You are here

Αστικές Λύσεις: τα πέντε πρώτα μαθήματα από τα Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών του URBACT

Edited on

21 January 2020
Read time: 1 minute

Οι πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις όπου και αν βρίσκονται στην Ευρώπη. Η αλλαγή του κλίματος, η προσιτή στέγαση και η γήρανση του πληθυσμού βρίσκονται στη διάταξη της Ημερήσιας Ατζέντας των περισσότερων Δήμων. Τα καλά νέα είναι ότι οι πόλεις σχεδιάζουν και εφαρμόζουν συνεχώς νέες λύσεις. Τα κακά νέα είναι ότι εξακολουθούν να μην είναι τόσο καλές στο διαμοιρασμό αυτών των λύσεων. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο - και τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό; Για να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, το URBACT ξεκίνησε 23 Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών τον Ιανουάριο του 2019. Ένα χρόνο μετά, στο μεσοδιάστημα, εξετάζουμε την πρόοδό τους και φέρνουμε στην επιφάνεια πέντε σημαντικά μαθήματα από την μέχρι τώρα πορεία τους.

1. Καθορίστε από την αρχή τι σημαίνει επιτυχία για εσάς

Η μεταφορά καλών πρακτικών μπορεί να μην είναι και μια τόσο απλή υπόθεση. Ακριβώς επειδή μια λύση είναι αποτελεσματική σε ένα μέρος δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου καλά και κάπου αλλού. Δεν πρόκειται για ζήτημα πιστής αντιγραφής. Η διαδικασία μεταλαμπάδευσης είναι συχνά πολύπλοκη, ιδιαίτερα όταν η Καλή Πρακτική είναι ουσιώδης και συστημική.

 

Πώς λοιπόν αντιμετωπίζουν οι πόλεις του δικτύου αυτό το θέμα; Ένας τρόπος είναι η κάθε πόλη να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία της Καλής Πρακτικής, στοιχεία τα οποία θα μπορεί να προσαρμόσει και να εφαρμόσει πιο εύκολα. Σε αυτό αναγνωρίζεται ότι το αρχικό μοντέλο που ίσως δεν θα μπορέσει - ή δεν μπορεί - να υιοθετηθεί στο σύνολό του, παρόλα αυτά εμπεριέχει παγκόσμια δυναμική.

Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση είναι εμφανής σε αρκετά Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών. Ένα από αυτά είναι το δίκτυο Making Spend Matter που στοχεύει στην αναδιάρθρωση των δημόσιων συμβάσεων για καλύτερο τοπικό αντίκτυπο. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε συμμετέχουσα πόλη έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει τη δική της τοπική ανάλυση δαπανών ως σημείο εκκίνησης για την περαιτέρω ανάπτυξη. Για ορισμένους, αυτό μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αν και για τους περισσότερους είναι η πλατφόρμα για περαιτέρω εργασία στον τομέα αυτό.


2. Αναγνωρίστε τα άμεσα επιτεύξιμα αποτελέσματα

Οι έννοιες που «εισάγονται» από άλλα μέρη μπορούν να αντιμετωπίσουν  τοπική αντίσταση. Στην περίπτωση στρατηγικών λύσεων ευρείας κλίμακας μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα δυνητικά αποτελέσματα.

 

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, τα δίκτυα θεωρούν χρήσιμο να εντοπίζουν άμεσα επιτεύξιμα αποτελέσματα που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε συμμετέχουσα πόλη.

https://urbact.eu/sites/default/files/images/article_2.jpg

 

Το δίκτυο C-Change, με επικεφαλής πόλη το Μάντσεστερ, αποτελεί καλό παράδειγμα αυτού. Επικροτεί τον ρόλο του πολιτισμού και του τομέα της δημιουργικής βιομηχανίας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παρόλα αυτά της πήρε χρόνια για να φτάσει στην τρέχουσα δυναμική. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η μεταφορά σε άλλες πόλεις, το δίκτυο C-Change έχει εντοπίσει στοιχεία που μπορούν να προσαρμοστούν και να εφαρμοστούν γρήγορα.

