτικές περιοχές, αντίστοιχες επαρχιακές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιμελητήρια και οργανισμούς.

 

7. Ποια είναι τα ποσοστά χρηματοδότησης;

Οι εταίροι των δικτύων συγχρηματοδοτούνται:

  • Με ποσοστό έως 85% από το ΕΤΠΑ για τους εταίρους που προέρχονται από λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες ή περιφέρειες μετάβασης
  • Με ποσοστό έως 70% από το ΕΤΠΑ για τους εταίρους που προέρχονται από πιο αναπτυγμένες περιφέρειες

 

Η Εθνική συμμετοχή για τις ελληνικές πόλεις καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

8. Ποιος έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση;

Διακρίνονται δύο κατηγορίες ωφελούμενων/συμμετεχόντων, οι κυρίως ωφελούμενοι (πόλεις – εταίροι) και οι υπόλοιποι ωφελούμενοι (εταίροι εκτός των πόλεων).

Στους κυρίως ωφελούμενους περιλαμβάνονται:

  • Πόλεις, δήμοι, κωμοπόλεις (χωρίς όριο πληθυσμού)
  • Άλλες διοικητικές βαθμίδες όπως διοικητικές περιφέρειες και τοπικά διαμερίσματα
  • Μητροπολιτικές περιοχές και οργανωμένοι οικισμοί στις περιπτώσεις που αυτές εκπροσωπούνται από οργανισμούς με αρμοδιότητες χάραξης και εφαρμογής πολιτικών στα πεδία που καλύπτονται από το δίκτυο URBACT.

Στην κατηγορία των υπόλοιπων ωφελούμενων περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι οργανισμοί:

  • Τοπικές υπηρεσίες που ορίζονται ως οργανισμοί και έχουν συσταθεί από την πόλη, ανήκουν μερικώς ή πλήρως στην πόλη και είναι υπεύθυνοι για αστικά θέματα
  • Επαρχιακές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, εφόσον εμπλέκονται σε αστικά ζητήματα
  • Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εφόσον εμπλέκονται σε αστικά ζητήματα.
  • Μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιμελητήρια και οργανισμοί που συμμετέχουν και στις Τοπικές Ομάδες Στήριξης των δικτύων

Οι ωφελούμενοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να είναι δημόσιες αρχές ή Ισοδύναμες Δημόσιες Αρχές, δηλαδή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τόσο οι κύριοι όσο και οι λοιποί ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι από:

  • Τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ
  • Τη Νορβηγία και την Ελβετία. Οι εταίροι από τη Νορβηγία και την Ελβετία δεν μπορούν να κάνουν χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όμως ως επίσημοι εταίροι του προγράμματος συγχρηματοδοτούνται σε ποσοστό 50% από τα κρατικά ταμεία

 

9. Πώς μπορεί να εμπλακεί ένας Δήμος ή ένας φορέας του ευρύτερου δημοσίου τομέα;

Κάθε Δήμος/Φορέας του ευρύτερου δημοσίου τομέα μπορεί να ενταχθεί σε ένα Δίκτυο URBACT ως επικεφαλής ή απλός εταίρος δικτύου αρκεί να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Θέλει να βελτιώσει και να αλλάξει τοπικές πολιτικές
  • Θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του και να ανταλλάξει γνώση συμμετέχοντας σε δίκτυο δήμων και άλλων φορέων που θα εργαστούν πάνω σε κοινά προβλήματα και αστικές προκλήσεις
  • Θέλει να εφαρμόσει ένα Τοπικό Σχέδιο Δράσης για να αντιμετωπίσει  τις προκλήσεις αυτές
  • Θέλει να εμπλέξει τους δημότες και άλλους βασικούς τοπικούς εταίρους και φορείς στην εφαρμογή τοπικών αστικών πολιτικών

10. Πώς επιλέγονται τα διακρατικά δίκτυα URBACT για χρηματοδότηση;

Τα διακρατικά δίκτυα URBACT επιλέγονται μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Οι προσκλήσεις αυτές δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Προγράμματος URBACT (https://urbact.eu) και διαδίδονται μέσω πολλών καναλιών επικοινωνίας (ειδικά αφιερωμένος χώρος στην κεντρική ιστοσελίδα του URBACT αλλά και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο)ενημερωτικά δελτία, ειδήσεις σε ιστότοπους συνεργατών, εθνικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, κοινωνικά μέσα κ.λπ.).

