You are here

Carta de la Leipzig și URBACT – o explicație

Edited on

05 February 2020
Read time: 2 minutes

De ce City Labs? Aflați mai multe în explicația noastră.

Programul URBACT a condus o serie de City Labs în ultimele 18 luni, cu privire la principiile Cartei Leipzig și modului în care orașele le aplică.

Ce este Carta de la Leipzig?

Prima dată semnată în 2007, Carta de la Leipzig (numită după orașul german în care a fost semnată) promovează utilizarea politicii pentru dezvoltare urbană integrată și stabilește - pentru prima dată într-un singur document UE - principiile cheie din spatele acestuia.

Principiile Cartei Leipzig sunt despre a lua în considerare simultan diverse aspecte ale politicii urbane - în spațiu și în sectoarele de activitate, precum și în timp. Aceasta încurajează implicarea publicului larg în elaborarea politicilor și se concentrează, de asemenea, asupra „cartierelor defavorizate” din orașe, având o prioritate deosebită când vine vorba de coeziunea fizică și socială.

Condusă de Germania, care deținea președinția rotativă a Consiliului UE la acea vreme, Carta de la Leipzig a fost semnată de miniștri din întreaga UE, afirmând angajamentul lor de a integra aceste principii în politicile naționale și locale.

Discutând principiul integrării și înregistrarea notițelor în timpul City Lab 3 din Varșovia.

 

De ce se actualizează acum?

La mai mult de 20 de ani de la prima Cartă de la Leipzig, contextul cu care se confruntă orașele europene s-a schimbat semnificativ, autoritățile orașului așteptându-se de obicei să facă mai mult cu mai puțin. Elementele cheie au inclus criza financiară, creșterea situațiilor de urgență climatică și creșterea populismului. Deși Carta inițială de la Leipzig susține o politică urbană națională coerentă, aceasta este departe de a fi norma în toate statele membre.

Cum Germania urma să dețină președinția UE încă din 2020, a întreprins o inițiativă de reîmprospătare a Cartei de la Leipzig. Pentru a pregăti acest lucru, a fost efectuată o revizuire semnificativă a principiilor dezvoltării urbane pentru a le face mai relevante pentru situația actuală.

Inițiativa germană de reîmprospătare a principiilor Cartei de la Leipzig se bazează pe prioritățile lor pentru UE și recunoaște rolul important pe care îl joacă orașele ca sursă a provocărilor și a soluțiilor potențiale din jurul situațiilor de urgență climatică, calitatea aerului și sănătatea, locuințele, mobilitatea etc.

Este în primul rând un proces interministerial, în sensul că discuțiile și propunerile făcute de Germania - care implică ministere federale (la nivel național), regiuni și orașe din Germania - sunt dezbătute și modificate într-un „dialog” european, format în principal din reprezentanți ai ministerelor naționale din celelalte țări ale UE.


Cum contribuie URBACT?

Programul URBACT s-a dezvoltat dintr-o concetrare inițială pe zonele urbane defavorizate pentru a deveni o platformă pentru schimb și învățare între orașe pe orice subiect urban. De-a lungul anilor, metoda programului a fost extinsă și perfecționată pentru a acoperi patru principii de bază:

  1. dezvoltare urbană durabilă
  2. o abordare integrată
  3. metode participative
  4. guvernanță multi-nivel

Prin sprijinul programului, orașele sunt încurajate să pună în aplicare aceste principii atunci când își dezvoltă strategiile urbane și planurile de acțiune.

URBACT este acum un membru-cheie în dialogul la nivel european pentru actualizarea Cartei de la Leipzig, aducând vocea și experiența a sute de orașe care se confruntă cu provocările practice și politice de a încerca să pună în aplicare o abordare integrată a dezvoltării urbane.

În cadrul procesului, URBACT se bazează pe experiența directă a sute de orașe pentru a înțelege modul în care acestea pun în aplicare principiile. Concret, a găzduit o serie de „City Labs” care reunesc reprezentanții orașelor și diferite niveluri de guvernare pentru a discuta subiecte tematice specifice, a identifica bunele practici și a aborda provocările care rămân:

  1. Abordări participative – September 2018 (Policy paper)
  2. Dezvoltare urbană durabilă – July 2019 (Policy paper, Video)
  3. Abordări integrate – October 2019 (Policy Paper, Video)

Tineri participând în rețeaua de orașe URBACT Gen-Y

Care sunt următorii pași?

După CityLab #4 de la Porto, din 29 ianuarie 2020, URBACT va împărtăși cu 400 de participanți la Forumul Orașelor reflecțiile actuale cu privire la Carta revizuită din Leipzig și va aduna contribuții suplimentare pentru ședința finală. Aceasta va fi organizată împreună cu reuniunea cu Directorul General pentru probleme urbane (DGUM) din Croația, aprilie 2020.

Carta revizuită de la Leipzig va fi în sfârșit prezentată în cadrul ședinței ministeriale care va avea loc la Leipzig, ca parte a evenimentelor președinției germane, în noiembrie 2020.

URBACT va însoți publicarea Cartei revizuite de la Leipzig cu exemple practice de orașe care aplică principiile promovate de aceasta, pentru a continua rolul pe care programul trebuie să îl asigure pentru ca toate orașele să poată accesa și implementa politici integrate de dezvoltare urbană.