 

Ένα από αυτά είναι η έννοια της Κατάρτισης για το Διοξείδιο του Άνθρακα η οποία αποτελείται από ένα δίκτυο ενημερωμένων «ευαγγελιστών» έχοντας ως στόχο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε βασικούς τοπικούς οργανισμούς όπως νοσοκομεία, σχολεία και επιχειρήσεις. Το προσωπικό έχει ήδη εκπαιδευτεί σε κάθε πόλη, σχηματίζοντας μία άμεση πηγή επαϊόντων που εργάζονται για την επίτευξη του πιο μακροπρόθεσμου στόχου.

 

 

 

3. Ξεκινήστε έχοντας στο μυαλό σας τον τελικό σκοπό και χρησιμοποιείστε τα απαραίτητα εργαλεία για να καταγράψετε την πρόοδο.

Σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, οι εταίροι συμφώνησαν εξαρχής σχετικά με το πώς θα μοιάζει ένα ελάχιστο επίπεδο Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής. Κάθε Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής του URBACT δημιούργησε ένα Σχέδιο Μεταφοράς, το οποίο ο εταίρος της κάθε πόλης συμπληρώνει με τη δική του αναμενόμενη πρόοδο όσον αφορά την μεταφορά. Αυτό ακολουθεί το μάντρα του Stephen Covey – να ξεκινάς κάτι έχοντας στο μυαλό σου τον τελικό σκοπό .

 

Δεδομένου ότι λίγοι εταίροι θα μεταφέρουν την αρχική Καλή Πρακτική στο σύνολό της, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ποια θα είναι η επιτυχία - και πώς οι πόλεις γνωρίζουν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/article.png

Πολλά δίκτυα έχουν σχεδιάσει έξυπνα εργαλεία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της προόδου. Ένα παράδειγμα είναι το δίκτυο Biocanteens, με επικεφαλής τη μικρή γαλλική πόλη Mouans Sartoux (FR). Αυτό το δίκτυο επιδιώκει να αναπαράγει το μοντέλο της πόλης που παρέχει οικονομικά προσιτά, βιολογικά τρόφιμα τοπικής προέλευσης σε δημόσιους χώρους εστίασης. Κάθε συνεργάτης δημιούργησε μια ενότητα οπτικής μεταφοράς, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς τα πιο σημαντικά στοιχεία μεταφοράς (βλ. Παραπάνω).

 

Σε όλη τη Μεσόγειο, το δίκτυο BluAct, με επικεφαλής τον Πειραιά, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας. Έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο ταμπλό για τις πόλεις τους για να ελέγχουν την πρόοδό τους με μια ματιά, ενθαρρύνοντας μια συνεχή ανταλλαγή απόψεων. Αυτού του είδους τα οπτικά εργαλεία εξασφαλίζουν ότι η κάθε πόλη βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους δηλωμένους στόχους κάθε πόλης.

 

 

4. Παρέμβετε με πειραματισμούς μικρής κλίμακας

Τα δίκτυα URBACT δίνουν στις πόλεις χώρο για μάθηση, καινοτομία και πειραματισμό.

 

Παρόλο που το κάθε Δίκτυο Μεταφοράς έχει μία επικεφαλής πόλη με μια Καλή Πρακτική να την μοιραστεί με άλλες, μπορεί κανείς να δει ότι η μάθηση απευθύνεται σε πολλούς. Δεν είναι απλώς μια περίπτωση πόλεων εταίρων που έρχονται ως άδεια δοχεία έτοιμα να τα «γεμίσουν’ με γνώσεις! Κάθε πόλη κουβαλάει τη δική της εμπειρία και προοπτικές, ενώ οι πόλεις Καλής Πρακτικής τις απορροφούν βελτιώνοντας τις αρχικές τους έννοιες.