Το πρόγραμμα URBACT, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα των δικτύων που προωθούνται για χρηματοδότηση, προβλέπει μια διαδικασία  δύο φάσεων έγκρισής τους. Η  πρώτη φάση, διάρκειας6 μηνών, είναι ουσιαστικά μια φάση «προέγκρισης» και αφιερώνεται στη βελτιστοποίηση  του προτεινόμενου σχεδίου, ενώ η δεύτερη φάση, 24μηνης διάρκειας πλέον, αφορά την υλοποίηση της εγκεκριμένης πρότασης του Δικτύου.Αυτό συνεπάγεται ότι οι πόλεις που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο URBACT καλούνται να υποβάλουν μια πρώτη πρόταση για τη χρηματοδότηση της Φάσης 1.Εάν η πρόταση εγκριθεί για τη Φάση 1, τα δίκτυα θα έχουν 6 μήνες για να ετοιμάσουν και να υποβάλουν ολοκληρωμένη πρόταση έργου για τη Φάση 2.

Κάθε φάση υπόκειται σε έλεγχο επιλεξιμότητας από τη Γραμματεία του Προγράμματος URBACT, αξιολόγηση από μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων (Ομάδα Εξωτερικής Αξιολόγησης) και έγκριση από την Επιτροπή Παρακολούθησης. Η απόφαση της Eπιτροπής Παρακολούθησης είναι οριστική.

11. Ποια είναι η πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT;

Σε κάθε περίοδο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT η συμμετοχή των ελληνικών και κυπριακών πόλεων είναι αξιοσημείωτη. Ειδικότερα συμμετείχαν σε δίκτυα URBACT: :

  • URBACT Ι (2000-2006): Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας), Εύοσμος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λάρνακα, Λευκωσία.   
  • URBACT ΙΙ (2007-2013): Αγρίνιο, Αθηένου (Κύπρος), Αθήνα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή, Κορυδαλλός, Κορωπί, Λάρισα, Λάρνακα, Λατσιά (Κύπρος), Μαρούσι, Πάτρα, Πειραιάς, Πτολεμαΐδα, Ρόδος, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαϊδάρι.
  • URBACT ΙΙΙ (2014-2020): Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αθηένου (Κύπρος), Αθήνα, Αμπελόκηποι Μενεμένης, Δωδώνη, Ελευσίνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Λάρισα, Λεμεσός, ΜΑΘ (Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης), Νέα Προποντίδα, Πάτρα, Παύλος Μελάς, Πειραιάς, Πέλλα, Πύλη Τρικάλων, Σέρρες, Τρίκαλα, Φαρκαδόνα, Χαϊδάρι, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.).

Ειδικότερα η συμμετοχή των ελληνικών και κυπριακών πόλεων ανά Δίκτυο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο έχει ως εξής:

  • Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων: 7 συμμετοχές ελληνικών πόλεων σε σύνολο 20 εγκριθέντων Δικτύων (1η πρόσκληση), 15 συμμετοχές ελληνικών πόλεων σε σύνολο 23 εγκριθέντων Δικτύων (2η πρόσκληση)
  • Δίκτυα Υλοποίησης Δράσεων: 3 συμμετοχές ελληνικών πόλεων σε σύνολο 7 εγκριθέντων Δικτύων
  • Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών: 10 συμμετοχές ελληνικών πόλεων και της κυπριακής Αθηένου, σε σύνολο 23 εγκριθέντων Δικτύων

 

12. Ποιος είναι ο ρόλος των Εθνικών Σημείων Επαφής του Προγράμματος URBACT:

 Βασικό στοιχείο του URBACT ΙΙΙ και η σημαντικότερη καινοτομία του σε σχέση με τα URBACT I & II είναι η δημιουργία των Εθνικών Σημείων Επαφής των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα Εθνικά Σημεία Επαφής URBACT είναι ο σύνδεσμος των πόλεων της κάθε χώρας με το ίδιο το πρόγραμμα, και  αποστολή τους είναι η πληρέστερη και αμεσότερη ενημέρωση των πόλεων και των άμεσα ενδιαφερόμενων για το URBACT, όπως επίσης η υποστήριξη των σχετικών δράσεων επικοινωνίας των πόλεων που συμμετέχουν στα δίκτυα του. Οι σημαντικότερες ενέργειες του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι οι εξής:

  • Επικοινωνία για το πρόγραμμα URBACT
  • Διάδοση των αποτελεσμάτων των δικτύων URBACT
  • Υποστήριξη του διαλόγου ανάμεσα σε τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές σχετικά με την βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Τα αρμόδια Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, φέροντας πάρα πολύ σημαντική εμπειρία στα ζητήματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, αποφάσισαν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των ελληνικών και κυπριακών πόλεων στα δίκτυα του προγράμματος URBACT ενώνοντας τις δυνάμεις τους και ορίζοντας ως κοινό Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT και για τις δύο χώρες την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

