You are here

Ένα βήμα παραπέρα προς την μητροπολιτική συνεργασία στις αστικές περιοχές

Edited on

23 December 2019
Read time: 1 minute

Μετά το πέρας της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Αστικό Μέλλον (UFGC) και της συνάντησης των Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Αρχών (EMA), ο Iván Tosics αναφέρει ότι η συνεργασία σε μητροπολιτικό  επίπεδο είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των αστικών περιοχών.

Οι κάτοικοι εντός και εκτός πόλης δεν ενδιαφέρονται γενικά για το πού βρίσκονται τα σύνορα της πόλης και για το πώς οργανώνονται διάφορες υπηρεσίες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τείνει να είναι αόρατη, το θέμα της μητροπολιτικής συνεργασίας έχει βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων: ενδεικτικά, σε ποια μέρη θα χτιστούν νέες κατοικίες, που οι διεθνείς επενδυτές θα αναπτύξουν γραφεία, εμπορικές εγκαταστάσεις και χώρους εργασίας και ποιες επιλογές πρόσβασης στη δημόσια συγκοινωνία θα έχουν οι άνθρωποι ( και το κόστος τους). Περιττό να πούμε ότι η χωρική κατανομή των κατοικιών και των χώρων εργασίας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για κινητικότητα και μαζί με αυτή την κατοίκηση ή την συμφόρηση ολόκληρης της λειτουργικής αστικής περιοχής.

 

Στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ μιας πόλης και του οικισμού της. Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη έχει ένωση των μεταφορικών μέσων με τη γύρω περιοχή.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις για αυτό το θέμα. Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Αστικό Μέλλον στο Όσλο (Νορβηγία) τον Μάιο, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των μητροπολιτικών περιοχών. Η άλλη συνάντηση ήταν το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μητροπολιτικών Αρχών, το οποίο διοργανώθηκε τον Ιούνιο στη Λυών παράλληλα με το Φεστιβάλ Κοινωνικής Στέγασης. Σε αυτές τις συναντήσεις υπήρξαν τρία καλά παραδείγματα προγραμματικής συνεργασίας, καθώς και τέσσερις καινοτόμες περιπτώσεις θεσμικών λύσεων για τις μητροπολιτικές περιοχές - οι οποίες είναι οι δύο κύριες λύσεις στο μητροπολιτικό πρόβλημα (αναλυτικότερα στο Gerőházi-Tosics, 2018).

Οργάνωση και Σχεδιασμός συντονισμού σε μητροπολιτικές περιοχές

Η μητροπολιτική περιοχή του Άμστερνταμ (Κάτω Χώρες) καλύπτει 2,5 εκατομμύρια κατοίκους σε δύο επαρχίες, σε 32 δήμους. Σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη αστική περιοχή, χρειάζονται 250,000 νέες κατοικίες, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της μητροπολιτικής συνεργασίας. Στο μητροπολιτικό σχέδιο, το Αλμέρε (Κάτω Χώρες) έχει οριστεί ως ένας από τους τρεις πόλους ανάπτυξης, για να φιλοξενήσει 60,000 νέες κατοικίες και να αυξήσει τον αριθμό των κατοίκων από 210,000 σε 350.000.

Ο κ. Franc Weerwind, ο δήμαρχος του Αλμέρε, τόνισε ότι το σχέδιο 2.0 της πόλης Αλμέρε συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της μητροπολιτικής περιοχής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια ισορροπημένη ανάπτυξη.

Η αστική περιοχή του Όσλο αναπτύσσεται επίσης γρήγορα. Το Όσλο έχει συνασπισμό της αριστεράς, ενώ στη γύρω περιοχή του Άκερσχους επικρατεί η δεξιά. Παρόλα αυτά, υπάρχει μακρά παράδοση συνεργασίας. Όπως εξήγησε ο Øyvind Såtvedt, Διευθύνων Σύμβουλος της Συμμαχίας της Περιφέρειας του Όσλο, η εκούσια, εκ των κάτω προς τα πάνω συνεργασία μεταξύ 83 δήμων σε πέντε κομητείες, υπάρχει από το 2004 και καλύπτει 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Όσλο και το Άκερσχους μοιράζονται τα έσοδα από τα τέλη διοδίων. Υπάρχει ένας καλός διάλογος για να αυξηθεί η οικονομικά προσιτή στέγαση, να μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε ζώνη χωρίς αυτοκίνητα και ακόμη και να επιτευχθεί μηδενική αύξηση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Το κλειδί για τη συνεργασία είναι το περιφερειακό σχέδιο του 2015 για τις μεταφορές και τη χρήση γης, που δηλώνει τι πρέπει να οικοδομήσουμε και που, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών, αλλά και των διευρυνόμενων αστικών περιοχών. Ωστόσο είναι μόνο ένα μη-δεσμευτικό σχέδιο επειδή οι δήμοι έχουν τα δικαιώματα χρήσης γης και αποφασίζουν σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων. Το περιφερειακό όργανο έχει  ως αποστολή να πείσει τους δήμους για τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας.