 
Η ανάπτυξη νέων μεθόδων με υποδειγματικό τρόπο είναι σημαντική και ορισμένα δίκτυα έχουν ένα ειδικό πλαίσιο για την υποστήριξη πειραματισμών μικρής κλίμακας. Ένα καλό παράδειγμα είναι το δίκτυο On Board που επικεντρώνεται στην καινοτομία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο πλαίσιο του έργου, όλοι οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να δοκιμάσουν μια παρέμβαση που αναπτύχθηκε από μια άλλη πόλη του ιδίου δικτύου. Αυτό περιλαμβάνει την επικεφαλής πόλη-συνεργάτη, την ισπανική πόλη Βιλάντεκανς (Viladecans), η οποία διερευνά την έννοια ενός ερασιτεχνικού ραδιοερασιτεχνικού σταθμού που πρωτοστάτησε η πολωνική πόλη Πόζναν (Poznan).

 

Μια άλλη πολωνική πόλη, το Łódz, είναι επικεφαλής πόλη του δικτύου Urban Regeneration Mix, όπου η πολυμερής μάθηση και η πιλοτική δοκιμασία είναι εμφανή. Εκεί, πόλεις όπως η Τουλούζη (Γαλλία), η Μπολόνια (Iταλία), η Μπαένα (Ισπανία), το Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας και η Μπράγα (Πορτογαλία) αποκαλούμενες και ως Foundation Builders έχουν προσδιορίσει ένα «μενού» αποτελεσματικών γειτονικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοποριακής προσέγγισης της πολωνικής πόλης Łodz, όπου οι κάτοικοι της πόλης τελούν χρέη Φυλάκων σε Φάρους. Ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μεταξύ των εταίρων στις αρχές του 2020 θα υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία.

 

5. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι συμβαίνει - και διερευνήστε διαφορετικούς τρόπους για να πείτε την ιστορία σας.
 
 Η χρονική περίοδος για το Δίκτυο Μεταφοράς Καλών Πρακτικών του URBACT είναι σύντομη και έντονη. Μετά από δεκαοχτώ μήνες δραστηριότητας, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 παρέχει μια πλατφόρμα για να μοιραστούμε και ίσως ακόμη περισσότερο να μεταλαμπαδεύσουμε αυτές τις εμπειρίες. Για να καταστεί αυτό εφικτό, οι συμμετέχουσες πόλεις παρακολουθούσαν το «ταξίδι» της μάθησης τους, έτσι ώστε και άλλες πόλεις να μπορέσουν να επωφεληθούν από την εμπειρία τους.
.

Οι πόλεις Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών το κατάφεραν αυτό μέσω διαφόρων καναλιών - συμπεριλαμβανομένων της τήρησης ημερολογίων μεταφοράς καλών πρακτικών και των σύντομων βίντεο. Πιστές στο πνεύμα του URBACT, έχουν εισακούσει τις διαφορετικές φωνές των ενδιαφερομένων μερών προκειμένου να καταγράψουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία του «ταξιδιού τους στη γνώση». Μέχρι τα τέλη του 2019 μπορούμε ήδη να δούμε μια σωρεία από καινούργιους, προσωπικούς προβληματισμούς που αποτυπώνουν τις ιστορίες των συμμετεχόντων και των σχετικών μεταμορφώσεών τους. Εκτός από τους πολιτικούς και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη των Δήμων των πόλεων, οι ιστορίες αυτές περιλαμβάνουν τις φωνές των δασκάλων, των μελισσοκόμων και των μάγειρων – περιγράφοντας η κάθε μία από αυτές το δικό τους ταξίδι.

 

Τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Αργότερα εντός του έτους θα διαδώσουμε αυτές τις ιστορίες μεταμόρφωσης. Τα Εθνικά Σημεία Επαφής για το Urbact θα συνεργαστούν με τις Πόλεις των Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών προκειμένου να παρουσιάσουν αυτές τις εμπειρίες σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα είναι μια ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή με τις συμμετέχουσες πόλεις και να δείτε πώς αυτές οι καλές πρακτικές μπορούν να προσαρμοστούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της πόλης σας.