13. Πώς καλύπτεται η Εθνική Συμμετοχή;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) καλύπτει τις ανάγκες την Εθνικής Συμμετοχής. Επομένως, αναλόγως με το ποσοστό συγχρηματοδότησης κάθε Ελληνικής πόλης (βάσει της περιφέρειας στην οποία ανήκει), το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) καλύπτει το 30% ή 15% της συνολικής συνδρομής, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από το ΕΤΠΑ και καταβάλλεται απευθείας από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος μέσω του επικεφαλής εταίρου.  

 

14. Πώς γίνεται η πιστοποίηση των δαπανών;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, μέσα από την Αρχή Πιστοποίησης Δαπανών και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών είναι υπεύθυνη για την  επεξεργασία και την υποβολή των αιτήσεων πληρωμών στην ΕΕ, καθώς και για την έκδοση των πιστοποιητικών των ελληνικών φορέων που υλοποιούν έργα στο πλαίσιο των εγκεκριμένων διακρατικών προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα η Αρχή Πληρωμής:

  • επεξεργάζεται και υποβάλλει αιτήματα πληρωμής στην ΕΕ ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και Ταμείο
  • διασφαλίζει την απόδοση της κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής στους τελικούς δικαιούχους
  • υποβάλλει τις προβλέψεις για μελλοντικές αιτήσεις πληρωμών στην Ε.Ε.
  • συνεργάζεται με την Επιτροπή σε μόνιμη βάση

Στην περίπτωση του προγράμματος URBACT, ο κάθε εταίρος (Δήμος) υποβάλει τις δαπάνες του στην Αρχή Πιστοποίησης, η οποία μετά τους σχετικούς ελέγχους εκδίδει πιστοποιητικό όπου αναφέρονται οι επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες. Οι επιλέξιμες δαπάνες καταχωρούνται στο σύστημα PRESAGE (όπου καταχωρούνται όλα τα δίκτυα και οι πόλεις/εταίροι του προγράμματος) και μετά το σχετικό έλεγχο και από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος καταβάλλονται οι Κοινοτικές Συνδρομές στους δικαιούχους/πόλεις.

Για την καταβολή της Εθνικής Συμμετοχής, ο Δήμος καλείται να επικοινωνεί με την ΕΥΣΣΑ για τις σχετικές διαδικασίες και για τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για την καταβολή της Εθνικής Συμμετοχής.

15. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται, ώστε οι πόλεις – εταίροι των δικτύων URBACT να λάβουν την εθνική συμμετοχή που δικαιούνται από το ΠΔΕ;

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το έργο που απαιτούνται για την καταβολή της Εθνικής Συμμετοχής και μπορούν να αποσταλούν και ηλεκτρονικά στην ΕΥΣΣΑ είναι τα ακόλουθα:

  • Σύμβαση του Επικεφαλής εταίρου με τους λοιπούς εταίρους του έργου (Joint Convention)
  • Σύμβαση του Επικεφαλής εταίρου με το πρόγραμμα (Subsidy contract)
  • Εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο Έργου (Application Form) – (καταχώρηση από το Δήμο στο e-pde)
  • Επιστολή Τεχνικής Γραμματείας URBACT προς τον επικεφαλής εταίρο για την έγκριση του έργου
  • Λοιπά έγγραφα Τεχνικής Γραμματείας URBACT, Επικεφαλής εταίρου & Δήμου για θέματα προϋπολογισμού & δαπανών 

Αφού σταλούν τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά, ο Δήμος οφείλει να στείλει επιστολή με το αίτημα σύμφωνης γνώμης προς την Εθνική Αρχή (ΕΥΣΣΑ)-(βήμα 1) για το άνοιγμα κωδικού ΕΣΑΕΠ από Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας όπου ανήκει ο δήμος. Εν τω μεταξύ, ο δήμος έχει δημιουργήσει το τεχνικό δελτίο έργου στο e-pde, το οποίο και αποστέλλεται μέσω συστήματος epde πλέον στην Εθνική Αρχή. Όταν το έργο καταχωρηθεί στην Περιφέρεια με τον κωδικό του, τότε ο Δήμος αιτείται σε δεύτερο χρόνο στην ΕΥΣΣΑ την κατανομή του προϋπολογισμού και την καταβολή είτε της προκαταβολής για το έργο, είτε το ποσό των πιστοποιημένων δαπανών.