 

https://www.blog.urbact.eu/wp-content/uploads/Metropolisation_Warsaw.jpg

 

Η Βαρσοβία (Πολωνία) αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα τυπικό παράδειγμα μη συνεργασίας στις μετασοσιαλιστικές πόλεις, με τους γύρω δήμους να μην έχουν εμπιστοσύνη στην ισχυρή πόλη των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Παρόλο που το 2008 εισήχθη ένα ενιαίο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, έπρεπε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη δημιουργία συνεργασίας με τα τους επτά δήμους της Βαρσοβίας. Όπως εξήγησε ο Michał Olszewski, Αντιδήμαρχος της Βαρσοβίας, η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα ο κανονισμός των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της Πολωνίας έφεραν σημαντικές αλλαγές που καθιέρωσαν τη Λειτουργική Περιοχή της Βαρσοβίας με 40 δήμους. Για μια πόλη με προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η χρηματοδότηση του ΟΧΕ ύψους 167 εκατομμυρίων ευρώ για επτά χρόνια δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά έθεσε τα θεμέλια της συνεργασίας. Τα έργα επικεντρώθηκαν σε θέματα μεταφορών με χαμηλές εκπομπές ρύπων, όπως οι  μεταφορές τελικού προορισμού (last mile transport) και το δίκτυο ποδηλασίας και επιλέχθηκαν με βάση τη συνεργασία μεταξύ δήμων. Ως αποτέλεσμα, η Βαρσοβία θεωρείται τώρα ως εταίρος και η συνεργασία ως κοινό όφελος. Οι γειτονικοί δήμοι σκέφτονται ακόμη να ενταχθούν στο δίκτυο θέρμανσης της Βαρσοβίας. Τα έξι χρόνια συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΧΕ άλλαξαν συνολικά το κλίμα συνεργασίας. Η επόμενη πρόκληση είναι να διευρυνθεί η συνεργασία από 40 σε 70 οικισμούς, η επέκταση πέρα από την κοινή κατανομή χρημάτων για την κοινή αναθεώρηση των αναπτυξιακών στόχων.

Θεσμικές λύσεις για αστικές περιοχές

Η Grand Lyon (Γαλλια) ιδρύθηκε από το εθνικό δίκαιο το 1969. Όπως εξήγησε ο Michel Lefaou, αντιπρόεδρος της Μητροπολιτικής Λυών (2015), η συνεργασία σε 59 δήμους με 1,4 εκατομμύρια κατοίκους λειτουργεί καλά εδώ και 50 χρόνια. Εκτός από το συντονισμό της οικονομικής ανάπτυξης, είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ορισμένες περιοχές από την ανάπτυξη για να διατηρηθεί το τοπίο. Η συνεργασία οδηγεί επίσης στην αλληλεγγύη: η διαχείριση της κοινωνικής κατοικίας πραγματοποιείται σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή. Η κοινωνική ανάπτυξη και η αλληλεγγύη είναι καθοριστικής σημασίας σε μητροπολιτικό επίπεδο, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της οικονομικά προσιτής στέγης. Καταβάλλονται προσπάθειες για την αλλαγή των υποβαθμισμένων περιοχών της εργατικής τάξης και την κατεδάφιση ορισμένων πολυκατοικιών, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και τη βελτίωση της πρόσβασης με νέες συγκοινωνιακές συνδέσεις προς το κέντρο της πόλης.

Η Grand Lyon είναι ένα εκτελεστικό όργανο ταχείας εφαρμογής του γαλλικού προγράμματος Πρώτης Κατοικίας, προσφέροντας στέγαση σε όσους βρίσκονται στο δρόμο χωρίς στέγη.

Η μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης (ΜΠΒ-Ισπανία) καλύπτει 36 οικισμούς με 3,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η ΜΠΒ είναι ισχυρή στον σχεδιασμό και στις υπηρεσίες μητροπολιτικών συμφερόντων όπως το νερό, η διαχείριση αποβλήτων, η βιώσιμη κινητικότητα και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Η Maria Teresa Aymerich, Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας, τόνισε τα θέματα αλληλεγγύης: οι μικρότεροι οικισμοί και οι φτωχότεροι άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια από την ΜΠΒ. Κατασκευάζονται νέες μονάδες κατοικίας και πραγματοποιείται ανακαίνιση ενεργειακής απόδοσης.

Τα θέματα των δημόσιων συγκοινωνιών και της βιωσιμότητας συζητούνται και αποφασίζονται σε μητροπολιτικό επίπεδο.

 

https://www.blog.urbact.eu/wp-content/uploads/Metropolisation_People-200x300.jpg

Η ίδρυση του Μητροπολιτικού Παρατηρητηρίου Στέγασης εξασφαλίζει καλύτερη πληροφόρηση για τη συντονισμένη στεγαστική πολιτική σε όλη την περιοχή του μετρό.

 

Στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), το μητροπολιτικό ίδρυμα ιδρύθηκε το 2009 ως Ενιαία Αρχή. Ένα περαιτέρω βήμα για την ενίσχυση της μητροπολιτικής συνεργασίας ήταν η καθιέρωση της άμεσης εκλογής του δημάρχου της πόλης. Ο Andy Burnham, Δήμαρχος του Μάντσεστερ, δίνει υψηλή προτεραιότητα στην καταπολέμηση των αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων. Παρέχονται  καταφύγια αστέγων προκειμένου να μην κοιμάται κανείς στο δρόμο, και τώρα δίνουν  περισσότερη προτεραιότητα προς την Πρώτη Κατοικία, ως μια πολύ πιο συνεκτική λύση. Η ποιότητα της εργασίας είναι ένας άλλος στόχος: έχει θεσπιστεί ένας καλός χάρτης για την απασχόληση για την καταπολέμηση συμβάσεων μηδενικών ωρών, οι οποίες δεν παρέχουν καθόλου ασφάλεια στους εργαζόμενους και οι συνθήκες εργασίας θα λαμβάνονται υπόψη όταν αποφασίζονται οι δημόσιοι διαγωνισμοί. Οι νέοι λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά τη μητροπολιτική κοινωνική πολιτική, βοηθώντας τους στη στέγη και καλύπτοντας το κόστος παρακολούθησης μαθημάτων στο πανεπιστήμιο (κάρτα επιβίβασης λεωφορείων).

 

Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο του Πόρτο (Πορτογαλία) περιλαμβάνει 17 πόλεις με 2,7 εκατομμύρια άτομα. Ο Πρόεδρος του,  Eduardo Rodrigues, τόνισε τη σημασία των θεμάτων των μεταφορών προκειμένου να υπάρξει καλύτερη δικτύωση μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών, που συνδέονται με το πρόγραμμα απασχόλησης. Το ενιαίο δελτίο τιμών εισήχθη για ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή: οι άνθρωποι σε περιφερειακές περιοχές, που πλήρωναν 80-120 ευρώ μηνιαίως, πληρώνουν 40 ευρώ τώρα.

Ως αποτέλεσμα, η χρήση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς αυξήθηκε - δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες για την εξεύρεση ευκαιριών απασχόλησης και η πρόσβαση στις μεταφορές παρέχεται τώρα για όλους (επίσης, οι ηλικιωμένοι μπορούν να γίνουν και πάλι μέλη της κοινωνίας).

 

Το πολιτικό μήνυμα: να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στη μητροπολιτική συνεργασία για την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ

 

Η μητροπολιτική συνεργασία είναι σημαντική καθώς η μητροπολιτική περιοχή είναι το σωστό χωρικό επίπεδο για συνεργασία με τον λαό και για την παράδοση θετικών επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Περισσότερη εξουσιοδότηση σε επίπεδο μητροπολιτικών αρχών απαιτούνται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να επιτραπούν οι αλλαγές από τους ίδιους τους ανθρώπους, δηλαδή, αλλαγές από κάτω προς τα πάνω, αντί να υπαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή από την κορυφή της ιεραρχίας.

Προκειμένου να ενισχυθούν οι ικανότητες των μητροπολιτικών περιοχών, αναφέρθηκε η σημασία των πολιτικών χωροταξίας και πολιτικών δήμοσιων συγκοινωνιών (εξίσωση των τιμών) και των επενδύσεων.

Στην ομιλία της τελετής λήξης της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Αστικό Μέλλον, η Γενικός Γραμματέας κ. Anna Lisa Boni, ανέφερε τις προσπάθειες της Eurocities να προωθήσει το μητροπολιτικό θέμα ως εγκάρσιο ζήτημα στις εργασίες των εταιρικών σχέσεων της αστικής ατζέντας.

Τι χρειάζεται τελικά; Καλή πληροφόρηση σχετικά με το λειτουργικό επίπεδο των αστικών περιοχών, σχετικά μέσα σχεδιασμού, μεγαλύτερη στήριξη για επενδύσεις, περισσότερη διάδοση γνώσεων και καλών πρακτικών, καλύτερες σχέσεις και δικτύωση μεταξύ αστικών και χωρικών ζητημάτων σε επίπεδο κράτους μέλους και ΕΕ.